ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, całkowicie się z Tobą zgadzam, że pogoda jak w kalejdoskopie, jednego dna dzień jesienny, drugiego śnieżyce ( jak teraz mocno sypie). W Nokłach wszystko pod kontrolą, zaglądam od czasu, do czasu, na razie rośliny trochę maja pouchylane osłony, jak spadnie temperatura, znowu dokładniej pookrywam.
[bANETKO][/b] - dziękuję za odwiedziny, pokazany ostatnio pięciornik zmienia kolor kwiatu w zależności od pory roku, na początku jego kwiaty maja kolor czerwony, w środku lata kolor zmienia się na pomarańczowy, by w końcu lata i jesienią znowu kwiaty miały czerwony kolor. Moja irga nie jest szczepiona, w ciągu tych siedmiu lat, gdy była dużo mniejsza, niż teraz , raz trochę obmarzła, ale szybko powróciła do poprzedniej wielkości. W tym roku dużo zniszczeń dokonał październikowy opad śniegu, kilka dużych rosnących do góry gałęzi zostało połamanych w rozwidleniach konarów.
GENIU- dziękuję za odwiedziny, do naszego ogrodu zapraszamy każdego, mam nadzieję że i Ty kiedyś do nas trafisz- zapraszamy. Zdążyłem zauważyć że jesteś osobą towarzyską i potrafisz dotrzeć w każde miejsce w kraju by odwiedzić Naszych Forumowiczów. Fakt, nasze rocznice ślubu zawsze wypadają ,gdy jest zimno, ale kiedyś to nie stanowiło przeszkody jak człowiek się jeszcze mógł natrzeć butelką po spirytusie ( po uprzednim wypiciu zawartości tej butelki), teraz to już , z tym ogrzewaniem trochę problem ale co się nie robi , by miło i w miłym towarzystwie spędzić rocznicę ślubu, nawet czterdziestą zimą w Nokłach, tam teraz też jest pięknie.
WIOLU- dziękuję za odwiedziny, żółty pięciornik ( najstarszy z pięciorników i największy) tnę wiosną tak ja bym strzygł głowę " na jerzyka", po prostu ,jeszcze przed rozwojem liści, nożycami ścinam końcówki pędów z zeszłorocznymi kwiatostanami, przycinam tak z góry na 15- 20 cm., czasami też , jak rozrasta się za bardzo, to wycinam przy ziemi całą gałąź opadającą ku ziemi.
Dzisiaj rozpoczynam kolejną prezentację naszych roślin rosnących jako samotniki na trawniku Zdjęcia roślin rosnących na "Placu Centralnym"