Początki storczykomanii - Affa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki storczykomanii - Affa

Post »

Przez własne głupstwo załatwiłam sobie wszystkie kwiaty ;:223 Niedawno nie chciałam wylewać wody z nawozem z podlewania/moczenia storczyków i wykorzystałam ją do podlania pozostałych kwiatów. W poprzednim tygodniu zauważyłam, że pojedyncze liście noliny stają się pożółkłe. Po dokładnym obejrzeniu na powierzchni ziemi zauważyłam dużą ilość jakiś małych - 1mm - robaczków. Niegdy wcześniej ich nie miałam. Podobne robaczki były w jucce i jeszcze w 2 kwiatkach :evil: . Z lupą obejrzałam storczyki i po pogrzebaniu w podłożu ( na powierzchni nie widziałam nic) znalazłam podobne w jednym z kupionych niedawnio storczyków. Przez wodę rozwlokłam to ;:214 innym roślinom.

Po poczytaniu w necie wygląda na to, że rozwlokłam sobie skoczkogonki. Podobno mogą być nieszkodliwe, ale nolina mi podsycha. A mojemu najstarszemi storczykowi z dwoma rozwijającymi się pędami kwiatowymi właśnie zżółkły 2 pączki - tak nagle. ;:145 Jutro idę do obi kupić coś chemicznego.
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Z okazji Nowego Roku dla wszystkich :D :wit
Obrazek
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia. A skoczogonki też mam, ale się nimi nie przejmuję. A od kąpania takie rzeczy są: różne paskudztwa przenoszą się na inne rośliny. Podlewając nie muszę się bać, że coś mi się rozniesie, bo każdy ma swoją wodę, nieużywaną przez inne Phal. i sobie ją wypija.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Aniu, jak stan Twoich storczyków, po inwazji robali? Czy już podjęłaś walkę z nimi i jakie są efekty? Mam nadzieję, że wszystko jest Ok i stan się nie pogarsza.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Dziękuję śnieżko za troskę. Kupiłam płyn w OBI przeciwko wciornastkom i innym ;:214 do podlewania i zraszania (w pierwszej chwili myślałam, że mam wciornastki :roll: ). Podlałam wszytkie! Nie ma paskudztw w nolinie i jucce więc podejrzewam to samo w storczykach ;:138 . I to o co obawiałam się najbardziej - wszystkie ten zabieg przeżyły :) .
Wczoraj byłam w LM i kupiłam z wyprzedaży 2 storczyki. A dzisiaj dołączyły do nich 2 kolejne miniaturki :tan . Zaraz wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to super, że już wszystko dobrze. Z niecierpliwością czekam na fotki nabytków. ;:65
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Aniu catleye śliczne jestem zauroczona ;:109 ,życzę wielu kwitnień i nowych nabytków
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Pierwsze - moje storczyki wyprzedażowe :D
kropek i żólty pyloric (a kiedyś sama siebie zapewniałam, że pyloric nie podobają mi się :oops: :wink: )
Obrazek Obrazek Obrazek

Kupiłam je po 8 pln ;:138 Kropek stracił kilka przekwitniętych kwiatków ale nadal ma maluśkie pączki na końcach pędów a żółty miał lekko zwiędnięte liscie, więc zaraz trafił do moczenia i dziś ma się lepiej.

A dziś pojechałam do Praktikera i wyszłam z takimi oto maluchami :D
Obrazek i Obrazek
A oto zbliżenia
Obrazek Obrazek

Ten jaśniutki zauroczuł mnie nie tylko kwiatami ale też liśćmi :shock: Do tej pory takie "plamiaste" :wink: oglądałam tylko na zdjęciach
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Ło Matko Boska !!!!!!!przecież Ci się sama Philadephia trafiła (liście w kropki) - zazdroszczę przeokrutnie i życzę jak najdłuższego kwitnienia.
Same rarytasy atens zapewne ślicznie pachnie, a o woskowym elegancie nie wspomną ;:224 ;:224 ;:224
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Agnieszko dziękuję. Niestety pączki cattlei straciłam - a byly już takie prawie na pęknięciu :(
Ale ostatnio znalazłam to
Obrazek
więc mam taką cichutką nadzieję...
A to moje dwa najstarsze - bordo i zółciótki, którego mam już ponad 5 lat a po raz pierwszy wypuszcza tyle odgałęzień i pączków
Obrazek
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Dorotakol witam gorąco :wit .Przyznam się, że to przeczytaniu twojego postu zrobiłam :shock: a nastepnie ;:138 . Dopiero się uczę i poznaję Phalaenopsis, więc więcej w tym szczęścia niż wiedzy :oops: (tylko tymczasowo mam nadzieję) . Nie masz pojęcia jak się cieszę ;:1
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Cieszę się z Tobą ;:138 ;:138 ;:138 , a i mi może uroczy piegusek kiedyś się trafi.....
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

śliczne masz kwiaty !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie piękne. ten z liśćmi w kropki to Phal. philadelphia, a ten pierwszy woskowy w kropki jest taki sam jak mój z LM.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobieto, śliczności tu nam pokazujesz i kusisz straszliwie. Śliczniutkie nabytki. Ten maluszek w wielu kolorach podbił moje serce. Jaki on słodki, jak landrynka i ten kształt płatków- nie mogę się napatrzeć. Jak tylko pogoda się poprawi chyba ruszę na polowanie. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”