Lilie - uprawa Cz.1
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Lila a jakiej wielkości są te wiaderka i jak są nawiercane(grubość wiertła) . Nie masz fotki Twojego patentu?
Pozdrawiam Marcin
Pozdrawiam Marcin
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Na początku były doniczki, ale kosztowały dużo drożej od wiaderek, więc wybór był oczywisty.
Wiaderka są 10 litrów i więcej. Otwory nawiercane są w dnie i z boku wiaderka (kilkanaście otworów) wiertłem 10 mm.
Dołek pod wiaderko wykopuję trochę głębszy i wypełniam go drobnymi kamykami tworząc w ten sposób drenaż.
Tak uprawiam lilie już 4 rok, i mimo ciężkiej gliniastej gleby, nie mam problemów z gniciem cebul.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Lila super to pokazałaś,dzięki.Szkoda że dużo lilii posadziłam już w zeszłym roku bezpośrednio do ziemi.No ale na następne wykorzystam twój patent.Chyba że zauważę duże braki w cebulach to poprzesadzam je tez do wiaderek

Miłośniczka wszystkich kwiatów
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Rany!!! Ależ piękna lekcja poglądowa! Należą Ci się Lila stokrotne ukłony!
Poza tym, sporo tego...! Przy takiej ilości, moja metoda 'doniczka w doniczkę' odpada.
Powtórzę za wszystkimi: a kiedyż będzie ta wiosna??? Bardzo chciałabym zobaczyć tę rabatę kwitnącą. Już!

Poza tym, sporo tego...! Przy takiej ilości, moja metoda 'doniczka w doniczkę' odpada.
Powtórzę za wszystkimi: a kiedyż będzie ta wiosna??? Bardzo chciałabym zobaczyć tę rabatę kwitnącą. Już!

- hafciarz
- 200p
Jeju ! Ogrom pracy włożyliście w tą rabatkę.
Superowy materiał podglądowy. Dzięki wielkie
.
U mnie nie ma karczownika i mam ziemię wilgotną i gliniastą . Wiosna kopiąc sztych i stoi woda więc muszę zrobić rabatkę wzniesiona która dla bezpieczeństwa wyłożę siatką ocynkowana służącą do wylewek . Co z robić z nornicami które mogą ,,wejść ,, górą do wiaderka i mają gotową stołówkę
?
Pozdrawiam Marcin
Superowy materiał podglądowy. Dzięki wielkie

U mnie nie ma karczownika i mam ziemię wilgotną i gliniastą . Wiosna kopiąc sztych i stoi woda więc muszę zrobić rabatkę wzniesiona która dla bezpieczeństwa wyłożę siatką ocynkowana służącą do wylewek . Co z robić z nornicami które mogą ,,wejść ,, górą do wiaderka i mają gotową stołówkę

Pozdrawiam Marcin
Dobrze, że jestem na forum.Czytając posty ,dowiaduję się ciekawych i praktycznych informacji.Patent z wiaderkami jest na szóstkę z plusem.Życzę sukcesów w uprawie.
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Marcinie nie wiem jak to się dzieje i dlaczego, ale żadne paskudy nie wchodzą do wiaderek od góry.hafciarz pisze: Co z robić z nornicami które mogą ,,wejść ,, górą do wiaderka i mają gotową stołówkę?

- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Witam.piękno we wszystkich kolorach.
Babi.Twoje fotki lilii sa rewelacyjne,Wiesz jak patrzeć na lilie.A dla celów porównawczych 2 lub 3fotki to juz komfort.I za to i nie tylko także przekazywane wiadomości dziękuje.Spora grupa forumowiczów na pewno ma swoje lilie nie opisane z różnych względów atakie fotki bardzo pomogą.Pozdrawiam serdecznie Tadeusz
Babi.Twoje fotki lilii sa rewelacyjne,Wiesz jak patrzeć na lilie.A dla celów porównawczych 2 lub 3fotki to juz komfort.I za to i nie tylko także przekazywane wiadomości dziękuje.Spora grupa forumowiczów na pewno ma swoje lilie nie opisane z różnych względów atakie fotki bardzo pomogą.Pozdrawiam serdecznie Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- hafciarz
- 200p
Lila- jaką ziemię stosowałaś do tych wiaderek , torf mieszany z piaskiem ?
Jaki materiał zastosować pomiędzy wiaderka na wierzch - może być kora czy lepiej niskie jednoroczne jak szałwia , aksamitka?
Może ktoś zaprezentuje swoją rabatę liliowa z dalszej odległości .
Pozdrawiam Marcin
Jaki materiał zastosować pomiędzy wiaderka na wierzch - może być kora czy lepiej niskie jednoroczne jak szałwia , aksamitka?
Może ktoś zaprezentuje swoją rabatę liliowa z dalszej odległości .
Pozdrawiam Marcin
- hafciarz
- 200p
Nikt nie chce się pochwalić rabatka liliową
.
Ja tez zamówiłem od Pan Pajdy cebulki
i zastanawiam się jak wykonać rabatę liliową i jak będzie wyglądać 50 cebul posadzonych na 9 metrach kwadratowych.
Posiadam teren bardzo wilgotny i będzie to rabatka wzniesiona .
Proszę o jakieś zdjęcia i ewentualne sugestie w jej wykonaniu.
Pozdrawiam Marcin

Ja tez zamówiłem od Pan Pajdy cebulki

Posiadam teren bardzo wilgotny i będzie to rabatka wzniesiona .
Proszę o jakieś zdjęcia i ewentualne sugestie w jej wykonaniu.
Pozdrawiam Marcin

- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
- hafciarz
- 200p
Tadeusz - piękne kwiaty , super rabaty ładnie to wszystko ze sobą się komponuje , dziękuję za materiał podglądowy i jedyny odzew
.

-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Marcin jakie lilie zamówiłeś?Po ile cebul jednej odmiany?jaki kształt ma to 9 m?jakie jest naslonecznienie rabaty?
Najładniej wyglądają lilie sadzone grupowo po 5 lub 3szt jednej odmiany.Weż pod uwagę że różne grupy lilii rosną na różną wysokość i maja różne wymagania co do gleby.
Jak odpowiesz na zadane pytania, postaram Ci coś podpowiedzieć.
Pozdrawiam Kaśka

Najładniej wyglądają lilie sadzone grupowo po 5 lub 3szt jednej odmiany.Weż pod uwagę że różne grupy lilii rosną na różną wysokość i maja różne wymagania co do gleby.
Jak odpowiesz na zadane pytania, postaram Ci coś podpowiedzieć.
Pozdrawiam Kaśka

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Policzyłam tak z grubsza i na 1 m. kw. wchodzi 16 cebul (jeżeli sadzić w zalecanym odstępie średnio 30 cm)hafciarz pisze:.. jak będzie wyglądać 50 cebul posadzonych na 9 metrach kwadratowych.
"Duże cebule sadzi się w odstępach 25-30 cm, a olbrzymie cebule lilii trąbkowych nawet co 40-50 cm" ('Lilie królowe ogrodów', Mynett, Krause). Jeszcze sporo miejsca Ci zostanie, Marcinie

- hafciarz
- 200p
Witaj Kasiu
Dzięki za zainteresowanie moim problemem . Miejsce na lilie dopiero będzie tworzone w tym momencie rośnie tam trawnik i stare wiśnie . Nasłonecznienie w lato od 10 do 16 tej teren podmokły i glina , ale osłonięte od wiatru i zaciszne . Zamierzam podnieść rabatkę o 30 do 40 cm zamiast rollbolderów będą grube pale drewniane . Zamierzam sadzić w 12 litrowe donice po dwie cebulki ,ziemia do donic będzie kupna i pomieszana z piaskiem. Kształt rabaty - myślałem o jakimś rombie , wielkość rabaty obojętna , taka żeby mi weszło 22 donice.Odmiany jakie zamówiłem to :6sz Azjatek , 2 szt Tango, 12 szt L.A , 8 szt L.O , , 8 orienpetów i 6 szt orientalnych. Do donic z orientalnymi dam kwaśny torf , w środek rabaty chciałbym dać te najwyższe odmiany orienpetów . Na obrzeżach myślałem o jednorocznych szałwiach lub aksamitce . Proszę o poradę czy dobrze kombinuje bo sadze to na kilka lat , obiecuję zdanie relacji łącznie z foto . Dzięki z góry za wszelkie sugestie .
Pozdrawiam Marcin
Dzięki za zainteresowanie moim problemem . Miejsce na lilie dopiero będzie tworzone w tym momencie rośnie tam trawnik i stare wiśnie . Nasłonecznienie w lato od 10 do 16 tej teren podmokły i glina , ale osłonięte od wiatru i zaciszne . Zamierzam podnieść rabatkę o 30 do 40 cm zamiast rollbolderów będą grube pale drewniane . Zamierzam sadzić w 12 litrowe donice po dwie cebulki ,ziemia do donic będzie kupna i pomieszana z piaskiem. Kształt rabaty - myślałem o jakimś rombie , wielkość rabaty obojętna , taka żeby mi weszło 22 donice.Odmiany jakie zamówiłem to :6sz Azjatek , 2 szt Tango, 12 szt L.A , 8 szt L.O , , 8 orienpetów i 6 szt orientalnych. Do donic z orientalnymi dam kwaśny torf , w środek rabaty chciałbym dać te najwyższe odmiany orienpetów . Na obrzeżach myślałem o jednorocznych szałwiach lub aksamitce . Proszę o poradę czy dobrze kombinuje bo sadze to na kilka lat , obiecuję zdanie relacji łącznie z foto . Dzięki z góry za wszelkie sugestie .
Pozdrawiam Marcin