Kuchnia Rosiowej
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Schab zawinęłam bandażem i powiesiłam na karniszu w kuchni. I wisiał tak 5 dni.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
dzięki
kupiłam schab
mam czosnek
i sól
dziś zadziałam
kupiłam schab
mam czosnek
i sól
dziś zadziałam

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Dziewczyny, ja zrobię w sobotę.Potem dam znać, co i jak
Gosiu, ja odniosłam się do przepisu, a nie do ilości schabu, jaki Ty zrobiłaś

Gosiu, ja odniosłam się do przepisu, a nie do ilości schabu, jaki Ty zrobiłaś

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
Kupiłam kawałek schabu po odjęciu kości i błon zważyłam i zostało 0,6 kg. Dałam do tego 5 średnich ząbków czosnku i ok łyżeczki soli. Nie wiem, czy te proporcje bedą dobre - zobaczymy.
Największy problem miałam z kolendrą, bo nigdy nie używałam tej przyprawy. Wydawało mi sie, że kolendra wyglada jak pietruszka, więc spodziewałam sie suszu liści pietruszkokształtnych tymczasem były kuleczki o niebiańskim zapachu.
Kurcze ciekawa jestem efektu
Dzis mam dzień zero dla mojego schabu
A Gosiu robiłam w sobotę piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, cebulą i serem żóltym według Twojego przepisu - rodzina zachwycona. Nawet mój syn, którego wszysko kłuje w zeby jadł ze smakiem.
A tak w ogóle to mam cztery miesiace na wyprobowanie dan na komunię mojego Marcina i wspomniane piersi sa pierwsze na liscie
Mam jeszcze mały problem co do zupy jakiejś wykwintnej a jednocześnie nieskomplikowanej i w rozsądnej cenie, która mogłaby byc alternatywą dla falków (których nieznoszę) i rosołu (za którym nie przepadam).
Może macie jakieś propozycje?
Największy problem miałam z kolendrą, bo nigdy nie używałam tej przyprawy. Wydawało mi sie, że kolendra wyglada jak pietruszka, więc spodziewałam sie suszu liści pietruszkokształtnych tymczasem były kuleczki o niebiańskim zapachu.
Kurcze ciekawa jestem efektu

Dzis mam dzień zero dla mojego schabu

A Gosiu robiłam w sobotę piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, cebulą i serem żóltym według Twojego przepisu - rodzina zachwycona. Nawet mój syn, którego wszysko kłuje w zeby jadł ze smakiem.
A tak w ogóle to mam cztery miesiace na wyprobowanie dan na komunię mojego Marcina i wspomniane piersi sa pierwsze na liscie

Mam jeszcze mały problem co do zupy jakiejś wykwintnej a jednocześnie nieskomplikowanej i w rozsądnej cenie, która mogłaby byc alternatywą dla falków (których nieznoszę) i rosołu (za którym nie przepadam).
Może macie jakieś propozycje?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Ja na 400g schabu dałam 3 ząbki i to jest stanowczo za dużo. Soli dawałam na oko
. A zamiast kolendry dałam marynatę staropolską.
Miło mi, że wszystkim smakowało
Gosiu, u nas sztandarowym daniem imprezowym jest schab duszony, pałki z kurczaka bez kości i pieczone ziemniaki. Wszystko w miarę tanie, szybkie w przygotowaniu i wcale nie takie trudne
A co do zupy, to może krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym. Albo brokułowy... Samo się prawie robi
A ile osób ma być na tej komunii?
Jeżeli potrzebujesz jakieś jeszcze pomysły, to pisz śmiało.
Robiłam dziś podłoże na sobotnią imprezę. Zamiast suszonych grzybów dałam pieczarki, ale to już nie jest podłoże niestety. Na szczęście jutro moja mama przywiezie mi grzyby, to dołożę...


Miło mi, że wszystkim smakowało

Gosiu, u nas sztandarowym daniem imprezowym jest schab duszony, pałki z kurczaka bez kości i pieczone ziemniaki. Wszystko w miarę tanie, szybkie w przygotowaniu i wcale nie takie trudne

A co do zupy, to może krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym. Albo brokułowy... Samo się prawie robi

Jeżeli potrzebujesz jakieś jeszcze pomysły, to pisz śmiało.
Robiłam dziś podłoże na sobotnią imprezę. Zamiast suszonych grzybów dałam pieczarki, ale to już nie jest podłoże niestety. Na szczęście jutro moja mama przywiezie mi grzyby, to dołożę...
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gogi, to odkryłaś kolendrę przy okazji
Wspaniałe zioło.Można ją kupić w nasionach, czyli kuleczki lub gotową mieloną. Ja wolę kuleczki, które na świeżo sama sobie miażdżę w moździerzu
Do propozycji zup dorzucę zupy kremy- z zielonego groszku, pieczarkową lub szparagową


Do propozycji zup dorzucę zupy kremy- z zielonego groszku, pieczarkową lub szparagową

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Kuchnia Rosiowej
gogi Albo pomidorowo-czerwono-paprykową, też zupę krem (z jednym ziemniakiem zmiksowanym na gładko dla jedwabistej konsystencji).
A może coś na zimno? Gaspacho (jak to się pisze???) z ziołami? Albo wykwintny chłodnik na jogurcie?
rosiowa Danie imprezowe schab duszony... tzn. jak go podajesz? Na zimno, na gorąco, w galarecie, w sosie? Duszony w całości, czy w plasterkach? Z czym? Napisz coś więcej, pls. Albo podpowiedz gdzie szukać opisu
A może coś na zimno? Gaspacho (jak to się pisze???) z ziołami? Albo wykwintny chłodnik na jogurcie?
rosiowa Danie imprezowe schab duszony... tzn. jak go podajesz? Na zimno, na gorąco, w galarecie, w sosie? Duszony w całości, czy w plasterkach? Z czym? Napisz coś więcej, pls. Albo podpowiedz gdzie szukać opisu

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu będę miała max 30 osób na komunii, zdecydowaliśmy się na imprezę w domu, bo zdecydowanie taniej niż w lokalu. Na szczęście nie będę musiała sama ogarniać tematu pomoże mi mama i teściowa. Choć i tak jest to spore wyzwanie.
Ponieważ zostało mi prawie dokłodnie 4 miesiące to mam czas na eksperymenty kupinarne.
Podaj przepisy na schab i pałki - moja rodzina wypatruje moich prób
Dziewczyny co do zup to jestem zainteresowana wszystkimi przepisami. Mam propozycję może założyć osobny wątek pt. "zupy wikwintne lub zupy na specjalne okazje" bo chyba nic takiego nie ma na forum. Ja zwykle robię zupę krem z pieczarek z serkami topionymi i pulpecikami to też mogę podać przepis. Zupa jest świetna, ale wszyscy już ją u mnie jedli i chciałabym coś innego.
Co sądzicie o nowym wątku?
Ponieważ zostało mi prawie dokłodnie 4 miesiące to mam czas na eksperymenty kupinarne.
Podaj przepisy na schab i pałki - moja rodzina wypatruje moich prób

Dziewczyny co do zup to jestem zainteresowana wszystkimi przepisami. Mam propozycję może założyć osobny wątek pt. "zupy wikwintne lub zupy na specjalne okazje" bo chyba nic takiego nie ma na forum. Ja zwykle robię zupę krem z pieczarek z serkami topionymi i pulpecikami to też mogę podać przepis. Zupa jest świetna, ale wszyscy już ją u mnie jedli i chciałabym coś innego.
Co sądzicie o nowym wątku?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Nalewko, Gogi przepis na ten schab jest tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
A pałki robię tak: odkrawam mięso od kości od strony odcięcia od udka i wywijam je na drugą stronę tak, że trzyma się tylko na tej końcówce.Odcinam kość. Solę, pieprzę i wywracam z powrotem. Można je czymś nafaszerować, lub po prostu ułożyć takie w naczyniu żaroodpornym i znów trochę posolić, popieprzyć, posypać przyprawą do kurczaka. Trzeba je ułożyć kostką do góry. I piec aż będą złoto-rumiane
Ja robię komunię za rok. I chyba też w domu. U nas knajp za bardzo nie ma. Zastanawiam się nad cateringiem, co by przynajmniej część żarcia zrobili. stoły, krzesła, naczynia przywieźli. No i wtedy sprzątają po imprezie.
A pałki robię tak: odkrawam mięso od kości od strony odcięcia od udka i wywijam je na drugą stronę tak, że trzyma się tylko na tej końcówce.Odcinam kość. Solę, pieprzę i wywracam z powrotem. Można je czymś nafaszerować, lub po prostu ułożyć takie w naczyniu żaroodpornym i znów trochę posolić, popieprzyć, posypać przyprawą do kurczaka. Trzeba je ułożyć kostką do góry. I piec aż będą złoto-rumiane

Ja robię komunię za rok. I chyba też w domu. U nas knajp za bardzo nie ma. Zastanawiam się nad cateringiem, co by przynajmniej część żarcia zrobili. stoły, krzesła, naczynia przywieźli. No i wtedy sprzątają po imprezie.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Kuchnia Rosiowej
Zupy są tu:
- Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Można się tam zainspirować, albo dopisać coś nowego, bo zup na świecie jest całe mnóstwo, a wątek czegoś krótki
Dzięki za linkę do schabu
- Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Można się tam zainspirować, albo dopisać coś nowego, bo zup na świecie jest całe mnóstwo, a wątek czegoś krótki

Dzięki za linkę do schabu

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu przepis na schabik "mlask, mlask" już sobie wcześniej skopiowałam i wydrukowałam do zrobienia
Jeszcze pytanie do tych pałek: jak już je wywiniesz na drugą stronę to tą kość obcinasz u nasady, czy zostaje?
Nalewka w takim razie ja poproszę przepisy proponowanych przez Was zup na podany przez Ciebie link i sama też dopiszę w wolniejszej chwili moją propozycję.

Jeszcze pytanie do tych pałek: jak już je wywiniesz na drugą stronę to tą kość obcinasz u nasady, czy zostaje?
Nalewka w takim razie ja poproszę przepisy proponowanych przez Was zup na podany przez Ciebie link i sama też dopiszę w wolniejszej chwili moją propozycję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gogi, ja nie widzę powodu zakładania nowego wątku o zupach, bo taki już jest.
Poza tym jest wiele kulinarnych wątków i tam można poszperać.No i co to znaczy ,zupa na specjalne okazje'
Dla mnie okazją do ugotowania wykwintnej zupy może być dobry nastrój lub po prostu chęć ugotowania czegoś wyjątkowego 

Poza tym jest wiele kulinarnych wątków i tam można poszperać.No i co to znaczy ,zupa na specjalne okazje'


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu, specjalnie dla Ciebie zrobię w przyszłym tygodniu te pałki wraz z fotorelacją 
A schabik zrób koniecznie.

A schabik zrób koniecznie.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
Oczywiście przyznałam rację Nalewce, ze skoro jest juz watek o zupach to nie ma najmniejszego sensu go dublować.Anaka pisze:Gogi, ja nie widzę powodu zakładania nowego wątku o zupach, bo taki już jest.![]()
Poza tym jest wiele kulinarnych wątków i tam można poszperać.No i co to znaczy ,zupa na specjalne okazje'Dla mnie okazją do ugotowania wykwintnej zupy może być dobry nastrój lub po prostu chęć ugotowania czegoś wyjątkowego
Natomiast co do zupy na specjalne okazje, czy codziennej to ja niestety widzę różnice, bo w tygodniu jak jestem w pracy to niestety nie mam dużo czasu na stanie nad garami. Natomiast komunia dziecka jest okazja bardziej specjalna dla mnie niz środowy obiad i moge się bardziej przyłozyć żeby dogodzić rodzinie.