O mamusiu, poczytałam ten list Majewskiej od deski do deski cztery razy, popatrzyłam w linki i szczęka opadła.
Moja dostała dwie dawki Infanrix hexa ( dyfteryt, tężec, krztusiec, polio, epatite B, hib ) pierwszą po ukończeniu 3 miesiąca, drugą po ukończeniu 5 miesiąca, trzecią ma dostać po ukończeniu 12 miesiąca. U nas po pierwszej dawce miała w miejscu wstrzyknięcia lekko twarde ciałko, taka plamka średnicy 1,5 cm i około 2 tygodni to zanikało. Po drugiej dawce miała konkretny, czerwony, twardy, bolesny guz. Smarowałyśmy maścią, masowałyśmy i około miesiąca zanikało. Własnie buszowałam po necie szukając składu tej szczepionki, konkretnie informacji czy zawiera rtęć, bo na stronie producenta rtęć nie jest wymieniona, ale w "wykazie substancji pomocniczych" jest zwrot "medium zawierające głównie... ". Mnie interesuje, co ono jeszcze zawiera poza tymi głównymi składnikami

No i przypadkiem trafiłam na wątek w jakimś forum dzieciowym - mamy opowiadały jakie u nich występowały reakcje po tej szczepionce

Okazuje się, że gorączka 40 st to pikuś, babkom dzieci na rękach zasypiały głęboko w kilka minut po szczepieniu i pediatra wzywała karetkę, dzieci poddawali seriom badań, włącznie z usg głowy... Zaczynam się poważnie bać.
Nie wiem jaki w Polsce jest program szczepień, z listu Majewskiej wynika, że jest ich duzo i wcześnie się zaczyna. Tu (Włochy) dostałyśmy książeczkę, gdzie jako obowiązkowe są wymienione 3 dawki 4 składnikowej (dyfteryt, tężec, polio, epatite B ) w tej, co córa dostała dodatkowo jest Hib i krztusiec. I później między 5 i 6 rokiem życia dyfteryt, tężec, polio. I koniec. Na szczęście. Obok jest kolumna z zalecanymi szczepieniami nieobowiązkowymi i tam jest jeszcze 6 szczepień, każde szczepionką o minimum 4 składnikach. Na pewno nie dostanie żadnej, zanim nie będę znała na pamięć składu od wszystkich producentów i wszelkich dostępnych wyników badań nad działaniami niepożądanymi ;:78
Nie jestem pewna, czy mała dostała coś w szpitalu... w karcie wypisu nic nie ma, ale może nie wpisują jak wszystkim podają ? Zadzwonię, dopytam się.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.