Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Żeby uspokoić emocje popatrzcie na ten na wskroś łagodny wizerunek tego samego oceanu.

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

no chyba jednak wolę ten spokojniejszy :D , filmik ma w sobie coś z grozy, widać siłę natury :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Bywam nad morzem i zresztą bardzo lubię ale nad oceanem nigdy nie byłam. Może jeszcze kiedyś się uda :D
Piękny widok, do tego zapach i odgłosy..
Mam ochotę zakupić sobie płytkę z szumem morza , tak dla relaksacji i chyba to zrobię, Mała namiastka na co dzień po obowiązkach i pracy. :D
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Felu :D ;:138
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

fela pisze: A myślałach żeś ty jest prowdziwo góralka.
...tak godosz jak prawdziwo hanyska czyli ślązaczka.... ;:138 ;:112
a nauczyć się góralskiej gwary to nie takie proste....same słowa nie wystarczą to musi byc coś więcej...sama rozumiesz :P ....ale będę próbować. :wink:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Felu teraz zobaczyłam film....połącznie muzyki no i ten żywioł aż ciarki przechodzą...a jeszcze sobie podkręciłam głośność. :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Felu, bardzo dziękuję za piękne życzenia noworoczne :D Tobie życzę, aby wszystkie marzenia się spełniły ;:167
Uwielbiam langusty!! Moim zdaniem są najlepsze z owoców morza.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Byłam kiedyś nad oceanem w okolicach Bordeaux. Na plaży musieliśmy uciekać przed przypływem, mimo, że nie leżeliśmy nad samą wodą. Tak jak pisałaś-idzie to bardzo szybko. A kąpiel w oceanie...Frajda, ale o wiele bardziej niebezpieczna niż w morzu !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Felu. :wit
I ja obejrzałam filmik... rzeczywiście wieje grozą.
A swoja drogą, to ja mocna musi być latarnia, żeby taki żywioł jej nie uszkodził.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witam gorąco w Nowym Roku Ciebie Felu i Twoich miłych gości ;:196
Ja dopiero dzisiaj wracam do wirtualnego świata i nie mogę nastarczyć z czytaniem wszystkich postów.
U nas biało i mroźno... ale w końcu jak ma być zima, to niech będzie w styczniu a nie w marcu, kiedy powinny już kwitnąć co najmniej krokusy :heja

Jestem zachwycona i przerażona tym filmem który pokazałaś z oceanem. Potęga natury jest ogromna... Zresztą Twoje zdjęcia oceanu powalają ;:138

A jeśli chodzi o odchudzanie od nowego roku... trzymam kciuki z całej siły :!: Tylko z burakiami jednak uważaj, bo zawierają dużo cukru ;:224 Ja się dzielnie trzymam....kolejny kilosik mniej mimo świąt i sylwestrowej kolacji...

Duuuża buźka dla Ciebie...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, langusty pyszne, ale też sałatka do nich świetnie pasowała. Tą sałatkę kupuje się jako gotowca w puszkach. W składzie jest marchewka, drobno pokrojona fasolka szparagowa, groszek, łodygi selera, i młodziutka jeszcze zielona drobniutka fasolka (o której kiedyś pisałaś) Ciekawe czy można ją kupić i w Polsce. Sałatka jest świetna i mocno polecam. Trzeba też dodać, że majonez był własnej roboty. Muszę się nauczyć robić go, bo puszki już kupiłam.

Sabino, kiedyś ściągnęłam z netu więcej niż półgodzinny plik z nagranym dość ulewnym deszczem i burzą i powiem Ci, że często, z przyjemnością słuchałam tego nagrania. Niestety po ataku trojanów utraciłam je, a miałam również śpiew ptaków. Ale jest na YouTube piękna muzyka z szumem fal i mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu. Nawet zrobiłam z tą muzyką diaporamę ze zdjęciami morskich fal. Może jakoś to odnajdę. http://www.youtube.com/watch?v=oonHquCgFl4

Elizabetko, widzisz, wyższa szkoła jazdy z tym językiem, ale łatwiej się jego nauczysz niż ja bretońskiego, bo ten język nie ma nic wspólnego z francuskim, należy on do bretańskiej grupy języków celtyckich. To ciekawe, że walka z kulturą i językiem bretońskim zaczęla się w czasach rewolucji francuskiej. Zabroniono kompletnie używania języka Bretończyków i jedynym słusznym miał być francuski a wróżnych miejscach publicznych można było zobaczyć podobne napisy: ?Zabrania się plucia i mówienia w języku bretońskim? Przez dziesiątki lat prześladowań coraz mniej ludzi posługiwało się tym językiem. Obecnie, myślę, że niewielu. Na szczęście pojawia się wiele akcji w celu ratowania zamierającego języka i tak na przykład w niektórych szkołach dzieci na nowo uczą się języka swych pradziadków.

Obraz, który przedstawiasz zdarza się bardzo czesto Tamaryszku. Któregoś grudniowego dnia skąpała mnie fala podczas spaceru na plaży. Buty i spodnie do kolan miałam zupełnie mokre. Szczęśliwie owego dnia świeciło słońce i nie zmarzłam zbytnio w drodze do samochodu.

Grażko,Gabi, Aniu, rzeczywiście ocean to niesamowita siła, to fenomen, który kryje w swoich czeluściach jeszcze wiele niezwykłych zjawisk. Takich jak na przykład ?martwa fala? Właściwie to nie widziałam tu jeszcze tego zjawiska, ale może któregoś dnia...

Aniu, widzę że dzielnie trzymasz się diety. Gratuluję utraty kolejnego kilograma. Mnie też udało się trochę zgubić, choć nie mam wagi to i tak widać to na żeberkch. Właśnie jakąś godzinę temu sąsiadka nauczyła mnie? robić majonez. Dlaczego ludzie mówią, że jest on tuczący jak w nim tylko żółtko, musztarda i oliwa?
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu w majonezie niebezpieczne jest właśnie żółtko, bo to źródło cholesterolu. Na dodatek majonez jest składnikiem sałatek z warzyw, które są węglowodanami jakby nie było, a tłuszcz (czyli olej czy oliwa) w połączeniu z nim to zabójstwo dla bioder i żeberek. Ty mówisz, że widzisz już spadek na żeberkach....a ja jeszcze nie widzę żeberek :;230
Ale... zgodnie z przysłowiem, że dla chcącego nic trudnego.... jest taki sposób na majonez, który jest bezpieczny. Tylko sie nie przeraź... zamiast oliwy trzeba użyć ciekłej parafiny, cała reszta składników i sposób wykonania tak jak przy zwykłym majonezie. Smakuje na prawdę jak zwykły majonez - robię często dosyć. Parafinę można (u nas) kupić zwyczajnie w aptece. Trzeba tylko uważac z ilością, bo wiadomo jakie parafina ma działanie. Jest tłuszczem, który bezpośrednio wchłaniamy z jelit i nie łączy się absolutnie z żadnymi węglowodanami. Jest obojętny pod tym względem dla organizmu. No to tyle wymądrzania się ;:196
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Aniu, że wiedza u Ciebie ogromna, ja na tej dziedzinie raczej się nie znam, ale po prostu mniej jem. Parafina mnie nie przeraża, bo już kiedyś słyszałam o tym, że ludzie ją jedzą w przypadku pewnych problemów zdrowotnych czy trawiennych.U mnie do zgubienia niewiele to bez wyrzutów sumienia jem zwyczajny majonez. A wiesz Aniu, że niedawno czytałam, że amerykańscy naukowcy stwierdzili, że to nieprawda, że jajka są żródłem cholesterolu :D .
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, moja wiedza wynika z wiecznego odchudzania się :;230
Co do jajek to masz racje, nie tylko Amerykanie już o tym pisali, że to nie do końca tak, ale jednak jeśli ktoś mam za wysoki cholesterol, to powinien uważać.
Poza tym jakoś tak... nie wierzę do końca Amerykanom... :twisted:
regulamin Andziu
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Felu, przyznam się szczerze, że takiej sałatki w puszce w Polsce nie widziałam, jednak wszystkie jej składniki są dostępne.
Sałatka i langusta czy też sałatka z langustą to było nasze codzienne jedzenie w Afryce zachodniej, bowiem w Atlantyku u jej wybrzeży jest wszelkich owoców morza pod dostatkiem. Mięso było rarytasem, żywilismy się więc głównie owocami morza i rybami, zwłaszcza tuńczykiem :lol: Taka dieta wpływa idealnie na figurę- moja Mama wróciła wtedy do studenckiej wagi :lol:
Majonez zawsze robię sama :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu pisałaś u mnie że u Ciebie nie mam śniegu ?
U mnie też nie jest dużo , ale jest pięknie biało , na poboczach nie ma hałd brudnego śniegu , więc zima wgląda pięknie . Nie wiem czy u mnie będzie padał śnieg, bo na razie wychodzi słoneczko .
Pozdrawiam Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”