Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczykowe hobby

Post »

Dusia-Może faktycznie był zbyt słaby i sam unicestwił pędzik. Lepiej, żeby pędziki rozwijały się bliżej wiosny, wtedy większa szansa na utrzymanie pączków.

Mnie dziś zrobił niespodziankę jeden z moich pierwszych storczyków-seledynek w różowe paski-rozwinął wreszcie powoli swój pączek.

Obrazek

No i jeszcze jeden storczyk, który powoli szykuje się do kwitnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To fajnie, że mimo zimy rozwijają swoje pączki :wink: Piękny ten seledynek w paski :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Grażynko, jak to dobrze, że jednak nie wszystkie pąki opadają i gdzieniegdzie jednak udają się
kwitnienia :)
Uwielbiam piękne liście Ludisii. A jak jeszcze roślina zakwitnie, to już pełnia szczęścia :)
Twoja ma nad czym pracować - widzę aż 3 pędy...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pączek się rozwija...uwielbiam ten "rytuał" :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania, Asia i Justyna-dzięki za odwiedziny.
Seledynowy pączek już wczoraj wieczorem się pięknie rozwiął, a dziś rozwija się kolejny. Ma na razie jeszcze dwa duże pączki i widać, że chce przedłużać pędzik. Jest to jego trzeci pęd, dwa poprzednie jeszcze sięwydłużają i mają zaczątki pączków.

Ludisia ma w sumie 4 pędy kwiatowe, ale jednego nie widać na fotce.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No to będzie co oglądać :) jak wszystko rozkwitnie :)
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne jest to zdjecie z poprzedniej strony z dwoma piegowatolistnymi falkami.
Seledynek pieknie sie zapowiada a Ludisia u mnie podobnie zakwitła w tym roku na trzech pedach - bedziesz miała burze kwiatów - czekam na zdjecia ;:65
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia-Może faktycznie był zbyt słaby i sam unicestwił pędzik. Lepiej, żeby pędziki rozwijały się bliżej wiosny, wtedy większa szansa na utrzymanie pączków.
Ma nienajlepsze korzonki. Nie wiem czemu, ale często się zdarza, że któremuś więdną korzonki. Może za dużo nawozu, nie wiem. A wiosną zawsze jest dużo pędzików, pewnie zakwitną te, które teraz nie mają pędów.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, powoli szykuje się do rozkwitnięcia pączek na jeszcze innym Phal. Zaczyna się robić u mnie wiosennie. :)
Dusia- na pewno wiosną pojawią się pędziki na pozostałych.
Ja zauważyłam, że na moich storczykach pąki pojawiają się prawie dokładnie w tym samym okresie, w jakim były zakupione, jako kwitnace. Ponieważ najwięcej kupowałam właśnie zimą, więc i najwięcej kwitnie u mnie w tym okresie.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Ale u ciebie robi się kolorowo.
Seledynek ładnie rozkwita i Ludisa jak rozkwitnie to będzie radośnie i wiosennie.
moja Ludisa już rozkwitła. :tan :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śnieżka pisze:Tak, powoli szykuje się do rozkwitnięcia pączek na jeszcze innym Phal. Zaczyna się robić u mnie wiosennie. :)
Dusia- na pewno wiosną pojawią się pędziki na pozostałych.
Ja zauważyłam, że na moich storczykach pąki pojawiają się prawie dokładnie w tym samym okresie, w jakim były zakupione, jako kwitnace. Ponieważ najwięcej kupowałam właśnie zimą, więc i najwięcej kwitnie u mnie w tym okresie.
Ja kupuję przez cały rok, ale najwięcej pędów wyrasta wiosną i jesienią, latem albo zimą bardzo rzadko się zdarza, żeby wyrosło coś nowego, wtedy po prostu kwitną te, które wcześniej puściły pędziki.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Joane.

Nareszcie i u mnie robi się kolorowo.
Moja Ludisia jeszcze nie rozkwitła, ale już powoli pąki rozdzielają się na pojedyncze kwiatki. Pewnie jeszcze z tydzień to potrwa. Bardzo mnie cieszy, ze moja Ludisia zechciała wydać pędy kwiatowe, bo nie wszystkim się udaje tego storczyka uprawiać.

Oto ostatnie fotki mojego,Seledynka'

Obrazek Obrazek

U przekwitniętego Dendrobium nobile młody przyrost jest już wyraźnie widoczny.

Obrazek

Na jedynej ocalałej u mnie cambrii-Colmanara ,Massai Red' coś młodego pojawiło się , chyba nowy przyrost?

Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

U mnie podobnie jest z pędzikami. Ogólnie to pojawiają się w dwóch turach: wiosennej (maj) i jesiennej (wrzesień). Wygląda to jakby się umówiły, bo pędy pokazują się w ciągu tygodnia, dwóch.

Grażynko, właśnie się zastanawiam nad tą Twoją teorią i coś w tym jest. Trzy z tych, które kupiłam jesienią 2008r.(kwitnące lub przekwitnięte) we wrześniu wypuściły pędy. Jeden wytworzył wiosną dwa, więc mu dam czas do kolejnej, a kolejny strajkuje. Już rok czekam na jego kwiaty :)

Edit: Moja Mama na podobnego "seledynka" ode mnie. Coś mi się przypomina, że miał lekki zapach. Spodobała mi się jego warżka, wygląda jak tancerka w pięknej różowej sukni.

U Colmanary stawiam na przyrost, pęd wydaje się, że wyrasta jakby z wnętrza liścia, a nie obok niego. Przyrost też cieszy, bo wróży przyszłe kwitnienie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kamilko. Niestety obwąchałam swojego ,seledynka' i niestety nie pachnie ani trochę- szkoda, ale wszystkiego naraz nie można mieć i bez zapachu go lubię.

Też myślę, że to nowy przyrost i bardzo mnie to cieszy, ponieważ wszystkie moje cambriowate bardzo źle zniosły warunki i poza tą Colmanarą wszystkie zeszły. Moja Colmanara też była w bardzo złym stanie, ale jakoś widzę, że powoli wychodzi z zapaści-fakt, że zmieniłam jej podłoże i postawiłam w innym miejscu. Może jakoś się pozbiera, choć wiem, że one są dość wymagające, co do wilgotności powietrza.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Grażynko, moje kambriowate też liche są. Nie dość, że kupione z przeceny ( plus jedna do odratowania), jako lekko przelane, to spędzając lato na balkonie wiatr je wywiał i kilka dni leżały bez podłoża. My akurat byliśmy na urlopie. Od lipca trochę doszły do siebie, a w grudniu je przelałam! Kilka dni temu znów musiałam je przesadzić, tym razem wszystkie siedzą w jednej większej doniczce i mają ostatnią szansę :)
Szczęściem liście na nowych przyrostach nie mają harmonijek, czyli z wilgotnością jest u mnie ok.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”