Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Ja właśnie skończyłam "dziewicową" trylogię Szwaji i "Historyka" Elizabeth Kostovej. Zawsze czytam kilka książek jednocześnie :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Pisałam wcześniej o powieści czeskiego pisarza {Mihal Viewegh "Sprawa niewiernej Klary"], którą wlaśnie skończyłam czytać. Nadal uważam, że rzecz warta przeczytania. Przytoczę fragment jednej recenzji z obwoluty książki: ". . . to nie tylko dowcipna, autoironiczna gra z motywami typowymi dla literatury popularnej, ale przede wszystkim skomponowana w wyrafinowany sposób historia o miłości, przyjaźni i zazdrości z wątkiem kryminalnym w tle."
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bishop pisze: Ale przecież 95% literatury to fantastyka :roll:
Czasami dzieje sie w wymyślonym świecie, czasami jest osadzona w realiach, czasem z postaciami rzeczywistymi przeplatają sie fikcyjne - ale fantastyka :wink:
Krzysiu, fikcja literacka to nie to samo co fantastyka ! Nie należy tych pojęć utożsamiać.
100krotka pisze:A co do Quo Vadis - Sienkiewicz lubił mijać sie z prawdą historyczną :-) co nie umniejsza frajdy, jaka płynie z jego pisania. Kiedyś czytałam o tym, jak "obrobił" historyczną postać Jerzego Michała Wołodyjowskiego - autor publikacji twierdził wręcz, że Sienkiewicz zrobił krzywdę historycznemu bohaterowi, bo ten "prawdziwy" był żołnierzem skutecznym do bólu i w życiu by się nie porwał na bezsensowne wysadzanie twierdzy, którą poddał - takie działanie musiałoby spowodować działania odwetowe, wskutek których ucierpiałaby najpewniej ludność cywilna.
Ciekawe jest też to, że Sienkiewicz podaje jako miejsce mordów chrześcijan to miejsce, na którym później stanęło Koloseum, podczas gdy w filmie już pokazują ten budynek - wzniesiony, jakby nie było, ładne parę lat po smierci Nerona ;-)
Sienkiewicz doskonale znał historię , a "mijał się z prawdą" celowo, kreując w odpowiedni sposób fikcję literacką w utworach - z założenia pisanych " ku pokrzepieniu serc" polskich czytelników. Pamiętać też trzeba ,że pisał powieści historyczne , a więc beletrystykę , a nie rozprawy historyczno-naukowe.Fakt ,że dość dowolnie posługiwał się historią, ale faktem jest i to ,że jako pisarz(a nie naukowiec) miał do tego prawo.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noooo...ja bardzo lubię Sienkiewicza :-) A i tak najbardziej minął się z historią reżyser filmu "Quo Vadis", który sceny igrzysk umieszcza w budynku Colosseum. Chyba, ze coś pokręciłam...

Krzysztof wie o co chodzi, tylko sie tak droczy :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nie pokręciłaś. Za Nerona nie było Colosseum. Tak, jak nie było prześladowań chrześcijan. Neron w ogóle nie był zwolennikiem igrzysk i śmierci na arenach.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:Nie pokręciłaś. Za Nerona nie było Colosseum. Tak, jak nie było prześladowań chrześcijan. Neron w ogóle nie był zwolennikiem igrzysk i śmierci na arenach.
A nie, to to wiem, Colloseum to Flawiusze zbudowali trochę latek później. Chodzi mi o to, czy nie pokręciłam z tym filmem, czy mi się dobrze zdawało, że tam akcja dzieje się w Coloseum, bo to to już jest nadużycie. A o tym, że akurat Neron był dość kiepskim prześladowcą chrześcijan ;-) to też czytałam. On się realizował w innych obszarach :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to się wreszcie zabrałąm i jestem w połowie. "Żmija" Sapkowskiego. Jak zwykle pisana tak, że się człowiek każdym zdaniem zachwyca :-) Akcja toczy sie w kontekście historycznym, chodzi o historie najnowszą, wojna ZSRR z Afganistanem, ale nie tylko, bo oczywiscie powieść jest z gatunku fantastyki, oczywiscie jak zwykle autor skrupulatnie odrobił lekcję historii, oczywiście mnóstwo opisów batalistycznych, z których połowy nie rozumiem :-) i oczywiście powieść - jak wszystko, co wyszło spod pióra Sapkowskiego - smakowita, barwna, pomysłowa. Polecam!
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja czytam Robinsona Cruzoe :lol: , strasznie lubię.. :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Właśnie skończyłam Kopalińskiego "Mój przyjaciel Idzi". Genialne, błyskotliwe, eleganckie, dowcipne, wciąż aktualne, albo jakby nieco prorocze felietony. Kapitalna lektura :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

"Zmierzch i upadek domu Windsorów". Autor Donald Spoto".
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Kate Morton "Zapomniany ogród". Literatura bardziej kobieca i rozrzucona w czasie... Mała dziewczynka znaleziona na statku , który dopłynął do Australii w 1913 roku. Coś ,gdzieś się przypomina ale dopiero wnuczka w 2005 r. w Kornwalii odkrywa do końca tajemnicę. Czyta się super!!!! Polecam
Ulka buziaki przesyła
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Ja nadal trzymam się Trudi Canavan. Po "Uczennicy maga", która jest wprowadzeniem do "Trylogii Czarnego Maga" wziąłem się za "Erę Pięciorga". No i krótko powiem, że mam kolejną ulubioną książkę :D
Dawid
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Kinga i Chopin: Prowadził nas los.
Niezwykła relacja z podróży dookoła świata...autostopem.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Prof. Pieniążek - Sadownictwo.
Jak się dobrze (krytycznie) wczytać, to plewy odrzucamy, a wartościowe wiadomości przyswajamy. Bezcenne! A koszt w "tanich książkach" znikomy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Własnie zaczęłam czytać "Wróżby kumaka" Guntera Grassa i wiele sobie obiecuję po tej lekturze.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”