MOINKO DANUSIU , ,dziękuje.
IDO ,na wsiach takie koła jeszcze czasem można spotkać i za
kilka kropel rozmownej można kupić .

Co do żurawek ,to wcale tak wiele ich nie mam .W tym roku mam zamiar dokupić .Jest ich tak wiele ,że chciało by się mieć je wszystkie . :P
TAMARYSZEK ,IZO róża bezimienna ,ale rzeczywiście przepiękna .
GORYCZKO ,irysków mam więcej ,ale jakoś fotki nie wiem, gdzie się zapodziały .
CHATTE ,tak to mahonia .Wyjątkowo obficie kwitła w zeszłym roku .Zobaczymy co pokaże w tym sezonie .
Tulipanowiec ,to coś czego jeszcze nie mam ,ale może kiedyś .
KALENDARZ BIODYNAMICZNY .z TVP1
http://ww6.tvp.pl/4915,20091229951246.strona
Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w nowiu znajdzie się 15-go stycznia.
Rysunki łopatki wskazują iż mamy przed sobą kwadrę uprawy. Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego w nadchodzącym tygodniu będzie najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach i pasiekach, zabezpieczania drzew przed gryzoniami, okrywania roślin liśćmi, jedliną, słomą, zabezpieczania korzeni drzew i krzewów śniegiem, również słomiastym nawozem, gdy wystąpią bardzo silne mrozy.
Jeżeli chłody będą niewielkie można przycinać grusze i jabłonie oraz prześwietlać krzewy porzeczek i agrestów oraz ciąć żywopłoty. Gdy nie wykonaliśmy bielenia drzewek, to warto to zrobić jeszcze w tym tygodniu w dni bezmroźne.
Korzystne będzie również zabezpieczanie drzewek przed nadmiernym nasłonecznieniem w inny sposób np. przez zawieszenie deski wzdłuż pnia od strony południowej. Najbliższe dni to również bardzo dobry czas do zbierania i palenia kokonów owadów oraz mumi owoców. Unikamy siewów i sadzenia. Wykonujemy prace pielęgnacyjne.
Najbliższy tydzień jest korzystny do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach