Witam serdecznie.
Kupiłem wiosną sosenkę z żółtymi igłami, okazało się że wiosną wybarwiła się na zielono, tak trwała w ciągu lata, a teraz znowu jest piękna żółta. Gdyby ktoś mógł rozpoznać jak się nazywa, to bardzo bym prosił
Pozdrawiam Tomek
na pewno jest to Pinus sylvestris , a co do odmiany to masz do wyboru ;Aurea ,Aurea Nisbet ,Wintergold, Gold Coin, i może kilka innych ale mniej dostępnych w sprzedaży. Najlepiej będzie spytać w szkółce lub centrum gdzie się roślinę zakupiło.
No właśnie. Jak to jest Januszu z tą pinus sylvestris Wintergold, jest czy nie ma? Dwa lata temu kupiłem pod tą nazwą w Bielsku sosnę i zastanawialiśmy się z Mirkiem czy to nie Aurea nazwana przez któregoś ze szkółkarzy Wintergoldem?
Serdecznie dziękuję Wszystkim, za pomoc w rozpoznaniu mojej sosenki. Dotychczas nie zwracałem uwagi, na zapamiętywanie dokładnych nazw roślin które nabywałem, od kiedy jestem na forum to się zmieniło, muszę się poprawić
Romku- w nomenklaturze figuruje zarówno odmiana Aurea jak i Wintergold (ta ostatnia jest trochę lepiej wybarwiona i trochę słabiej ma rosnąć, chociaż często jest to różnica w napisach na etykietach ) . Pierwsza znaleziona (lub opisana) została ok. 1900 roku w Anglii, a druga odmiana funkcjonuje od 1977 r. (opisana w "Dendroflora" w Holandii).
Ryję w goglach... jest o tej nazwie a jakże mugo, strobus, tsuga, concolorka oczywiście, do tego ilex, malus
A zwyczajna- na jednej z holenderskich stron wymieniona nazwa. Bez foto.
Czort wie, co to jest i czy jest
Dodaję jeszcze parę najświeższych zdjęć, mojej Pinus sylvestris odmiany niewiadomej dokładnie, teraz chyba jeszcze trudniejszej do rozpoznania, bo wiosną obrywam jej częściowo przyrosty, próbując zmienić jej formę, robi się taka kuleczkowa.