Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dereń jadalny

Post »

Marysia II pisze:Sama dostałam derenia nomen -omen"Radość" i stoi w donicy całe lato i zastanawiam się kogo nim uraczyć bo na mojej działce wielkości chustki do nosa się nie zmieści a ja nie wiem czy doczekałabym się owocowania.
Może już się nim nie turbuj, podaj mi swój adres, a ja podjadę w niedzielę i cię wybawię z kłopotu :lol:
Akurat pora na sadzenie dobra, pod koniec miesiąca już by siedział w ziemi i czekał już w naturalnych warunkach do wiosny :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Re: Dereń Alba i dereń jadalny, odczyn gleby

Post »

Witam. Czy dereń jadalny wymaga zapylacza do dobrego owocowanie?. Nie mam miejsca na drugi krzaczek.Pozdowienia ania
ania1590
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że nie. Mam też tylko jedną młodą sadzonkę i byłabym zmartwiona, gdyby okazało się, że potrzebny jej partner[ka].
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mój jest bardzo samotny, w promieniu paru kilometrów nie ma dereni w ogóle, a jednak owocuje :) Wygląda na to, że jest samopylny.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Ciąg dalszy "propagowania" derenia jadalnego :)

Właśnie zlałam swoją pierwszą dereniówkę!!! Jest pyszna, ma piękny rubinowy kolor, pachnie jak ... jak dereniówka po prostu :)
Z prostego przepisu, żadnych ekstrawagancji, ziółek czy korzeni, po prostu owoce derenia, % i cukier plus woda na koniec.

Za rok dereniówka może będzie już w własnych owoców? Oby!!!
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiam się,może się posadzi.W razie czego jedną aronię się wykopie.
W smaku co to przypomina(jeśli chodzi o nalewkę,bo wstyd przyznać piło się to i owo ale tego nigdy).Mało u mnie jest to popularne.Jedna osoba to tylko ma.
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Post »

W tym roku zrobiłem z derenia nalewki trzema sposobami,bez żadnych dodatków (świeży,suszony i przefermentowany),co roku robię tradycyjnie-zalewam świeży.I już wiem że od zawsze będę robił tylko na owocach przefermentowanych.
Smak derenia nie do porównania z żadnym owocem,ma swój charakter(zapach:coś z owoców tropikalnych +poziomka+kwiaty,cierpko-orzeźwiający;smak:kwaskowato-cierpko-gorzkawy z długą słodkością w nalewce.)
Fermentacja dodała masę inny smaków i smaczków od winnego do truskawkowego.
Dla tego smaku i aromatu posadziłem 4-e krzaki.
Polecam.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Fallenangelv pisze:W razie czego jedną aronię się wykopie.
Ja rok temu wykopałem 2 krzewy aronii, bo stawiałem w to miejsce tunel. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że taka 3 metrowa aronia wykopana z korzeniami, przycięta, wrzucona do dołka o średnicy 1,5m przyjęła się :wink: Nigdy w życiu bym nie powiedział, że przesadzę kilkunastoletni, 3 metrowy krzew, za pomocą specjalistycznego sprzętu, jakim była łopata i dźwignia zrobiona ze słupa od latarni i rury ogrodzeniowej, nadziewanej innymi rurami (dla wzmocnienia) :wink: No nic, bo się mi offtopic zrobił, zmierzam do tego, że można poświęcić aronię i posadzić w to miejsce derenia, a przy dobrym wietrze i aronia będzie do odratowania :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---

Post »

To fakt aronia roslina prawie niezniszczalna.U mnie niewysoka 1,50,ale znajdzie się u kogoś w ogrodzie nie wyrzucę bo szkoda.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja osobiście uważam aronię za roślinę ozdobną (jesień), bo owoce... no może na wino się nadają, ale tak poza tym to... :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---

Post »

Napiszę(najwyżej moderator zabije za offtop)ale mam podobne zdanie.Aronia u mnie pełni roślinę raczej ozdobną-ładnie przebarwia się na jesieni bo owoców tyle co kot napłakał.A szkoda.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie rodziła przepięknie na glebie bardzo ciężkiej i mając blisko wody gruntowe. Krzewy były olbrzymie i owoców masa. Dobra kończymy tego offtopa i wracamy do sedna sprawy...
czyli co to miałem napisać? A tak, warto posadzić derenia :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Derenia i owszem, aronię też, oba krzaczorki dla owoców na ... na nalewki :lol:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A i tak najlepsza z pigwowca :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, ale po pierwszej własnej tegorocznej dereniówce zaczynam się łamać :wink: Obie pyszne ;:136

Żeby nie było, że tylko off-topic, od razu zamawiam pięć różnych odmian derenia wielkoowocowego - kto dla mnie rozmnoży? Kto mi sprzeda? Przyśle? Spis interesujących odmian jest gdzieś na początku wątku :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”