Storczyki Storczykowej cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Ja mam trzy właściwie cztery bo jeden to dwa w jednej doniczce-niespodzianki, leniwe do kwitnięcia. Jeden ma bardzo długie liście i delikatne kropki też niespodzianka, właśnie ma pączki kwiatowe, a trzeci to phal phil.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam 2 Phal. philadelphia i 2 zwykłe, z mniejszymi kropeczkami na listkach.
A teraz kwitnie 17 Phalaenopsis, choć niektóre powoli zaczynają przekwitać. Następne pędziki są, ale zrzucają pąki, więc kwitnienia będą skromne.
A teraz kwitnie 17 Phalaenopsis, choć niektóre powoli zaczynają przekwitać. Następne pędziki są, ale zrzucają pąki, więc kwitnienia będą skromne.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
17 storczyków Ci kwitnie?No to masz co oglądać.
Dusia,nie wiesz,czy bedzie wystawa w Sosnowcu?
- Storczykowa
Na razie nic nie wiem, ale jak się dowiem, na pewno napiszęGrażyna Widera pisze:17 storczyków Ci kwitnie?No to masz co oglądać.

A Phalaenopsisy kwitną, czekam na otwarcie się następnych pąków, ale niektóre zrzucają pąki

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety nie tylko u Ciebie opadają
Oby do wiosny...

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Storczykowa
Nie umiem się doczekać wiosny. Nienawidzę zimy i mam już jej dość. I do tego pąki opadają... Co roku tak jest. Ale mam nadzieję, że choć część się rozwinie.
-
Dusia,dzięki za odpowiedź.Też bym chciala tej wystawy.
- Storczykowa
Jak się dowiem kiedy będzie, to pewnie ją zaznaczę w kalendarzu i będę odkreślać dni. Pewnie będzie w marcu albo kwietniu, muszę się dowiedzieć dokładnie. Na pewno pojadę, najlepiej w pierwszy dzień, bo jest największy wybór.
-
Nie cieszmy się na zapas,bo nie wiemy,czy zorganizują.W ubiegłym roku do końca mialam nadzieje,że jednak się odbędzie a jednak to Ty miałaś rację.
- Storczykowa
Myślę, że zorganizują, mówili, że jesiennej nie będzie, wiosenna ma być, ale za to większa. Im większa tym lepiej, mam nadzieję, że będzie dużo Phalaenopsis i Vand w przyzwoitych cenach.
A Phalaenopsis kwitną. Niedługo powinien zakwitnąć żółty, który kupiłam w marcu w biedronce. Ma wąskie płatki i ładnie pachniał w słońcu. Oprócz niego pędziki mają też różowy z białą warżką (ale zrzuca pąki), biały w bordo ciapki, biały lekko woskowy w duże rózowe piegi, biały, żółty z różową warżką i brzoskwiniowy (tylko 2 pąki, bo w tamtym roku kwitły po 3 razy), ten niewiadomy z przeceny, którego koloru nie znam i bardzo bym chciała poznać.
A Phalaenopsis kwitną. Niedługo powinien zakwitnąć żółty, który kupiłam w marcu w biedronce. Ma wąskie płatki i ładnie pachniał w słońcu. Oprócz niego pędziki mają też różowy z białą warżką (ale zrzuca pąki), biały w bordo ciapki, biały lekko woskowy w duże rózowe piegi, biały, żółty z różową warżką i brzoskwiniowy (tylko 2 pąki, bo w tamtym roku kwitły po 3 razy), ten niewiadomy z przeceny, którego koloru nie znam i bardzo bym chciała poznać.
Od wyliczania w głowie się kręci ale będzie co podziwiać, szkoda tych opadłych pączków
Szkoda że nie mam woskowego tak ładnie wyglądają 

- Storczykowa
No będzie, o ile nie opadną pąki... Niektóre są tak wrażliwe, że gubią dużo pąków, inne nie zrzucają żadnych. Ale takie łyse pędy, wybujałe i ze śladami po opadniętych pąkach, tylko z jednym kwiatuszkiem na końcu wyglądają nieładnie. Chciałabym, żeby zakwitł biały z różową warżką, ale on jak na razie zrzuca wszystkie pąki po kolei, zostało trochę na końcu, ale pewnie też spadną.
Wyczytałam że jak storczyk zgubi pączki trzeba go przyciąć na trzecim oczkiem wtedy zakwitnie ponownie 

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusia, szkoda, że te pączki tak mocno opadają, fajnie byłoby pooglądać Twoje kwitnące Phal.
Dusiu,
- u Ciebie jest problem z zimnem połączony teraz z niedostatkiem światła.
Na parapetach spada temperatura jeszcze bardziej.Jeżeli masz w pokoju spadek ogólny do 17 stop(.jak czytałam) to tam przy nieszczelnościach okna jest na pewno max.11- 13 stop.
To niestety za mało, i nie zrekompensuje tego światło z okna.
Proponuję aby na specjalnym miejscu przed oknem wydzielić kącik dla kwitnących.Na cieplejszej podstawie będzie im znacznie lepiej/stoliczek/.Dodatkowo doświetlać trzeba te na których Ci zależy.
Phalaenopsis należy do tych ciepłolubów ,a czym wiesz.Większość naprawdę cierpi z powodu niedostatku ciepła i oświetlenia.
To taka rada, bo....wcale nie zapowiada się lepsza aura dla naszych tropików.
Jeszcze możesz pomóc troszkę swoim pupilom.
Wszyscy ratujemy się i storczyki .
W sprawie wystawy było pytanie- podam stosowne zawiadomienie jak najszybciej można.
jako osoba z grona organizatorów pewno będę miała najświeższe informacje
- póki co rozmowy trwają w spr.dostosowania terminu wystawców.
Mała uwaga Dusiia - zdjęcia się znów zlewają , skoryguj.
pzdr.JOVANKA
- u Ciebie jest problem z zimnem połączony teraz z niedostatkiem światła.
Na parapetach spada temperatura jeszcze bardziej.Jeżeli masz w pokoju spadek ogólny do 17 stop(.jak czytałam) to tam przy nieszczelnościach okna jest na pewno max.11- 13 stop.
To niestety za mało, i nie zrekompensuje tego światło z okna.
Proponuję aby na specjalnym miejscu przed oknem wydzielić kącik dla kwitnących.Na cieplejszej podstawie będzie im znacznie lepiej/stoliczek/.Dodatkowo doświetlać trzeba te na których Ci zależy.
Phalaenopsis należy do tych ciepłolubów ,a czym wiesz.Większość naprawdę cierpi z powodu niedostatku ciepła i oświetlenia.
To taka rada, bo....wcale nie zapowiada się lepsza aura dla naszych tropików.
Jeszcze możesz pomóc troszkę swoim pupilom.
Wszyscy ratujemy się i storczyki .
W sprawie wystawy było pytanie- podam stosowne zawiadomienie jak najszybciej można.
jako osoba z grona organizatorów pewno będę miała najświeższe informacje
- póki co rozmowy trwają w spr.dostosowania terminu wystawców.
Mała uwaga Dusiia - zdjęcia się znów zlewają , skoryguj.
pzdr.JOVANKA