Jakie owady gnieżdżą się w dębach?
Jakie owady gnieżdżą się w dębach?
czy są jakieś specyficzne owady gnieżdżące się/żyjące na dębach, specyficznie uciążliwe dla człowieka?
pozdrawiam, WW
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: dębina a owady
Ja mam szerszenie. Nie wiem, czy są specyficzne, ale na pewno są ogromne. Nie mieszczą się do pudełka od zapałek
Jedyny sposób by to utłuc, to wyczekać na moment, aż dwa osobniki zaczną walczyć. Wtedy tak latają wokół siebie, aż wreszcie opadają na ziemię. Ale generalnie to ja ich nie ruszam i jakoś mi nie dokuczają... na razie. tylko nie mogę przycinać dęba, bo strach na niego wejść, jak takie bydle wyleci...
Jakiś czas temu temu była jakaś gradacja. We Wrocławiu tam, gdzie miałem praktyki, to pod dębem nie szło przejść, bo tyle gąsienic na tym siedziało. Całe drzewo pełzało bleee

Jakiś czas temu temu była jakaś gradacja. We Wrocławiu tam, gdzie miałem praktyki, to pod dębem nie szło przejść, bo tyle gąsienic na tym siedziało. Całe drzewo pełzało bleee

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
hmmm, a co to znaczy "Jakiś czas temu temu była jakaś gradacja"?????
Czy szerszenie z jakichś względów sobie znanych lubią dęby (coś tam specyficznego jedzą )- jak np. osy strychy?
Czy szerszenie z jakichś względów sobie znanych lubią dęby (coś tam specyficznego jedzą )- jak np. osy strychy?
pozdrawiam, WW
- nocny_drwal
- Kontakt:
Po mojemu, to bardziej ważne jest to, że w drzewie znalazły sobie dziuplę, a nie to, co to za gatunek drzewa. Ale mogę się mylić
Z tą gradacją, to musiało być w zeszłym roku, bo wtedy miałem praktyki magisterskie we wrześniu. Praktyki miałem w Psarach pod Wrocławiem. Ale już w Kłodzku na moim dębie nie widziałem takiego masowego wystąpienia gąsienic. Musiało to być coś lokalnie.
Najlepiej, to gdyby jakiś entomolog się wypowiedział

Z tą gradacją, to musiało być w zeszłym roku, bo wtedy miałem praktyki magisterskie we wrześniu. Praktyki miałem w Psarach pod Wrocławiem. Ale już w Kłodzku na moim dębie nie widziałem takiego masowego wystąpienia gąsienic. Musiało to być coś lokalnie.
Najlepiej, to gdyby jakiś entomolog się wypowiedział

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Niewawo pisze:czy są jakieś specyficzne owady gnieżdżące się/żyjące na dębach, specyficznie uciążliwe dla człowieka?

- nocny_drwal
- Kontakt:
Ewentualnie mogą czasem pojawić się galasy, tylko pytanie, czy są uciążliwe dla człowieka?
Chyba, że komuś wpadną do piwa jak na hamaku pod dębem leży 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
dzięki, dalej jednaka nie wiem o co chodzi z tą "gradacją" (=stopniowanie, względnie nawet może znaczyć "stopnie"), tu chyba w jakimś znaczeniu, jak "wyrojenie"?nocny_drwal pisze:Ewentualnie mogą czasem pojawić się galasy, tylko pytanie, czy są uciążliwe dla człowieka?Chyba, że komuś wpadną do piwa jak na hamaku pod dębem leży
a tak a propos, czy takie drzewo jak dąb się jakoś pielęgnuje np. przycina?
pozdrawiam, WW
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie owady gnieżdżą się w dębach?
Gradacja szkodników to masowy pojaw. A gąsienice na dębie to pewnie głównie zwójka zieloneczka i inne motylki, ale już w mniejszym stopniu.
Każde drzewo można puścić na "żywioł" lub co roku formować jak bonsaiwawo pisze:czy takie drzewo jak dąb się jakoś pielęgnuje np. przycina?

Normalne podejście to usuwanie uschniętych gałęzi oraz przycinanie żywych (pod koniec zimy) w miarę potrzeb.