Rozrost iglaków po 10 latach
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozrost iglaków po 10 latach
Mam pewien problem z projektowaniem swojego ogrodu a mianowicie chcę posadzić w tym roku dużo iglaków jednak nie wiem jakie mogą być ich rzeczywiste rozmiary. Na stronach internetowych podaje się głównie gabaryty roślin po 10 latach i nie wiem czy są to już docelowe rozmiary czy roślinki jeszcze urosną. Wiem że rośliny które rosną "w górę" o pokroju kolumnowym czy stożkowym w zależności od odmiany mogą dorastać nawet do 40 m oczywiście w o wiele dłuższym okresie niż 10 lat ale chodzi mi głównie o iglaki karłowe (cyprysiki, sosny, tuje, świerki, jodły itd.). I tak np. cyprysik groszkowy Sungold po 10 latach ma mieć ok. 0,5-1 m wysokości przy podobnej szerokości ale co po tym okresie? Interesuje mnie głównie szerokość, czy przypadkiem po 20 czy 30 latach nie będzie dwa razy większa?
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozrost iglaków po 10-letnim okresie
Roślina w pierwszych latach buja jak głupia.Są to często przyrosty sięgające nawet 30-50 cm na sezon.Zależnie oczywiście od odmiany,warunków jakie ma(wigotność,gleba ,składniki pokarmowe).
Podawana wielkość jest tą uniwersalną,mogącą oczywiście różnić się bardzo zależnie od ww.
Pytasz co po tym okresie oczywiście roślina nadal będzie rosnąć ale wolniej,wzrost zostanie przyhamowany.Co do cyprysika podanego to on jest z płożacych także będzie się rozrastał i na boki i w górę ,także moim zdaniem będzie bardzo szeroki.(szczególnie na boki bedzie się rozrastał).
Wszystkie przez ciebie wymienione (nie napisałeś co dokładnie chcesz)ale więszkość sosen świerków będzie duża albo nawet bardzo duża w przyszłości.Ja ograniczając wzrost nadmierny,uszczypuję im wiosenne przyrosty,w ten sposób rośnie wolniej i ładnie się zageszcza.
Żeby nie było napisz nad czym dokładnie myślisz .Sosna czy świerk to pojęcie względne.
Ja różnie robię,uszczypuję,modeluję sekatorem ,przycinam,podwiązuję sznurkiem czy drutem(jeśli chodzi o płożaki żeby do góry szły w ciekawe formy bo na boki nie mam miejsca).
Podawana wielkość jest tą uniwersalną,mogącą oczywiście różnić się bardzo zależnie od ww.
Pytasz co po tym okresie oczywiście roślina nadal będzie rosnąć ale wolniej,wzrost zostanie przyhamowany.Co do cyprysika podanego to on jest z płożacych także będzie się rozrastał i na boki i w górę ,także moim zdaniem będzie bardzo szeroki.(szczególnie na boki bedzie się rozrastał).
Wszystkie przez ciebie wymienione (nie napisałeś co dokładnie chcesz)ale więszkość sosen świerków będzie duża albo nawet bardzo duża w przyszłości.Ja ograniczając wzrost nadmierny,uszczypuję im wiosenne przyrosty,w ten sposób rośnie wolniej i ładnie się zageszcza.
Żeby nie było napisz nad czym dokładnie myślisz .Sosna czy świerk to pojęcie względne.
Ja różnie robię,uszczypuję,modeluję sekatorem ,przycinam,podwiązuję sznurkiem czy drutem(jeśli chodzi o płożaki żeby do góry szły w ciekawe formy bo na boki nie mam miejsca).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Największy problem z zastosowaniem odległości jest zazwyczaj z roślinami w żywopłocie, bo tu nie ma możliwości korekty
W kompozycjach radzę sobie w ten sposób, że dobieram rośliny takie, których rozrost można korygowac za pomocą cięcia (liściaste i niektóre oglaste) lub uszczykiwania (dotyczy sosen)
Sadzę je naprzemiennie z iglakami, których nie da się ciąc z różnych powodów.
Stosuję większe odległości niż podaje literatura wypełniając puste miejsca większymi bylinami lub niewielkimi krzewami, które z czasem można przesadzic lub usunąc.
Na pewno jest przy tym o wiele więcej pracy na etapie projektowania, komponowania rabat ale warto się potrudzic

W kompozycjach radzę sobie w ten sposób, że dobieram rośliny takie, których rozrost można korygowac za pomocą cięcia (liściaste i niektóre oglaste) lub uszczykiwania (dotyczy sosen)
Sadzę je naprzemiennie z iglakami, których nie da się ciąc z różnych powodów.
Stosuję większe odległości niż podaje literatura wypełniając puste miejsca większymi bylinami lub niewielkimi krzewami, które z czasem można przesadzic lub usunąc.
Na pewno jest przy tym o wiele więcej pracy na etapie projektowania, komponowania rabat ale warto się potrudzic

-
- ---
goni@k to fakt literatura to jedno,ale samo życie do drugie.
Bo chociaż gdzieś tam napisane,to może być różnie.
Twój sposób chroni od nieprzyjemnych niespodzianek na przyszłosć.

-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Tak sądzę ponieważ ogród to żywy twór a rozrost roślin zależy od wielu czynników i trudno jest jednoznacznie określic jego parametry.Fallenangelv pisze:goni@k to fakt literatura to jedno,ale samo życie do drugie.Bo chociaż gdzieś tam napisane,to może być różnie.
Mój sposób daje możliwośc korekty po kilku latach ponieważ zbytnie zagęszczenie roślin powoduje infekcje grzybowe z braku światła i przewiewu w wyniku czego rośliny poważnie chorują a niektóre wręcz zamierają.
To wszystko natomiast przekłada się na brzydki wygląd roślin, które przestają zdobic a zaczynają szpecic

- 7koliberek9
- 200p
Dziękuję bardzo za rady. Chciałabym kupić oprócz wspomnianego wcześniej cyprysika:
-Choina kanadyjska "Nana"
-Jodła balsamiczna 'Nana'
-Jodła górska "Compacta"
-Sosna górska "Mini Mosp", "Mops", "Ophir", "Varella" i "Winter Gold"
-Świerk biały "Blue Wonder", "Conica", "Laurin" i "Piccolo"
-Żywotnik zachodni "Dancia"
Ogólnie cała kompozycja będzie zawierała jeszcze niewielkie krzewy liściaste i byliny. To będzie mój pierwszy projekt i najbardziej się boję że dam iglakom za mało miejsca
Iglaki jakie mam w ogródku rosną całkiem ładnie wiec moglibyśmy założyć że wzrost i rozrost będzie dobry ale nie niesamowity 
-Choina kanadyjska "Nana"
-Jodła balsamiczna 'Nana'
-Jodła górska "Compacta"
-Sosna górska "Mini Mosp", "Mops", "Ophir", "Varella" i "Winter Gold"
-Świerk biały "Blue Wonder", "Conica", "Laurin" i "Piccolo"
-Żywotnik zachodni "Dancia"
Ogólnie cała kompozycja będzie zawierała jeszcze niewielkie krzewy liściaste i byliny. To będzie mój pierwszy projekt i najbardziej się boję że dam iglakom za mało miejsca

-
- ---
To będziesz pewnie tworzył coś na zasadzie skalniaka czy coś podobnego.Fakt rośliny wolno albo bardzo wolno rosnące, karłowe.Opis wszystkich roślin masz w wyszukiwarce.Także mniej więcej będziesz miał orientacyjny pokrój rośliny po latach.Jak to będzie porozrzucane po ogrodzie o masz trochę ułatwione zadanie,gorzej jest wsadzanie w liniach prostych(żywopłoty np) tam precyzja musi być zachowana większa.
Rozplanuj to gdzie,co a jak to znając ,,możliwości;; rośliny dla bezpieczeństwa od podanej odsuń się jeszcze trochę i powinno być dobrze.
Rozplanuj to gdzie,co a jak to znając ,,możliwości;; rośliny dla bezpieczeństwa od podanej odsuń się jeszcze trochę i powinno być dobrze.
- 7koliberek9
- 200p
W zasadzie to będę tworzyłaFallenangelv pisze:To będziesz pewnie tworzył coś na zasadzie skalniaka czy coś podobnego.Fakt rośliny wolno albo bardzo wolno rosnące, karłowe.Opis wszystkich roślin masz w wyszukiwarce.Także mniej więcej będziesz miał orientacyjny pokrój rośliny po latach.Jak to będzie porozrzucane po ogrodzie o masz trochę ułatwione zadanie,gorzej jest wsadzanie w liniach prostych(żywopłoty np) tam precyzja musi być zachowana większa.

Korzystam przy projektowaniu z programu Garden Composer ale ma spore braki w odmianach a u tych co są często nie zgadzają się wymiary z tym co znajduję w wyszukiwarkach

-
- ---
Powinno być dobrze. Ogólnie te rosliny co wybrałaś wolno rosną i nie sprawiają ,,nieprzyjemnych niespodzianek''.Są łatwiej przewidywalne.Gorzej z tymi pospolitymi sosnami czy jodłami.Ja mam taką co orientacyjnie może osiągnąć 40m
-i też musiałem ją umieścić tak żeby nie sprawiała problemów.Ty podchodzisz do zakładania bardzo profesjonalnie-pytasz,mierzysz,ja u siebie na oko(różnie to wychodzi
).
A z tymi wrzoścami to ekstra pomysł,chciałem podpowiedzieć ,ale Ty to już wiedziałaś
.
I kamienie też będą czy nie ma ich w planie?

A z tymi wrzoścami to ekstra pomysł,chciałem podpowiedzieć ,ale Ty to już wiedziałaś

I kamienie też będą czy nie ma ich w planie?
- 7koliberek9
- 200p
Myślałam o kamieniach bo byłyby świetnym akcentem w kolorystyce i formie ale wszystko zależny od tego czy będzie czas i odpowiedni sprzęt do transportu. Chciałabym takie większe powiedzmy 50 cm wysokości. Oczywiście mówię o kamieniach polnych bo jest ich pod dostatkiem a największą ich zaletą jest to że są za darmo
Staram się to robić profesjonalnie bo przez trzy lata kupowałam co popadnie i sadziłam gdzie popadnie ze średnim efektem (okazało się że nie mam daru w stylu "gdzie co posadzę tam pięknie wygląda") a w końcu chcę żeby mój ogród był piękny a nie średni
Poza tym bardzo polubiłam zabawę Garden Composerem, projektowanie, dobieranie roślin wiec postanowiłam wykorzystać mój czas i zapał pozytywnie 

Staram się to robić profesjonalnie bo przez trzy lata kupowałam co popadnie i sadziłam gdzie popadnie ze średnim efektem (okazało się że nie mam daru w stylu "gdzie co posadzę tam pięknie wygląda") a w końcu chcę żeby mój ogród był piękny a nie średni

Wolno... niby tak, ale...
'Laurin' za lat kilka czy kilkanaście pozostanie karzełkiem, a las. 'Compacta'....
Tu ładna fotka Widaja'... i rośnie dalej, fakt, wolno http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72 ... 6.html?i=2
Do każdej odmiany trzeba podejść indywidualnie.
'Mini Mops' będzie małą kuleczką, 'Wintergold' całkiem sporym krzaczorem
'Conika' dorośnie do 2 m i będzie rósł dalej, 'Piccolo' wtedy będzie może jakiś 60 cm....
Z drugiej strony- wiele iglaków jest ładnych młodych, stare dziadzieją, za bardzo bym się nie przejmował co będzie za lat 30, bo zwyczajnie przez pierwsze 20 nie będzie na czym oka zawiesić.
'Laurin' za lat kilka czy kilkanaście pozostanie karzełkiem, a las. 'Compacta'....
Tu ładna fotka Widaja'... i rośnie dalej, fakt, wolno http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72 ... 6.html?i=2
Do każdej odmiany trzeba podejść indywidualnie.
'Mini Mops' będzie małą kuleczką, 'Wintergold' całkiem sporym krzaczorem

'Conika' dorośnie do 2 m i będzie rósł dalej, 'Piccolo' wtedy będzie może jakiś 60 cm....
Z drugiej strony- wiele iglaków jest ładnych młodych, stare dziadzieją, za bardzo bym się nie przejmował co będzie za lat 30, bo zwyczajnie przez pierwsze 20 nie będzie na czym oka zawiesić.
Bardzo słuszna uwaga.Mój ogród ma ponad 20 lat i niektóre iglaki już w wieku ok. 15 lat wymagały 'wymiany', bo częściowo wyłysiałe nie były ozdobą ( np. kosodrzewina,).Część można jakoś 'podkrzesać', ale takie formy nie wszędzie pasują.Nie da się chyba urządzić ogrodu na 'raz a dobrze' , ale cenne i wolniej rosnące okazy iglaste trzeba posadzić z rozmysłem, podobnie te wyrastające na duże drzewa.MirekL pisze: - wiele iglaków jest ładnych młodych, stare dziadzieją, za bardzo bym się nie przejmował co będzie za lat 30, bo zwyczajnie przez pierwsze 20 nie będzie na czym oka zawiesić.
Tempo wzrostu zależy też w dużym stopniu od gleby.Na odpowiadających iglakom glebach przepuszczalnych, ale żyznych i próchnicznych iglaki rosną szybciej i lepiej.
-
- ---
selli7 da się raz a dobrze-tylko musi być bardziej naturalistyczny(prawie jak las) z gatunkami pospolitymi.Spotkałem w tym roku takiego jegomościa ,przegadałem z nim prawie dwie godziny.
Ma on 1,5 h przymierza się do drugiej połowy, bo to już obsadził prawie w całości.Obsadził on z racji miejsca brzozy,klony,świerki i modrzewie i inne takie mało wymagające i niechorowite koło domu ma polankę i lata codziennie z siatą na grzyby.Maślaki
.
Ma on 1,5 h przymierza się do drugiej połowy, bo to już obsadził prawie w całości.Obsadził on z racji miejsca brzozy,klony,świerki i modrzewie i inne takie mało wymagające i niechorowite koło domu ma polankę i lata codziennie z siatą na grzyby.Maślaki

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Przy kompletowaniu wiedzy na temat roślin i ich wymagań oraz rozmiarów warto posiłkować się wiedzą książkową (np. P. Muras - Drzewa i krzewy iglaste). Przyznam, że nie rozumiem, a nawet mnie irytuje podawanie wysokości dla 10 letniej rośliny. Przecież rośliny iglaste kupowane w sklepach zwłaszcza te karłowe i cisy rosną parę lat w szkółce za nim trafią do sprzedaży. A więc ten 10 letni okres się kurczy. Czasem można znaleźć całkiem spore różnice w podawanych rozmiarach. Gdzieś znalazłam informację o picea abies Conica iż dorastać ona może nawet do 4 m.
Owszem. Widziałem takowe, a chyba nawet ciut wyższe.