Rozmnażanie brzozy z nasion
Rozmnażanie brzozy z nasion
Posiadam nasiona z brzozy i chciałbym ją rozmnożyć ale nie wiem jak najlepiej tego dokonać w jakim okresie czasu itp.!!!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Brzoza wymaga stratyfikacji. W związku z tym najlepiej wysiać ją jesienią i pozostawić na dworze przez zimę. Można też poddać ją 40-60 dniowej ( zależy od odmiany) stratyfikacji i wysiać wiosną do kuwety. Jesienią będzie to już sadzonka gotowa do przesadzenia do małej doniczki.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ojej.. a nie możesz jej po prostu kupić, wykopać z jakiejs brzeziny. Czasem sadzą ta nie wiem po co.. U mnie tak posadzone..Można ją ukorzenic. To rośnie błyskawicznie. Nie wiem czy ma sens siać. Stratyfikacja to naruszanie osłonki nasiona aby moliwić roślinie wykiełkowanie. W naturze odbywa sie ona np w czasie mrozu, kontaktu ze słoną wodą, po przejściu przez układ pokarmowy ptaka lub inneo zwierzęcia. Można to robić na kilka sposobów. Na Wikipedii jest to dokładnie opisane
Swierk i Jodłę bez problemu z nasion

Swierk i Jodłę bez problemu z nasion

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 18:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmnażanie brzozy z nasion
Też mam nasiona brzozy.
Jak je strtyfikować?
Jak je strtyfikować?
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Nasiona brzóz nie wymagają stratyfikacji. Przechowywać w chłodnym miejscu i siać wczesną wiosną (III - IV) do gruntu.
Nasiona wklepuje się w ziemię. Zasiewy trzeba koniecznie cieniować aby nie przeschły.
Naszą brzozę można siać bezpośrednio po zbiorze w sierpniu.
Nasiona wklepuje się w ziemię. Zasiewy trzeba koniecznie cieniować aby nie przeschły.
Naszą brzozę można siać bezpośrednio po zbiorze w sierpniu.
Z tym jestem skłonny się zgodzić.
Warto jednak przechowywane zimą na sucho nasiona wymieszać jakieś 2 tyg. przed siewem z wilgotnym piachem. I tak razem wysiać. Wschody są szybsze i bardziej równomierne.
Się poprawiłem... oczywista przed siewem, przed zbiorem byłoby trudno... Starzeje się...

Warto jednak przechowywane zimą na sucho nasiona wymieszać jakieś 2 tyg. przed siewem z wilgotnym piachem. I tak razem wysiać. Wschody są szybsze i bardziej równomierne.
Się poprawiłem... oczywista przed siewem, przed zbiorem byłoby trudno... Starzeje się...
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Wymieszanie nasion z piaskiem to jest dobry pomysł.
Jak i kiedy pozyskuje się nasiona??
Brzoza kwitnie od kwietnia do maja. nasiona dojrzewają zazwyczaj w lipiec-sierpień do początku września. seawoman chcesz upiększyć też i brzózkami irlandzkie widoki? To zaopatrz się w większą ilość nasionek, bo kiełkuje niewiele, około 15% i nasiona krótki czas zachowują zdolność wschodzenia. 

Pozdrawiam
Re: Stratyfikacja
[quote="krzychstr"]
co to jest ta stratyfikacja ?
Trzeba nasiona przemrozić w lodówce w suchej torebce - zwykle długo (nasiona lawendy, mahonii, brzozy itd), albo wysiać do gruntu - przemarznie zimą i wiosną wykiełkuje. - trzeba oznaczyć miejsce, żeby nie przegapić i nie zniszczyć nieopatrznie sadzonki.
co to jest ta stratyfikacja ?
Trzeba nasiona przemrozić w lodówce w suchej torebce - zwykle długo (nasiona lawendy, mahonii, brzozy itd), albo wysiać do gruntu - przemarznie zimą i wiosną wykiełkuje. - trzeba oznaczyć miejsce, żeby nie przegapić i nie zniszczyć nieopatrznie sadzonki.