mirzan-popieram Twoje stanowisko, że idąc do sklepu powinniśmy wiedzieć czego chcemy i co dany towar sobą reprezentuje-choćby po to aby nie dać nabić się w butelkę.
Nie wymagam od sprzedawcy, aby był alfą i omegą w swojej branży i w przypadku sklepu nasiennego omawiał przy kasie każdą torebkę zakupionych przeze mnie nasion. Zakładam, że producent lub dystrybutor np. jakaś centrala nasienna odpowiedzialna za pakowanie nasion-a więc także za informacje umieszczone na tymże opakowaniu wie, które nasiona należy poddawać dodatkowym zabiegom .
Skoro na opakowaniu można umieścić instrukcję siania w obcym języku, to czemu nie można dodać takiej informacji????
Przecież to jest tylko jedno zdanie:
"Nasiona wymagają stratyfikacji", lub
"nasiona wymagają skaryfikacji". .
Mając taką informację mogę sama dowiedzieć się czy znaleźć znaczenie tych pojęć. Mogę nie znać tych pojęć, ale pójdę jakimś tropem-zdobędę informacje.

Nie jestem omnibusem

...szkoda
Wiele razy uniknęłabym i inni pewnie też rozczarowania, że nasiona nie wzeszły i nie wieszałabym przysłowiowych psów na producenta za dystrybucję badziewnego towaru

. Wydaje mi się, że jest to w interesie producenta czy przedsiębiorstwa dystrybucyjnego, ale także i naszym-kupujących.
I pytanie retoryczne....
Dlaczego przy swojej ofercie nasion zaznaczyłeś ( "S" ) nasiona wymagające stratyfikacji i na końcu w kilku słowach napisałeś cóż to takiego ta "stratyfikacja"???
To nic innego jak wspomniane przez Ciebie mrugnięcie okiem do kupującego
Trudno wymagać, aby wszyscy kupujący mieli w pamięci listę kilkudziesięciu gatunków roślin, których nasiona przed wschodem wymagają dodatkowych zabiegów stratyfikacji czy skaryfikacji czy obydwu na raz.
A z sasankami w końcu nie wiem jak jest, ale uparłam się i znalazłam opakowanie po nasionach sasanek..i okazuje się, że można dodać informację i tu cyt. z opakowania:
"UPRAWA: wysiew nasion jesienią do skrzynek, pozostawione w zimnym inspekcie kiełkują wiosną. Nasiona można też wysiewać wiosną po przemrożeniu, wówczas kiełkują równomiernie [..]"
Aby do wiosny