Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Obejrzałem ten ogród od początku do końca, i jestem pod wrażeniem...Ogród jest przepiękny :)
Szkoda tych sosen...Dobrze, że nic nikomu się nie stało, i dobrze, że na dom nie spadły...
Będę tu zaglądał codziennie :)
Pozdrawiam :uszy
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DAWIDBANAN - witaj w moim ogrodzie ! Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa, cieszę się,że Ci się podoba. Zapraszam, nawet codziennie.

Żeby skończyć rok ogrodniczy bardziej konstruktywnie i optymistycznie, pokażę jak powstawała ?fontanienka?.
W zasadzie nie wiem , jak nazwać to coś, ta nazwa jakoś nie pasuje...Jak zwał, tak zwał ? miało być więcej dźwięku spadającej wody ( strumyk ma malutkie progi, więc delikatny plusk wody słychać...) , więc w trakcie budowy powstało coś takiego. Wśród kamieni ukryta jest dysza i woda spada na kamienie lub do samego strumienia.
( Zależy jak się akurat ?przytka?, bo pobierana jest ze strugi, która ma trochę mułu.)
Naturalnie, czekam z utęsknieniem, kiedy jeszcze bardziej otulą tę konstrukcję rośliny.
Ale jak siedzę na tarasie, słyszę plusk wody...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Witaj Izo ;:138
Ów środek na czyszczenie pieca i kominów (katalizator do spalania sadzy niepalny i niewybuchowy) nosi nazwę Sadpal.
Stosuję go czasami w okresie zimy, chociaż sosny do palenia w kominku unikam.
Pooglądałam i poczytałam o wydarzeniach w czerwcu. Wiem jak to może wyglądać, przeżyłam podobną nawałnicę.
Wierzbę rosnącą przy tarasie rozłupało na pół! Ale to już refleksje na po! Najgorsze, to wytrwać te szalone porywy wichury, wyładowania atmosferyczne, tę ciemność, huk...jak z koszmarów sennych!
To doświadczenia z kilku ostatnich lat, nasilające się, niestety. No, ale przełom wieków mija właśnie...może pójdzie ku lepszemu?
Oby! Pozdrawiam noworocznie i coś tam dosyłam :wit
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

VITA - cieszę się,że znów mnie odwiedziłaś, Wiktorio ! Dziękuję za informację, ciekawe, czy to to samo, o czym pisała Beata. Widzę,że jesteś rozsądniejsza ode mnie...
Ja zawsze zafascynowana patrzyłam na wszystkie gwałtowne zjawiska atmosferyczne za oknem , a od tamtej pory drżę, że znowu coś się stanie...
Niech idzie ku lepszemu ! Dziękuję !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Miejsce niezwykłe i ogród niesamowicie piękny. Bardzo Ci współczuję Izo, podobne katastrofy coraz bardziej są częste i tego roku we Francji, jednego dnia wichura zniszczyła dziesiątki tysięcy hektarów lasów i obrazy tych miejsc są przejmująco tragiczne. Ludzie teraz sadzą gatunki szybko rosnące i myślę, że w epoce nasilających się anomali atmosferycznych lepiej ściąć drzewo niż ryzykować dewastacją domu. Piszesz bardzo pięknie i miło czytać Twoje posty, choć nie miałam zbyt dużo czasu. Za to z przyjemnoścfią obejrzałam wspaniale komponowane zakątki ogrodu na doskonale zrobionych zdjęciach. Jesteś perfekcjonistką i jest to widoczne w tym ogrodzie i chyba to dobrze gdy ogród jest odbiciem zwierciadlanym naszej osobowości.
Jak to dobrze że tu wpadłam, bo nie dość, że ogród wyjątkowo piękny, to od razu znalazłam post dotyczący likwidacji zdjęć w Imageshaku. Właśnie miałam dziś podobnie ?genialny? pomysł.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

i nie wiem co napisać .. muszę się obudzić po chyba byłam w krainie baśni .. wszystko pięknie skomponowane jeszcze słyszę szum strumyka .. i widzę rośliny przy nim rosnące jakbym szła jego korytem .. i ogród podzielony na piękne salony z pięknymi kwiatami i krzewami ,a wokół las ... prawie jak u mnie tylko ja nie mam strumyka a ogród jest na piaskach mam lasek brzozowy z czerwoniakami ,sosnowy z maślaczkami i dębowy z prawdziwkami .. szkoda twojego lasu ale na kataklizmy nic nie poradzimy ,trzeba usunąć szkody i nasadzać nowe drzewa .. u mnie pierwszy śnieg połamał sporo krzewów i iglaków .ale tez wszystko już usunięte i na nowo nasadzone , też palę drzewem sosnowym bo też połamało mi duży las ale w innym miejscu ale mąż co dwa miesiące przeciera sadze jałowcem bo gdy sadze się zapalą wtedy potrafią spowodować popękanie murów ..przynajmniej tak zawsze twierdził mój dziadek... życzę miłego Sylwestra i aby Nowy Rok był lepszy od mienionego bez niespotykanych zawirowań tak w ogrodzie jak i w życiu ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Zawsze, gdy zaglądam do twojego ogrodu, czymś mnie zaskakujesz. "Fontanienka" wspaniała, świetnie imituje naturalne spiętrzenie wody. Zgadzam się z poprzedniczką, że twój ogród jest jak z baśni :D
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;:100
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, przepytaj pana kominiarza, DLACZEGO nie wolno palić sosnowym w kominku. Zdaje się, że tu nie chodzi tylko o sadzę, lecz przede wszystkim o zawartość żywicy w tym drewnie. A żywica i "te takie tam różne smoliste, co to nie wiem jak się nazywają" zaklajstowują przewód kominowy. I zwykłe przepalanie komina chyba nic nie daje.
Tak mi nadawał pan od kominków, ale nie pamiętam wszystkiego zbyt precyzyjnie...

A jak już sobie zapalisz w kominku i siądziesz sobie, i popatrzysz na ogieniek, to pomyśl sobie, że życzę Ci wszystkiego ogrodniczego (i nie tylko) w Nowym Roku :D - Ula
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Izo, ja również otrzymałam pod choinkę książkę "Zmień swój ogród", nie przeczytałam jej jeszcze całej, ale wydaje mi się bardzo interesująca. Zima to dobra pora na planowanie zmian w ogrodzie, wiosną zaczniemy je wprowadzac w rzeczywistośc.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Izo!
To musi być straszne przeżycie...zobaczyć te zniszczone, połamane drzewa - własne. I ta świadomość, że mogło być jeszcze gorzej... Współczuję! Świetnie, że nie usunęłaś wszystkiego. Że został ten ogromny korzeń i wtapia się w ogród. Dobrze się komponuje wśród zieleni.
Prezentów zazdraszczam. Szczególnie ta druga pozycja jest dla mnie interesująca :wink: Muszę się rozejrzeć po księgarniach.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

ursulka pisze:Tamaryszku, przepytaj pana kominiarza, DLACZEGO nie wolno palić sosnowym w kominku. Zdaje się, że tu nie chodzi tylko o sadzę, lecz przede wszystkim o zawartość żywicy w tym drewnie. A żywica i "te takie tam różne smoliste, co to nie wiem jak się nazywają" zaklajstowują przewód kominowy. I zwykłe przepalanie komina chyba nic nie daje.
Tak mi nadawał pan od kominków, ale nie pamiętam wszystkiego zbyt precyzyjnie...

A jak już sobie zapalisz w kominku i siądziesz sobie, i popatrzysz na ogieniek, to pomyśl sobie, że życzę Ci wszystkiego ogrodniczego (i nie tylko) w Nowym Roku :D - Ula
To też. Koniecznie zapytaj kominiarza.
Dużo zależy od tego z czego jest przewód kominowy. Jak jest kwasówka i duża średnica, to nie powinno być tak źle.
Niestety M nie pamięta nazwy, a nie mamy akurat tego środka w domu. Ale kominiarz na pewno doradzi co zrobić.
Powiedz mu, że musisz palić i niech on ze swojej strony doradzi Ci jak najlepiej jak zadbać w takim wypadku o przewód kominowy.
Jak ładnie poprosisz, to na pewno znajdzie rozwiązanie :D
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Witaj Tamaryszku, to z drzewem iglastym w kominku to prawda, ze nie powinno sie nim palić, zwłaszcza takim mokrym, niesezonowanym. żywice i inne smoły oblepiają przewód kominowy i jak sie zbyt dużo nazbiera tej sadzy może dość do pożaru w kominie a to b. niebezpieczne. :-)

A ten proszek , który powinno sie stosować to tzw. "domowy kominiarz" - nazywa się SADPAL to takie saszetki w pudełeczku, które wrzuca sie bezpośrednio do kominka, mocno rozpalonego. jest niedrogi i można go kupić w marketach budowlanych. Jest faktycznie skuteczny, ładnie przelala zgromadzoną sadzę i oczyszcza przewód kominowy. Ja go stosuję w sesonie średnio 1-2 razy w miesiącu. Jak się go wrzuci - rozbłyska taki błękitnym płomieniem :-)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Wszystkim moim Gościom życzę udanej zabawy sylwestrowej i samych dobrych dni w Nowym Roku !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Dzięki! Oby Nowy Rok przyniósł wszystko, co dobre. By spełniły się pragnienia i zdrowie dopisywało!
Tobie Izo życzę ton kory oraz dalszych sukcesów ogrodniczych :lol: :lol: :lol:
Udanego Sylwestra!
Gratuluję srebrnej karty ;:167
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANIO ? witaj Doroto! Książka bardzo mi się podoba. Lubię czytać takie rzeczy ? dla wiedzy, inspiracji, ale i poprawy nastroju. Chociaż czasem myślę, że ma to i złe strony ? napatrzę się na takie doskonałe ogrody i mój wydaje mi się ciągle nie taki. Albo lista pomysłów do realizacji rośnie w nieskończoność...Tak jest w moim przypadku ! Jeśli uda mi się choć w połowie zrealizować to , co JUŻ zaplanowałam ( a jeszcze dwa zimowe miesiące...) to będzie nieźle !

TU.JA ? Iza, miło mi ,że zaglądasz. Dobrze jest podzielić się z Wami smutkami i radościami.
Książkę warto przeczytać. Właśnie czytam o doborze stylu ogrodu do domu i otoczenia, nieco inne ujecie niż spotkałam dotychczas.
Dziękuję za akceptację ?pomnika przyrody? !

ATKA ? dzięki za troskę, Beato ! Z kominiarzem pogadam na pewno. Jeśli znajdziesz nazwę środka, daj znać. A może to ten, o którym piszą dziewczyny. A co do komina ? to nie wiem , co to kwasówka i ?duża? średnica, ale zapytam kominiarza też o to. Mam nadzieję,że będzie wszystko w porządku, bo jak bym miała rozwalać kominek i komin...

FELA ? witam Miłego Gościa ! I BARDZO dziękuję za słowa uznania. Mam nadzieję,że będziesz zaglądać na ogrodowe pogaduszki, lub chociaż poczytać i pooglądać...

Też myślę ,że ogród odzwierciedla naszą osobowość ( jeśli go sami tworzymy...). Wtedy nie jest wyrazem mody i trendów, ale tego, jak widzę i odczuwam świat, co mam , a czego mi brakuje. Ta SPÓJNOŚĆ w relacji : ja i moje otoczenie wydaje mi się bardzo ważna.
A perfekcjonizm może być zmorą...

MANIUSIKA ? witaj Janko, cieszę się z Twoich odwiedzin ! Dobrze jest wiedzieć, że to w co się wkłada całe serce, podoba się innym, do tego jeszcze ogrodnikom.
U mnie w części leśnej też jest trochę grzybów, głównie podgrzybki ( i psiaki ). Czasem zbieram po 30 na jednym spacerze po swoim terenie, ale w tym roku nic nie było...
Co to znaczy ?przecierać sadzę jałowcem? ? Napisz coś więcej.
Dziękuję za życzenia !

IZA ? dziękuję, Izo ? Twoje słowa to dla mnie wielka przyjemność !

URSULKA ? witaj Uleńko ! Mój kominiarz twierdzi dokładnie to samo...Dziwi się, że do tej pory ( po tylu latach takiego palenia ) jest wszystko w porządku. Już sobie obiecałam, że od tego roku kupię drewno liściaste. No, ale zdarzył się kataklizm i co mam zrobić z tym drewnem ??? Pogadam z moim kominiarzem, czy te pomysły coś pomogą...
Dziękuję za życzenia !

ANIA KROPELKA ? serdecznie witam Anię w moim ogrodzie ! Jak wspomniałam mój kominiarz ciągle mnie ostrzega. Na pocieszenie mogę powiedzieć,że drewno nie jest świeże. Leży sezon w szopie i schnie. To ze zwalonych ostatnio drzew też układam w pryzmy , a potem pójdzie schnąć w szopie. Więc może dlatego komin na razie jest ok.
Dziękuję za dokładny opis działania ? już się nie przestraszę, jak mi błyśnie błękitny płomień!
Zapraszam, Aniu, ponownie!

VITA ? dziękuję Wiktorio ! Tony kory są bardzo pożądane ? póki na nowych rabatach rośliny się nie rozrosną ! A ile potem będzie oszczędności, i pieniędzy na nowe rośliny!

A tu na pożegnanie starego roku " "roślinne " pomniki, sfotografowane przeze mnie w Holandii...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”