Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Zdjęcia z szerszej perspektywy przepyszne. Kiedy patrzę na pierwsze zdjęcie to bardzo bym chciała natychmiast znależć się w tym cudownym świecie. Zwłaszcza, gdy za oknem śniegiem pruszy zima. Strumyk ma bardzo piękną oprawę, niewiele strumyków na świecie ma podobne szczęście być tak wypieszczonym, ale ja cały czas chcę do tego świata z fotografii pierwszej.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku - Tyyyyy perfekcjonistko jedna! Twój ogród jest piękny, emocjonalny i wybitnie Twój! Dlatego zasady i reguły nie muszą mieć tu zastosowania! Ogród prywatny - czyli nie taki, który jest zaprojektowany dla kogoś innego - nosi piętno swojego ogrodnika i nie powinien nawet realizować zasad!

A co co kolorów, to ja mam jeszcze inny wniosek. Każdy z nas ma swój zestaw barw, w których czuje się i wygląda najlepiej. Ty sama mówiłaś, że w szafie (i pewnie w makijażu), przeważają zielenie, oliwka, brązy... A więc jesteś typem urody "jesień". Byłoby dziwne, gdybyś ogród projektowała w innych kolorach...

A ujęcia ogrodu przepiękne...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Izo, jak sprzedam swój dom i kupie dużą , pustą , piękną działkę to na pewno będzie Twoja wina..Ten strumyk mnie prześladuje. :lol:
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Piękna sceneria. Bardzo malowniczy ogródek Izo :D
Sabina

Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takich widoków to żadne arboretum by się nie powstydziło.... ;:138
pięknie....
ten strumyk i mostek....po prostu brak słów...
bardzo mi się podoba.... :wit
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo ;:167 ale cudne zakątki swojego ogrodu pokazałaś ;:138 ;:138 ;:138

A ten widoczek, to po prostu poezja !!!

Obrazek

Powiedz, proszę co to za trzy krzewy tak ślicznie się przebarwiły na żółto - pomarańczowo i czerwono :?:

Planuję w najbliższym czasie zrobić listę zakupu krzewów liściastych, które będą zdobiły mój ogród zimą :?

Moje piwonie kwitną od początku maja do końca czerwca, ale dokładnie, które kiedy nie wiem :oops:
Są wczesne i późne piwonie. Wiem tylko, że najwcześniej kwitnie czerwona, a najpóźniej biała.
W tym roku będę to dokładnie śledziła :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

MAG ? Magdo, witaj ! Nie byłam w Wojsławicach, ale widziałam fotorelacje forumowiczów. Bardzo mi miło , jeśli mój ogród wywołuje takie skojarzenia...

GORYCZKA ? Krysiu, dziękuję ! Ogród jest dość duży , mam nad czym pracować , mam... Wielu forumowiczów narzeka na brak miejsca , a ja narzekam ,że całość niezagospodarowana...

VITA ? Wiktorio, cieszę się z Twoich ponownych odwiedzin !
A co ja mam zrobić ? Jestem perfekcjonistką , mam skłonność do dzielenia włosa na czworo , naczytałam się o teorii i naoglądałam cudów ( w książkach i w Waszych ogrodach ) i teraz u siebie KONIECZNIE próbuję stworzyć ten ideał... Wiesz ,że to często nie kończy się dobrze... Ale nie potrafię inaczej . Mam nadzieję ,że Twoje przeczucie się sprawdzi , bo inaczej zatruję sobie i wszystkim dookoła życie ( ciągle niezadowolona z efektów , wiecznie zrzędząca i skrzywiona baba...)
W tym zakątku miał być cień całkowity ( choć dość świetlisty ) , teraz po katakliźmie są fragmenty ?łapiące? więcej słońca . Szukam tego ?lśnienia?... Ale nikt nie jest w stanie dorównać mistrzostwu Vermeera w budowaniu światłem nastroju, tajemnicy... A na pewno nie ja ! Ale może sama natura tego dokona !
Dziękuję Wiktorio ! Dziel się swoimi przemyśleniami .
A co Ci się nie udało w białym ogrodzie ?

ABEILLE ? jak mi miło, Wiesiu ,że Ci się podoba! A czytałaś historię strumyka ? Nie wyglądał tak ładnie , ale ?miał potencjał? , jak to się mówi... Woda tworzy specyficzny klimat w ogrodzie , dosłownie i w przenośni. Ale jak pokażę wiosną zdjęcia z czyszczenia strumyka , to przestaniesz mi zazdrościć...

DANIO ? masz rację, Doroto ? tworzenie i pielęgnowanie ogrodu to zajęcie i radość na całe życie , jeśli już ktoś to odnajdzie. Ale wiesz , chciałabym ,żeby tak już ?z grubsza? było zrobione...

WIOSENKA ? witaj Wiosenko ! Pochwał nigdy za dużo...
Odmian liliowców jest masa...Chcę ich jeszcze dosadzić sporo. Są naprawdę bezproblemowe. U mnie nic ich nie rusza. A chyba mam sporo tych myszowatych...
Krety ( duże kopce ) , malutkie wzgórki, jakby pod darnią płytko korytarze , , są też same dziury w ziemi...mnóstwo atrakcji...Podejrzewam ,że są i krety i nornice i karczowniki. Ale jakby nie było ? liliowce nietknięte !
A jak poznajesz ,że u Ciebie to nornice szaleją ?

FELA ? witaj Felu, w letnim ( przynajmniej na zdjęciu ) ogrodzie ! Podoba Ci się ta przestrzeń, wyłaniająca się zza kwiatów słoneczniczka ?

URSULKA ? witaj Ula ! Cieszę się, że Ci się u mnie podoba...
Masz rację, ja jestem ?typ jesienny.? Kiedyś byłam na szkoleniu dla trenerów , dotyczącym kształtowania wizerunku i tam profesjonalna wizażystka tak mnie zakwalifikowała.
Wygląda więc na to ,że ( zupełnie nieświadomie ) udało mi się zachować spójność między mną a moim otoczeniem . Więc po prostu trzeba być wiernym sobie , nie patrzeć na mody itp.

Ale dlaczego uważasz ,że sama kreując swój ogród dla siebie nie powinnam stosować zasad, reguł sztuki projektowania czy kompozycji ?
Ja to rozumiem tak ? mogę , wsłuchując się w siebie, wybrać coś mi bliskiego.
Np. trzymając się tematu barw ? wiem z teorii, że dobry efekt daje połączenie kolorów kontrastowych lub uzupełniających się.
Nie lubię kontrastów , więc wybieram barwy leżące blisko siebie.
Mogę wybrać fiolet-lila-róż ( modny !), ale tego nie lubię.
Więc wybiera żółć-pomarańcz- czerwień-brąz , bo to jest mi bliskie.
Tak więc zachowuję reguły sztuki , a jednocześnie to jest to, co mi w duszy gra !
Poproszę o Twoją opinię !

IGA - ojej, Iguniu...nie podejmuj takich decyzji pochopnie !
Szkoda byłoby zostawić taki piękny ogród, jak Twój , i tyle rarytasów...nawet dla strumyka !
Może wykup sąsiada...i zrobisz strumyk przez dwie działki !

ROSLYNN ?witam serdecznie nowego gościa ! Dziękuję za pochwały ! I , oczywiście, zapraszam ponownie !

GRZESIU ? witam , witam ! Dziękuję za odwiedziny. Faajnie, że Ci się podoba ...! Co prawda, nie jest to wszystko tak perfekcyjnie zadbane i kolorowe, jak u Ciebie , ale postaram się poprawić...

Dla moich kochanych gości - letnie kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witam Izo miło wracać do Twojego przeuroczego ogrodu, jesteś chyba jedyną osobą która nie pokazuje tych samych zdjęć, świetnie się przygotowałaś do prowadzenia wątku, miał na to widać wpływ Twój zawód. Jesteś perfekcjonistką. Piękny, znany nam już ogród, pokazany z innej perspektywy no i ten najbardziej znany w Polsce prywatny strumyk, zazdrościmy Ci go wszyscy.
W Twoim ogrodzie Izo należy bywać, to jest w dobrym tonie :D
Dziękuję za te letnie kwiatuszki, ratują mnie przed zimową depresją :D

Pozdrawiam Tomek :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Izo, widzę, że jesteś. Moi chłopcy - pies , Mąż i Kolega właśnie po ciężkiej pracy odpoczywają przy drinku.

A ja się relaksuję przy kompie.....

Muzyka na pełen gwizdek i .....

Można się bawić, ale ....jedna baba i 3 chłopaków????

Iza, może poważnie, za pół roku się okaże, czy decyzja zapadła.

Sporo roślin zabiorę, a ogród - cóż - będziemy tworzyć od nowa.....
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HALINA - witaj Halinko! Jesień u mnie jest bardzo kolorowa. Nasadziłam sporo ładnie przebarwiających się liściastych.
(pisałam kiedyś,że staram się kupować tylko krzewy, które są ładne przynajmniej przez dwie pory roku )
A te krzewy to- perukowiec podolski Royal Purple ( ten największy ), potem fotergilia maior, i znów perukowiec Ancot ( Golden Spirit ). Jesienią są wyjątkowo piękne ( i nie tylko - wszystkie mają bardzo interesujące kwiaty...) .
Więc dla Ciebie powtarzam jesienne zdjęcia, i te krzewy masz tam w zbliżeniu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PIOFIGIEL - dziękuję Tomku !
Niestety, przyznaję się,że niektóre zdjęcia powtórzyłam...Wstydzę sie pokazywać brzydszych to raz, a dwa - czasem wydaje mi się,że nowy gość nie widział czegoś z poczatku, więc sobie pozwalam...Ale nie za dużo !
Ojej, Tomek...czuję się zaszczycona...! Coś jakby Obiady Czwartkowe...! Się porobiło...Muszę chyba jakieś kapłony, homary, Veuve Clicot i te rzeczy... Ale jak to zrobić na ekranie...??
Poważnie "mówiąc" - mam nadzieję,że "bywasz" dla przyjemności i z sympatii...

IGA - witam nocną, już nie wieczorową, porą ! U mnie cały dom śpi...znowu usłyszę,że zwariowałam...
A bawić się, jak 3 chłopaków i 1 dziewczyna chyba łatwiej, niż gdyby było odwrotnie !
Bardzo mnie zaintrygowałaś...! Mam nadzieję,że będziesz się dzielić nowinami na bieżąco ! W takim razie trzymam kciuki za ralizację planów ! Przenosiny ogrodu...ho, ho...
Dobranoc !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo, problem nie jest w sprzedaży, ale co kupić.
\
10 lat temu to był spokój , teraz od 20 dni dają się nam we znaki wiatraki - walka z wiatrakami???

Podobno to ekologia, tylko czemu u nas??? 500 metrów od mojego domu. :roll:

Każdy chce oczyszczalnie - tylko nie tam gdzie mieszka.

Każdy jest za spalarnią śmieci - ale nie u mnie....

Nie wiem co będzie dalej??? nie życzę najgorszemu wrogowi tego wyboru....

Okazuje się ,że za mała działka to pikuś -"Pan Pikuś"

Człowiek w pewnym wieku chce mieć święty spokój, ale co to jest???
Sorki, tak sobie pozwalam po nocy.Pewnie już śpisz, dobranoc. ;:41
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, piękne zdjęcia :D
Jestem ciekawa, jak sobie radzą u Ciebie perukowce? Wszędzie można przeczytać, że lubią podłoże wapienne...obawiam się, że samo sypanie dolomitem przy dużych krzewach nie zda egzaminu. Z tego też powodu nie mam ich jeszcze u siebie :lol: :lol:
Miłej niedzieli :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Witaj cieplutko

Twoje zdjęcia dodały mi tochę otuchy w ten mrożny dzień :D
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Witam serdecznie jestem zauroczona Twoim ogrodem i jego powierzchnią.Pięknie i misternie ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”