Rademachera - jak ją uprawiać?Wymagania,problemy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 wrz 2007, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej ja mam swoją od jakiś 2 lat, przez pierwszy rok nic nie urosła.
Dopiero od zeszłego lata ruszyła. Ma stale wilgotne podłoże, raz na 2 miesiące zanurzam ją w wodzie i później nie podlewam przez 2 tygodnie. Odżywiam rzadko, spryskuję obficie kilka razy dziennie (ale u mnie w chałupie przy temperaturze 19-20 C jest - bo taką zachowuje w zimie - jest tylko 30% wilgotności !!!!) Przy spryskiwaniu i nawilżaczu czasami wilgotność wzrasta do 45% na chwilę, więc tragedia, dlatego może moje rośliny więcej piją .
Oto radermachera w listopadzie

i teraz

Dopiero od zeszłego lata ruszyła. Ma stale wilgotne podłoże, raz na 2 miesiące zanurzam ją w wodzie i później nie podlewam przez 2 tygodnie. Odżywiam rzadko, spryskuję obficie kilka razy dziennie (ale u mnie w chałupie przy temperaturze 19-20 C jest - bo taką zachowuje w zimie - jest tylko 30% wilgotności !!!!) Przy spryskiwaniu i nawilżaczu czasami wilgotność wzrasta do 45% na chwilę, więc tragedia, dlatego może moje rośliny więcej piją .
Oto radermachera w listopadzie

i teraz

Hej
Wreszcie znalazłam coś na temat tej roślinki ! Długo szukałam, bo nie wiedziałam jak się ona nazywa. Kupiłam ją jako roślinę o nazwie nikotynka i wyszukiwanie pod tą nazwą nic nie dawało. A tu dzisiaj przypadkiem...
No i mam te same problemy co i Wy... schnie i zrzuca liście, a potem odrastają nowe. Ziemia wilgotna, z drenażem, miejsce jasne, bez bezpośredniego słońca, może taki jej urok ? Kaprysi, a potem przeprasza ?
Ale sympatyczna jest, co ?
Wreszcie znalazłam coś na temat tej roślinki ! Długo szukałam, bo nie wiedziałam jak się ona nazywa. Kupiłam ją jako roślinę o nazwie nikotynka i wyszukiwanie pod tą nazwą nic nie dawało. A tu dzisiaj przypadkiem...
No i mam te same problemy co i Wy... schnie i zrzuca liście, a potem odrastają nowe. Ziemia wilgotna, z drenażem, miejsce jasne, bez bezpośredniego słońca, może taki jej urok ? Kaprysi, a potem przeprasza ?
Ale sympatyczna jest, co ?
Kasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
Witajcie
nowi hodowcy radermachery.Niczym się nie przejmujcie .Taki urok tego kwiatka.Zimą powinien wam ładnie rosnąć przynajmniej do grudnia,nawet w pobliżu grzejnika.Moja radermachera stoi niecały metr od grzejnika i ma się dobrze!!!!Wypuszcza nowe liście.Ale końcem grudnia może się zacząć zrzucanie liści,i tak jak pisałam w poprzednich postach,liście może gubić do maja. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
-
- 20p - Rozkręcam się...
Radermachera woli światło rozproszone czyli półcień.Moja stoi na podłodze przy północnym oknie i jest jej tam bardzo dobrze.To moja druga radermachera i jest malutka,ale wcześniej miałam jeszcze jedną która rosła u mnie 5 lat w tym samym miejscu co ta teraz i miała się bardzo dobrze.Przekonaj się sama przeczytaj poprzednie strony forum i obejrzyj zdjęcia. 

Moja rademachera pierwszy raz zrzuciła wszystkie liście bo prawdopodbnie miała za sucho. Została przesadzona, przeniesiona w jasniejsze miejsce, nawypuszczała pełno nowych liści. Po jakims czasie poszłam do szpitala i prawdopodobnie rodzina przelała, zobaczyłam ją w stanie znów bezlistnym. Po wyjęciu z ziemi korzenie i ziemia to była jedna gąbka. Przesadziłam ją do nowej ziemi, podsuszyłam, teraz stoi sobie w stanie bezlisnym, niby cos wypuszcza ale to są bardzo mizerne próby. Kupiłam kwasomierz glebowy- ta sama ziemia u wszystkich kwiatków ma pH 5,5, a u jednej rademachery ma.... 3,5! Czy rademachera uparła sie zeby popełnic samobójstwo?? Sama sobie zakwasiła ziemię?
Nie mam juz do niej siły...
Nie mam juz do niej siły...
- aguka
- 1000p
- Od: 16 lut 2009, o 22:35
Radermachera - problemy
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Radermachera nagle zgubiła liście
witajcie!kupiłam 3 dni temu radermacherę i była przepiękna....
dziś opadły jej wszystkie liście
ratunku!jak mam jej pomóc/pozdrawiam