Ogród Oli
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Oli
Olu Witaj W nowym Roku
wszystkiego naj naj oby Ci się zieleniło 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zima już zagościła na dobre. Wprawdzie nie mam fotek letnich z własnego ogrodu, bo dołączyłam do forumowego towarzystwa dopiero jesienią, ale na rynku wrocławskim wyrosła taka choinka

A nieopodal rosną takie świetlne drzewa (przepraszam za jakość, zdjęcia zrobione telefonem późnym wieczorem)

Dzisiaj natomiast zrobiło się baaardzo biało w ogrodzie

A nieopodal rosną takie świetlne drzewa (przepraszam za jakość, zdjęcia zrobione telefonem późnym wieczorem)

Dzisiaj natomiast zrobiło się baaardzo biało w ogrodzie

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- RomciaW
- AAleksandra
Romciu,
dziękuję za fotki. Piękne jezioro. Oj jak bym sobie popływała.... A do lata jeszcze tak daleko.
Choć troszeczkę Twoje widoczki rozweselą i pozwolą dotrwać do przyjaznej temperatury na dworze.
Pozdrawiam życząc dobrej nocy i letnich, kolorowych snów
dziękuję za fotki. Piękne jezioro. Oj jak bym sobie popływała.... A do lata jeszcze tak daleko.
Choć troszeczkę Twoje widoczki rozweselą i pozwolą dotrwać do przyjaznej temperatury na dworze.
Pozdrawiam życząc dobrej nocy i letnich, kolorowych snów

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Olu
Miłego popołudnia Ci życzę
Powiedz mi jak zamocowana jest twoja pergola pod winogrona
bardzo mi się podoba i urabiam męża
kupowałaś czy złota rączka zrobiła
Miłego popołudnia Ci życzę

Powiedz mi jak zamocowana jest twoja pergola pod winogrona

bardzo mi się podoba i urabiam męża

kupowałaś czy złota rączka zrobiła

- AAleksandra
Witaj Dzidziu,
Niestety pergola, choć łatwa w budowie została zakupiona w Castoramie. Mój M ją zmontował i osadził w ziemi za pomocą kotwy (
)Zdaje się, że to tak się nazywa, ale nie jestem pewna. W kazdym bądź razie jest to metalowe ze szpikulcem. I ten szpikulec wbija się w ziemię a kątownik umieszcza się nad ziemią (nie ma niebezpieczeństwa, ze drewno zbutwieje). Jak trochę śnieg stopnieje, to cyknę fotkę tego elementu.
Poprzeczne listewki juz trzeba wymienic, bo są zbyt słabe i nie wytrzymują ciężaru pędów.
Szkoda, że nie ma nasion " złota rączka", bo bym zaszalała i posiała bez liku, a tak muszę wiercić dziurę w brzuchu M, aby coś zrobił w ogrodzie. Po prostu nie lubi majsterkować. Jeżeli Twój M jest chętny, to taka pergola, to "bułka z masłem" dla prawdziwego męższczyzny.
Miłego wieczoru
Niestety pergola, choć łatwa w budowie została zakupiona w Castoramie. Mój M ją zmontował i osadził w ziemi za pomocą kotwy (

Poprzeczne listewki juz trzeba wymienic, bo są zbyt słabe i nie wytrzymują ciężaru pędów.
Szkoda, że nie ma nasion " złota rączka", bo bym zaszalała i posiała bez liku, a tak muszę wiercić dziurę w brzuchu M, aby coś zrobił w ogrodzie. Po prostu nie lubi majsterkować. Jeżeli Twój M jest chętny, to taka pergola, to "bułka z masłem" dla prawdziwego męższczyzny.
Miłego wieczoru

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- RomciaW
Oj tak Olu ja mam taką złotą rączkę dużo sam porobił [zapraszam do mojego wątku ]wszystko prezentuję
Jeszcze jest w planie altanka i kilka innych rzeczy 

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Olu pierwszy raz jestem u Ciebie
Trejaz pod winogrona to moje marzenie .Mam nadzieję,że m coś w tym roku wykąbinuje ,pokażę mu Twój .
Jak Ci tyle clematisów zakwitnie ,to widok będzie nieziemski .

Jak Ci tyle clematisów zakwitnie ,to widok będzie nieziemski .

- AAleksandra
Witajcie
Romciu ja wiem, że masz "złotą rączkę" w postaci własnego ślubnego, ale i Twoje rączki są także "złote". Jestem częstym gościem w Waszym ogrodzie, ale tak sobie tylko podgladam
Dokupiłam jeszcze dwa winogronka i nie bardzo wiem gdzie je mam posadzić. Przydałaby się kolejna pergola
Ido dziękuję za odwiedziny .Rozpoczełam wędrówkę po Twoich włościach, ale dzisiaj nie ma mowy żebym dobrnęła do końca. Tyle się u Ciebie działo w tym roku..
Zauważyłam, że jesteś specjalistką od truskawek, pomidorków i....powiem szczerze że przydałaby się Twoja pomoc w wątku Bogusi Rok z kalendarzem w ogrodzie i na działce . Własnie jesteśmy na etapie rozważań kiedy najlepiej siać pomidory i czy je pikować .
Jestem posiadaczką kalendarza (specjalne wydanie Mojego Pięknego Ogrodu) i w/g niego niebawem rozpoczynamy siew pomidorów, ale jakoś to dla nas jeszcze za wcześnie.
Przyda się każda sprawdzona porada.
Ja już zaczęłam robić zakupy. Na początek kupiłam kilka cebul gloksyni begoni . Zamówione mam też mieczyki u Asiki i małe zamówienie z Botanica. Wysłałam także zamówienie do Pani Grażyny w sprawie przeróżnych odmian pomidorów, ale jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi.( Chodzi tu o Pania Grażynę z wątku forumowego "Kupie- sprzedam".)
A oto kilka nasionek :

Oraz parę kwiatuszków:

Romciu ja wiem, że masz "złotą rączkę" w postaci własnego ślubnego, ale i Twoje rączki są także "złote". Jestem częstym gościem w Waszym ogrodzie, ale tak sobie tylko podgladam

Dokupiłam jeszcze dwa winogronka i nie bardzo wiem gdzie je mam posadzić. Przydałaby się kolejna pergola

Ido dziękuję za odwiedziny .Rozpoczełam wędrówkę po Twoich włościach, ale dzisiaj nie ma mowy żebym dobrnęła do końca. Tyle się u Ciebie działo w tym roku..
Zauważyłam, że jesteś specjalistką od truskawek, pomidorków i....powiem szczerze że przydałaby się Twoja pomoc w wątku Bogusi Rok z kalendarzem w ogrodzie i na działce . Własnie jesteśmy na etapie rozważań kiedy najlepiej siać pomidory i czy je pikować .
Jestem posiadaczką kalendarza (specjalne wydanie Mojego Pięknego Ogrodu) i w/g niego niebawem rozpoczynamy siew pomidorów, ale jakoś to dla nas jeszcze za wcześnie.
Przyda się każda sprawdzona porada.
Ja już zaczęłam robić zakupy. Na początek kupiłam kilka cebul gloksyni begoni . Zamówione mam też mieczyki u Asiki i małe zamówienie z Botanica. Wysłałam także zamówienie do Pani Grażyny w sprawie przeróżnych odmian pomidorów, ale jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi.( Chodzi tu o Pania Grażynę z wątku forumowego "Kupie- sprzedam".)
A oto kilka nasionek :

Oraz parę kwiatuszków:

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Witaj Olu ja też już powoli robię wiosenne zakupy . Patrząc na zdjęcia nasion jakie kupiłaś ,przypomniało mi się ze mam kupić astry i petunie zaraz muszę zapisać żeby nie zapomnieć . Miłego dnia . 

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
- RomciaW
Olu dziękujemy za pochwały
Też kupiłam nasionka też mam astry maciejkę
Czy nemezja to bylina 

- AAleksandra
Witajcie mroźnym rankiem
Dominiku dziękuję za odwiedziny. Ja także lubię astry, tym bardziej że kwitną do późnej jesieni a gama kolorów i rodzajów jest przeogromna. Petunie również ciszą oczy do końca sezonu.
Roma pochwały w pełni zasłużone
Nemezja powabna jest roślina jednoroczną z rodziny trędownikowatych Scrophulariaceae. Pochodzi z Ameryki Południowej. Wytwarza rozgałęzione, czterokanciaste łodygi 30?40 cm wysokości i lancetowate, na brzegach ząbkowane liście.Nemezja kwitnie od końca VI do VIII. Dwuwargowe kwiaty o barwie białej, pomarańczowej, różowej i czerwonej, zebrane są w luźne grona. U wejścia do gardzieli widoczne są plamy bądź smugi w kontrastowych barwach. Po kwitnieniu rośliny należy przyciąć i zasilić nawozami, wtedy zakwitną drugi raz.
Pozdrawiam cieplutko życząc miłego dnia

Dominiku dziękuję za odwiedziny. Ja także lubię astry, tym bardziej że kwitną do późnej jesieni a gama kolorów i rodzajów jest przeogromna. Petunie również ciszą oczy do końca sezonu.
Roma pochwały w pełni zasłużone

Nemezja powabna jest roślina jednoroczną z rodziny trędownikowatych Scrophulariaceae. Pochodzi z Ameryki Południowej. Wytwarza rozgałęzione, czterokanciaste łodygi 30?40 cm wysokości i lancetowate, na brzegach ząbkowane liście.Nemezja kwitnie od końca VI do VIII. Dwuwargowe kwiaty o barwie białej, pomarańczowej, różowej i czerwonej, zebrane są w luźne grona. U wejścia do gardzieli widoczne są plamy bądź smugi w kontrastowych barwach. Po kwitnieniu rośliny należy przyciąć i zasilić nawozami, wtedy zakwitną drugi raz.
Pozdrawiam cieplutko życząc miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- AAleksandra
Tym dzisiejszym powitaniem chyba odstraszyłam zimę
Tylko zza okna wydawało się mroźnie. Już przed południem schodziły lawiny śniegu z mojego dachu i z sąsiednich. Co pewien czas słychać było łubudu. Strach chodzić w pobliżu ścian domu. Lodowe sople także zanikają. Idzie odwilż , a może to ściągana myślami wiosna już się zbliża..
Nie mogłam oprzeć się pokusie i zakupiłam 26 cebul lilii:
LILIA ORIENPET ROBERT SWANSON- liliowe drzewo
LILIA ORIENPET MIX liliowe drzewa-3 duże cebule!! x2
Lilia- liliowe drzewo PURPLE PRINCE - piekny kolor
Lilia- liliowe drzewo FLASHPOINT-Nowość !!!
LILIA ORIENPET MISTER JOB- liliowe drzewo
Lilia- ORIENPET SALTARELLO
Lilia- liliowe drzewo ROBINA- piękna i pachnąca
Lilia- liliowe drzewo SHOCKING- pachnąca
LILIA hybrydowa FIRST CROWN
Lilia PIRANESI - NOWOŚĆ
Lilia- liliowe drzewo CONCA d OR- pachnąca
Lilia azjatycka TORONTO- dwukolorowa wysoka
Lilia Orientalna CHERBOURG- piękna i pachnąca
Lilia Orientalna CASABLANCA
Lilia Orientalna CANBERRA- Ekstra NOWOŚĆ-pachnie
Lilia-L.O TRIUMPHATOR- piękny i niezawodny!!!
LILIA Orientalna COLOR PARADE- piękna i pachnąca
Lilia SERENGETI - NOWOŚĆ
Lilia SERENGETI - NOWOŚĆ
Oraz nasionka u Pani Grażyny :
POMIDORY
Mikado
Tiger-Like
Amana Orange
Yel low Stuf fer
Great White
Egipski
Schimmeig Striped Hellow
Biały
Pomarańczowy podłużny
Marzano
Paprykowy
Śliwka pomarańczowa
Ciliegino
Zielony
Yellow Pear
PAPRYKA
Czekoladowa
Oda ? fioletowa,
?Zimowa?
OGÓRKI
Ogórek okrągły
Delikatess
Carina
DYNIE
Jack of Traders
Dynia Maxima
RÓŻNE
Rzodkiewka "olbrzym masłowy"-
Fasola ?Cud smakosza?-
Fasola ?Lady Di?
Słonecznik kanadyjski
Cytryniec chiński
W sobotę wybieram się do OBI

Tylko zza okna wydawało się mroźnie. Już przed południem schodziły lawiny śniegu z mojego dachu i z sąsiednich. Co pewien czas słychać było łubudu. Strach chodzić w pobliżu ścian domu. Lodowe sople także zanikają. Idzie odwilż , a może to ściągana myślami wiosna już się zbliża..
Nie mogłam oprzeć się pokusie i zakupiłam 26 cebul lilii:
LILIA ORIENPET MIX liliowe drzewa-3 duże cebule!! x2
Lilia- liliowe drzewo PURPLE PRINCE - piekny kolor
Lilia- liliowe drzewo FLASHPOINT-Nowość !!!
LILIA ORIENPET MISTER JOB- liliowe drzewo
Lilia- ORIENPET SALTARELLO
Lilia- liliowe drzewo ROBINA- piękna i pachnąca
Lilia- liliowe drzewo SHOCKING- pachnąca
LILIA hybrydowa FIRST CROWN
Lilia PIRANESI - NOWOŚĆ
Lilia- liliowe drzewo CONCA d OR- pachnąca
Lilia azjatycka TORONTO- dwukolorowa wysoka
Lilia Orientalna CHERBOURG- piękna i pachnąca
Lilia Orientalna CASABLANCA
Lilia Orientalna CANBERRA- Ekstra NOWOŚĆ-pachnie
Lilia-L.O TRIUMPHATOR- piękny i niezawodny!!!
LILIA Orientalna COLOR PARADE- piękna i pachnąca
Lilia SERENGETI - NOWOŚĆ
Lilia SERENGETI - NOWOŚĆ
Oraz nasionka u Pani Grażyny :
POMIDORY
Mikado
Tiger-Like
Amana Orange
Yel low Stuf fer
Great White
Egipski
Schimmeig Striped Hellow