Formowanie "nieksiążkowej" sadzonki gruszy

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
sylwek71
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Formowanie "nieksiążkowej" sadzonki gruszy

Post »

Witam na forum. Mam dylemat, jak przyciąć wiosną posadzoną na jesieni gruszę? Jest to azjatycka odmiana "Nijisseki". Nie jej pochodzenie jest problemem,tylko forma sadzonki. Drzewko jest rozgałęzione, z dwoma w miarę przyzwoitymi odgałęzieniami ok. 40cm od ziemi i "miotełką" na górze. Ta góra nie daje mi spokoju. Przewodnik jest mizerny, za to dwa boczne przyrosty obok niego,nie dość, że zdecydowanie większe, to jeszcze pod ostrym kątem. Nie wiem, czy wyciąć je, skrócić przewodnik i od wiosny formować koronę, która będzie miała "ręce i nogi", czy pozostawić jeden silny boczny przyrost i "pionizować" go, aby zastąpił wycięty przewodnik? ;:223
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Formowanie "nieksiążkowej" sadzonki gruszy

Post »

Tą "miotełkę" musisz usunąć... problem w tym, że grusza azjatycka charakteryzuje się bardzo długimi, rocznymi przyrostami... w kolejnych latach miałbyś wiec nie lada problem. Formowanie koron drzew tego gatunku - wbrew pozorom - do najłatwiejszych nie należy. A im mniej ingerencji sekatora, tym lepiej. Później nie ma już wyjścia - ale raczej polecam zdecydowane cięcie prześwietlające i korekcyjne niż "częstą zabawę" w przycinanie.
Pozdrawiam :wink:
sylwek71
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie "nieksiążkowej" sadzonki gruszy

Post »

Dziękuję za szybką radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”