Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Ciekawa dyskusja o kolorach, bo myślałam że wszyscy tak samo je odbieramy a okazuje się że każdy ma swoje poglądy.
Dla mnie ważniejsza kwestia jest które kolory nie pasują ze sobą i zestawy które źle się odbiera niż te które pasują razem.
Taki zestaw czerwony i niebieski który proponuje Riane jakoś nie mogę strawić. Żółty z czerwonym, żółty z niebieskim albo pomarańcz
z fioletem to całkiem dobre i często używane konrastowe połączenia. A biel, szary, srebrny to wypełniacze dla każdej kompozycji
i zielony to po prostu tło chyba żęby była kompozycja z różnymi kolorami zieleni co całkiem pięknie wychodzi.
Moim ulubionym zestawieniem żółci jest jednak żółty z białym i cytrynową zielenią. Nie wiem czy to trójkąt czy nie ?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Dziękuję za życzenia kochanie ;:167 . Wspaniały ten Twój biały ogród .Rewelacyjne masz pomysły .BRAWO ;:63 ;:63 ;:63 Chciałam się zapytać jak nazywa się ta hortensja i kiedy kwitnie.
Obrazek
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

I ja w sprawie kolorów.Zaryzykuję tezę,że każdy kolor da się dobrze zestawić z każdym pod warunkiem zastosowania właściwego odcienia.Białe ogrody -nie przepadam ,zwłaszcza w pełnym słońcu,ale białe kwiaty wzdłuż ścieżek o zmierzchu i wieczorem są nieocenione
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

IGA ? miło mi ,że jesteś ! I dziękuję za tyle ciepłych słów !
Ja Ci zazdroszczę i tych 2 lat policealnego studium ! Ile więcej się można nauczyć przez 2 lata, mój kurs trwał tylko 3 miesiące...Najwięcej uwagi poświęcono kompozycji i technicznej stronie przygotowania projektu. Za to zajęć o roślinach było bardzo mało !
Może uda mi się wybrać do Dobrzycy w tym roku. I bardzo chętnie obejrzę zdjęcia u Ciebie z tego ogrodu !

RIANE ? Agato, dolewaj oliwy, dolewaj...
Przeczytałam uważnie, to co napisałaś. Wygląda mi na to,że jedna koncepcja wybitnie Ci nie leży, a druga ? zdecydowanie bardziej . Ja też ją częściej stosuję ? kolory miękko przechodzące z jednego w drugi...Tylko ja wybrałam żółcie -pomarańcz - kropla czerwieni .No, a barwy ?po trójkącie?, heraldyczne, jak je sama określiłaś ? biją po oczach., czyli trudno mówić o harmonijnym połączeniu ( a więc dla wielu ? o ideale ). Co nie zmienia faktu, że czasem takie ?halo !? jest czymś potrzebnym.
Myślę,że warto znać teorię połączeń, żeby ROZUMIEĆ , jaki efekt uzyskamy je stosując. Jeśli chcę stworzyć kącik o klimacie relaksującym, wyciszającym, dam barwy leżące obok siebie, a nie kontrastujące, prawda?

AN-KA ? witaj Aniu ! Cieszę się,że Ci się podobają moje liliowce !

ABEILLE ? mamy nowy głos w dyskusji !
No, właśnie , Wiesiu ? wiedza wiedzą, a poglądy i upodobania swoją drogą. Coś do siebie pasuje, ale nie jest mi bliskie.
Ja WIEM , że fiolet ? lila ? róż harmonijnie się ze sobą łączą, że stanowią DOBRE połączenie, kolorów leżących obok siebie. DOCENIAM takie kompozycje kolorystyczne . Ale co z tego, kiedy dla mnie są nieładne...nie do przyjęcia w moim ogrodzie.
A żółty z białym i cytrynową zielenią...ciekawy pomysł !
Caravaggio i Vermeer byli obaj genialnymi malarzami ? ale ja kocham Vermeera...

No, ale żeby nie było, że tylko gadamy ? pokażę jeszcze swoje kwiaty...Tym razem RÓŻOWE ! ! !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

WIOSENKA - miło mi,że mnie odwiedziłaś ! Dzięki za pochwały !
To hortensja bukietowa od. Limelight. Sadziłam ją w tym roku ! Ma kwiaty białe ( przechodzące potem w żółtawo-cytrynowe, a jesienią różowieją ). To chyba ona jest na ostatnim zdjęciu w wersji różowej. Kwitnie od VIII do X . Polecam !

EWA - witaj Ewo ! Dziękuję za odwiedziny. Masz rację,że często ODCIEŃ ma decydujące znaczenie .
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 kompozycje różowe cudne !!!

No, to i ja dorzucę swoje trzy grosze na temat kolorów :;230
Uwielbiam kompozycje: żółty - pomarańcz - odrobina czerwieni na tle zielonej ściany z krzewów; fiolet - niebieski - róż nad wodą oraz biało - niebieskie, biało - fioletowe i biało różowe.
Nie do przyjęcia dla mnie jest połączenie żółtego z różem i różowego z czerwonym. Moje oczy takiej aranżacji nie wytrzymuję ;:65

A tak poza tym, to toleruję wszystkie połączenia kolorystyczne :lol:

Dla Ciebie, z mojego ogródeczka, moje ukochane, pachnące cudnie piwonie ;:196

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Witaj Izo.
Ale ogromna magnolia :shock: .Długo u Ciebie już rośnie?
Pozwolę sobie też dorzucić coś różowego.

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko ;:167 co to za cudna różowa roślinka :D
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Halina Kwak pisze:Paulinko ;:167 co to za cudna różowa roślinka :D
Halinko to roślinka to tawułka,tylko mi jakaś zmutowana wyrosła ;:138
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko ;:167 nigdy w życiu nie pomyślałabym, że to tawułka :roll: ... śliczna !!!

Spodziewałam się jakiegoś kasztanowca :lol:
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Dziękuję Ci Izo za informacje o liliowcach, wiem że na forum są informacje o sprzedaży wysyłkowej, wszedłem tam ale nic nie zrozumiałem. Ja mam kilka liliowców pokazywałem je w swoim wątku, kiedyś nawet prosiłem o rozpoznanie nazw, bo ja oczywiście ich nie znałem, dotychczas nie przywiązywałem do tego wagi. Najbardziej podobają mi się takie o nienowoczesnych kwiatach, podłużnych płatkach, ostro zakończonych. Te najnowsze kolekcje z rozbudowaną ilością okrągławych płatków, wydają mi się trochę odpustowe. Podziwiam je u innych ale sam ich nie chcę. Do iglaków wydaje mi się pasują te najbardziej tradycyjne liliowce. To jest moje zdanie.
Zapytałem Ciebie bo nawet nie wiem jak są sprzedawane czy w doniczkach, czy luzem, nasze musiały przywędrować na taczkach od znajomych osób, dokładnie nie pamiętam. Chętnie ich dokupię, są bardzo dekoracyjne
Ale, Ale...co ja widzę... różowe kwiaty, czy to Twoje?, ciągle słyszę że nie znosisz różowego koloru ha..ha (całkiem bez różowego się nie da co?)

Pozdrawiam Tomek :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Izo!

Poczytałam u Ciebie jak prowadzicie dialog o kolorach i tak się zastanowiłam,
że ja nigdy tego nie przestrzegam. Natomiast lubię rabaty tematyczne
i z zasady wtedy kolory do siebie pasują. Kolory kojarzą sie mi z porami roku
i np. pomarańczowego, rdzawego i jaskrawego żółtego nie lubię wiosną ale jesienią
to i owszem.
Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Izo- różowe cudowne - nie wiem jak to jest z kolorami, ale w ogrodzie podobają mi się wszystkie. W ubiorach już niekoniecznie.
wchodzę do sklepu po coś kolorowego a wychodzę z czarnym :oops: i tak od dłuższego czasu. A tak wracając do kolorów ogrodowych to róż ogólnie może być byle nie jaskrawy. Lubię barwy rozbielone takie właśnie jak u Ciebie. A wrzosowisko cudne ;:167
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Jak miło popatrzeć na kwiaty w taką zimę. Tamaryszku, pokaż nam troszkę perspektywy w twoim ogrodzie. Szukam inspiracji... :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, zachęcona rekomendacją Feli, przespacerowałam się po Twoim ogrodzie wzdłuż i wszerz. Cóż mogę powiedzieć... jestem oczarowana :!:
Chapeaux bas :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”