Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Witaj w Nowym Roku Felu !
dziękuję, jeśli będę planować podróż do Bretanii na pewno poproszę Cię o rady ! I będę miała nadzieję na spotkanie.
Czy próbowałaś rozkopać kawałek przy tym ogrodzeniu ? Może tam pod spodem jest jakiś gruz czy coś...Wtedy nawet miejscowo pod jedną czy dwie rośliny można by się z tym uporać. Wykopać spory dół, wsypać dobrej ziemi.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witaj Felu w Nowym Roku. :D
Dziękuję za piękne życzenia...też bym tak ładnie chciała je złożyć po góralsku ale niestety nie potrafię...ale nie wykluczone, że kiedyś się nauczę ....jak wsiąknę :wink: .
...już widzę jak sobie po plaży spacerujesz ;:224
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszku, rada bardzo dobra, nie wiem jednak czy podejmę jeszcze ten problem na nowo. W ogrodzie robię wszystko sama, bo mój kochany mąż nie lubi pracy w ziemi. Owszem, lubi otoczenie pięknych roślin, ale nie lubi się nimi zajmować. On jest też kompletnie niemanualny. Jedyne co robi to kosi trawę, ale kosiarka niemal sama chodzi i jeszcze miele i rozrzuca zmieloną trawę, aby M nie musiał jej grabić, ani wywozić jej do śmieciarni. Generalnie to to jest bardzo delikatne, choć duże zwierze.
Co do planu podróży to bardzo chętnie pomogę. Sukcesywnie przygotowuję całą dokumentację w postaci zdjęć ze szczególnie interesującymi miejscami. Jeśli chcesz to mogę Ci je wysyłać podaj mi tylko swojego e-mail-a.
Elizabetko, ucz się kochana pilnie, bo Wasz język jest niezwykle barwny i przede wszystkim niesłychanie dowcipny. A myślałach żeś ty jest prowdziwo góralka. Popraw mnie, bo to pewnie wcale nie po Waszemu :oops: . Kochana Halżuniu, my to ciągle jeżdzimy nad ocean. Ja nawet nie pytam M gdzie on chce jechać na wycieczkę czy spacer. Odpowiedż jest zawsze ta sama.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, rozumiem, trudno jest robić wszystko samej...Mój M. też nie bardzo ma czas i ochotę na pracę w ogrodzie, więc większość robię sama.
Dziękuję Ci za propozycję ! Wyślę maila na pw, jeśli to nie będzie problemem, w wolnej chwili prześlij mi swoje materiały. Zawsze przygotowuję się starannie do podróży, na pewno sie przydadzą.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Przeczytałam, że spacerowałaś w wolnych chwilach nad oceanem,
zazdroszczę. Bardzo lubię chodzić plażą wzdłuż morza,
niestety nie byłam już nad nim pięć lat. Felu czy obserwując
ocean, widzisz różnicę między morzem a oceanem.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybrzeże bretońskie jest malownicze, różnorodne i przede wszystkim niezwykle poszarpane. Zazwyczaj to skaliste klify a pośród nich wtulone, piaszczyste plaże. Mieszkając nad takim skalnym urwiskiem można być obserwatorem wielu zachwycających spektakli. Pogoda zmienia się tu z szybkością płynących chmur po niebie. Wraz ze zmiennością światła, wilgotności powietrza zmieniają się też kolory. Od ołowiano-czarnego podczas burzy po szmaragdowo-niebieskie podczas słonecznego dnia. Od czerwieni zachodzącego słońca po delikatną szarość mgieł poranka. Można podziwiać ogromne, szalone fale rozbijające się z impetem o skaliste brzegi podczas sztormu. Najbardziej jednak spektakularne zjawisko jakie można tu obserwować to przypływy i odpływy, które powtarzają się cztery razy na dobę. Związane to jest z siłami grawitacyjnymi Słońca i Księżyca. W marcu i we wrześniu różnice poziomów dochodzą nawet do 15-stu metrów. A dzieje się to w ciągu niewielu minut, dosłownie na naszych oczach. Zdjęcia poniżej przedstawiają nieco fenomen pływów. Jak widać wysepka początkowo była połączona z lądem dość szeroką groblą. W przeciągu 20 minut grobla kompletnie zginęła pod powierzchnią wody. Spóżnialscy spacerowicze zdejmowali buty i śpiesznie powracali na ląd, brodząc w zimnej, marcowej wodzie.
Tak już kiedyś o tym pisałam Goryczko. Dodałabym jeszcze, że energię wynikającą z pływów wykorzystywano już w XII wieku do przemiału zboża, obecnie używa się jej do produkcji energii elektrycznej i jest tu chyba największa na świecie hydroelektrownia.
Wczoraj w głównym wydaniu dziennika tv pokazywano krótki reportaż z wybrzeża marsylijskiego zalanego falami morskimi. Nad brzegiem morza dość rzadko się to zdarza. Ludzie byli zaskoczeni siłą wiatru 100 km/h i impetem moskich fal zalewających przybrzeżne restauracje. Tu nad Atlantykiem nie jest to nic nadzwyczajnego, dlatego też bretońska linia brzegowa jest tak bardzo poszarpana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i przepiękne widoki.
Mogę tylko pozazdrościć. Ja mogę zwiedzać Polskę i to
zawsze w pierwszym dniu choruję /choroba lokomocyjna/.
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też cierpiałam na tę chorobę, ale w wieku 16-stu lat przeszła. Teraz rozumiem dlaczego u Ciebie cały kosmos piękna :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu dziś śniło mi się że pojechałam z mężem do Paryża . Najpierw na stacji kolejowej mąż zgubił buty i jechał bez butów . W końcu ja dojechaliśmy do Paryża i wysiedliśmy , było tak pięknie i w końcu jak obejrzałam się za siebie to męża już nie było , byłam przerażona bo nigdzie nie mogłam go znaleźć a języka nie znam nie mogłam nikogo o nic zapytać , dobrze że budzik zadzwonił i mnie obudził .

Co o choroby lokomocyjnej to kiedyś też ja miałam , ale ostatnio mogę jeździć wszędzie .

Genia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale zabawne wspomnienia z podróży Geniu :;230 :;230 . Mam nadzieję jednak, że choć bez butów to udało Wam się trochę pozwiedzać :;230 .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

fela pisze:Ale zabawne wspomnienia z podróży Geniu :;230 :;230 . Mam nadzieję jednak, że choć bez butów to udało Wam się trochę pozwiedzać :;230 .
Kochana to tylko sen koszmar , mam takie często ,tylko po raz pierwszy byłam w Paryżu :;230 :;230

Zawsze gdzieś gubię męża :;230 :;230 :;230 albo on mnie :;230 :;230
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fela pisze:Też cierpiałam na tę chorobę, ale w wieku 16-stu lat przeszła. Teraz rozumiem dlaczego u Ciebie cały kosmos piękna :D .
Mnie też w wieku 15-16 lat przeszła, ale za to po 40-tce wróciła ze zdwojoną siłą :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo i Goryczko, mam dla Was szalejący ocean http://www.youtube.com/watch?v=m2LeNBY_5gk Trochę trzeba poczekać, bo dość długo się ładuje, ale warto, bo film niesamowity. Mam nadzieję, że film nie wywoła u Was choroby lokomocyjnej :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widoki fascynujące, ale mieszkać tam... hmmm, chyba bym się bała :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też obejrzałam filmik, niesamowity... Że te budowle wytrzymują te wściekłe ataki !
Zawsze człowiek nabiera pokory wobec takiej potęgi natury...
A mieszkać czy pracować tam też bym nie chciała.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”