Canna - Paciorecznik cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Gosiu Nie wiem czy jest jeszcze ktoś co bardziej nie lubi zimy od mnie. Mało,że nie przepadam za urokami zimy choć przyznam ,że czasami bywają ciekawe to każdej zimy mordują mnie jakieś grypy więc wiosny oczekuję z wielką niecierpliwością.
Canny swoje zacznę dzielić pod koniec lutego tak, by już w pierwszych dniach marca były wszystkie posadzone do pędzenia. Dużo już wypuściło nowe pędy i dość wysokie ale to wszystko przy dzieleniu wytnie się wraz ze starymi łodygami. Ponieważ zaraz po dzieleniu staram się sadzić więc rany po cięciu zasypuję zmielonym węglem drzewnym. Zapobiega to infekcjom. Można też po cięciu pozostawić sadzonki na dwa trzy dni aż wytworzy się korek w miejscu cięcia ale korzenie w nowych sadzonkach szybko zasychają więc ten pierwszy zabieg jest lepszy.
Canny swoje zacznę dzielić pod koniec lutego tak, by już w pierwszych dniach marca były wszystkie posadzone do pędzenia. Dużo już wypuściło nowe pędy i dość wysokie ale to wszystko przy dzieleniu wytnie się wraz ze starymi łodygami. Ponieważ zaraz po dzieleniu staram się sadzić więc rany po cięciu zasypuję zmielonym węglem drzewnym. Zapobiega to infekcjom. Można też po cięciu pozostawić sadzonki na dwa trzy dni aż wytworzy się korek w miejscu cięcia ale korzenie w nowych sadzonkach szybko zasychają więc ten pierwszy zabieg jest lepszy.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- aledra7
- 1000p

- Od: 21 paź 2008, o 14:17
moje kanny posadzone na zimę w ziemi i umieszczone w ciemnej piwnicy w zeszłym miesiącu zaczęły rosnąć, a dokładnie jedna sztuka wypuściła około 10cm liścia, teraz już stoi w miejscu. Kiedy mogę je przenieść do pokoju? i jak je wówczas traktować? i kiedy posadzić na dwór?
- drozd

Witam Olu
Nie spiesz się z przenoszeniem do ciepłego pomieszczenia zrobić to można nie wcześniej jak początek marca. Jak zaczną wyrastać trzeba zapewnić światło, by nie wybujały.Nie trzeba nawozić tylko zapewnić im stałą wilgotność. Sadzić na miejsce stałe dopiero po majowych przymrozkach, wcześniej jednak przez przynajmniej tydzień hartować. Ja w zasadzie już w kwietniu wystawiam pod folię i na noc przykrywam, bo w nocy mogą jeszcze być przymrozki. Sadzę w ogrodzie od 15 maja.
Nie spiesz się z przenoszeniem do ciepłego pomieszczenia zrobić to można nie wcześniej jak początek marca. Jak zaczną wyrastać trzeba zapewnić światło, by nie wybujały.Nie trzeba nawozić tylko zapewnić im stałą wilgotność. Sadzić na miejsce stałe dopiero po majowych przymrozkach, wcześniej jednak przez przynajmniej tydzień hartować. Ja w zasadzie już w kwietniu wystawiam pod folię i na noc przykrywam, bo w nocy mogą jeszcze być przymrozki. Sadzę w ogrodzie od 15 maja.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz rozumiem,że skoro w kwietniu powoli "robisz przeprowadzkę" pacioreczników pod folię to jest nieogrzewana i stąd to dodatkowe zabezpieczenie na noc agrowłókniną ?
- drozd

Tak folia jest nieogrzewana i wiadomo, że przed mrozem nie uchroni a w kwietniu bywają dość często nocne spadki temperatury.
Taka to robota z tymi kannami. Nie dziwię się ,że dużo miłośników tych roślin poddaje się i rezygnuje z uprawy. Też chyba zmniejszę ilościowo, bo jednak jest to kłopotliwa uprawa na większą skalę a jak jeszcze jest mokra jesień na to ponad tonę kłączy trzeba przenieść do przechowalni.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Faktycznie .... przychodzi taki czas,że trzeba sentymenty odłożyć na bok i "włączyć" praktyczne podejście do tematu.
Rośliny, które raz posadzone rosną i wymagają od nas pielęgnacji okresowej mają przewagę nad paciorecznikami i innymi, które trzeba podobnie traktować.
Rośliny, które raz posadzone rosną i wymagają od nas pielęgnacji okresowej mają przewagę nad paciorecznikami i innymi, które trzeba podobnie traktować.
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ale zabawa warta zachodu skoro nawet ja wielki leń
zaczęłam się nimi zajmować.
-
Alice
- 200p

- Od: 28 mar 2009, o 10:20
a Canny w naturalnym środowisku też przechodzą okres spoczynku ?? Po co obcinać te pędy jeśli teraz rosną ??
- drozd

Krysiu Właśnie mam zamiar w tym roku poszerzyć "grono" bylin o jakieś ciekawe egzemplarze zawsze łatwiej jest nawet przykryć te bardziej wrażliwsze niż wykopywać znosić itd,itd...
Gosiu Z tym leniem to pewnie przesada.
Ale od chciejstwa do uprawy to droga daleka a i po drodze może coś się wydarzyć jakaś zmiana zainteresowania
( to tylko przykład)
Alu Pędy, które teraz rosną do maja urosną do 150 cm jak wcześniej się nie przewrócą. W warunkach cieplarnianych przy dodatkowym doświetlaniu to tak ale w przy świetle domowym bardzo wybujają i żadnego pożytku z nich nie będzie. Na pewno nie zakwitną. Po ścięciu takich wyrośniętych pędów obok z kłącza wyrośnie drugie, które będzie odpowiednie do wysadzenia do ogrodu.
Gosiu Z tym leniem to pewnie przesada.
Alu Pędy, które teraz rosną do maja urosną do 150 cm jak wcześniej się nie przewrócą. W warunkach cieplarnianych przy dodatkowym doświetlaniu to tak ale w przy świetle domowym bardzo wybujają i żadnego pożytku z nich nie będzie. Na pewno nie zakwitną. Po ścięciu takich wyrośniętych pędów obok z kłącza wyrośnie drugie, które będzie odpowiednie do wysadzenia do ogrodu.
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Januszu ja jak zwykle mam trochę dziecinne pytanie a ten węgiel drzewny na zasypywanie roślin po cięciu to taki może co się używa do grilla 
- drozd

Tak Gosiu w zupełności taki węgiel wystarczy do zasypywania ran po cięciu. Działanie jego jest wysuszające,absorbujące na wydzieliny i bakterie. Przygotowuję go mieląc na młynku do kawy. Zasypuję od razu po cieciu póki rana jest jeszcze mokra.
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Januszu napisz proszę kiedy jest właściwy czas na wysiewanie kann?
- drozd

Madziu. Już z powodzeniem możesz wysiewać nasiona cann. Jak dysponujesz ciepłym parapetem to pora jest dobra. Trochę to potrwa zanim powschodzą to i dzień będzie dłuższy i więcej światła. Pamiętaj, że nasiona trzeba zetrzeć papierem ściernym( już wcześniej o tym pisałem) by łatwiej skiełkowały.
- markonix

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jak zaczną wyrastać trzeba zapewnić światło, by nie wybujały o kurcze Janusz , tu mnie zakasowałeś tym stwierdzeniem , zawsze sądziłem że im więcej światła tym lepiej , a tu taka niespodzianka
a swoja drogą widzę , że strona ma już swoje życie , cały czas ktoś coś dopisze , zapyta , odpisze.......
super że w obecnych warunkach zimowych myślimy już co najmniej o wiośnie.......
pozdrawiam >> Marek
- drozd

Oj Mareczku coś nie zrozumieliśmy się. Oczywiście,że im więcej światła tym lepiej, bo w ciemnym miejscu wyrastające pędy będą długie blade i cienkie. Może trochę źle sformowałem tę wypowiedź i nie potrzebnie dodałem 'by nie wybujały'
Jeszcze miesiąc i trzeba będzie przygotowywać ziemię, dzielić, sadzić wiec i zainteresowanie tym tematem wzrosło.
Na miarę moich skromnych wiadomości zawsze służę radą.
Jeszcze miesiąc i trzeba będzie przygotowywać ziemię, dzielić, sadzić wiec i zainteresowanie tym tematem wzrosło.
Na miarę moich skromnych wiadomości zawsze służę radą.