Włosy- piękne i zdrowe

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Od: 5 cze 2007, o 22:58

Włosy- piękne i zdrowe

Post »

Co robicie aby mieć piękne zdrowe włosy?? Czy stosujecie odżywki domowe czy raczej te zakupione w sklepie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie chce mi się nic robić bo nie muszę ale moja córka co pewien nieokreślony czas wciera przygotowaną przez siebie porcję soku z czarnej rzepy .
Takie 3-4 wcierania przed każdym myciem .
Włosy są cudownie lśniące ,mocne i grube.Najważniejszy efekt -grube .
Nie wypadają i nie ma łupieżu ani żadnych dolegliwości skórnych.
Nieprzyjemności to odór podczas ucierania rzepy i potem na głowie również a także pieczenie skóry nasilające się w różnym stopnu.
Jednak nie bolesne jakieś nie... :D
Efekt wart zastosowania - polecam ,naprawdę.
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Od: 5 cze 2007, o 22:58

Post »

A nie lepiej kupić szampon z rzepy??
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

pewnie naturalna rzepa 100 razy lepsza :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywicie lepsza nie ma porównania. :!:
W szamponach i odżywkach z rzepy jest tylko nazwa...
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo czy mogłabyś dokładnie podać jak uzyskać ten sok z rzepy, w jakiej ilości, czy coś się dodaje itd? z góry dziękuje :D
Awatar użytkownika
olvana
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2007, o 19:44

Post »

Rzepe mozna przepuścić przez mikser :) ale można też zetrzeć na tarce i taką papkę nałożyć na głowe i pozniej nakryć folią i potrzymac ok 20 minut ...Tylko uwaga !!!! może szczypać ! trzeba najpierw zrobić próbę jak zareaguje skóra głowy .

Dobre też są płukanki do włosów jasnych z rumianku , ciemnych z pokrzywy i piwa :) Mogą być herbatki fix i to się zaparza i spłukuje po umyciu szamponem .

Dobrze też jest od czasu do czasu powcierać żółtko z jajka i pozniej zmyć ..

Jak się spieszymy to mozna zrobić suchy szampon z ubitego na pianę białka i to nałożyć i wysuszyć ...to była metoda w czasach gdy w sklepach brakowało szamponów :)

Oczywiście znana jest maseczka z żółtka , soku z cytryny i nafty kosmetycznej ..miesza się to na papkę , następnie na głowe zawija i po 20 minutach spłukać i zmyć szamponem .

I ostatni znany mi sposób to myć włosy szarym mydłem i po spłukaniu zlać octem zmieszanym z wodą żeby pH skóry nadal zostało takie jakie powinno :)
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Płukanka do włosów

Ścinamy 1 duży liść aloesu, następnie miksujemy w szklance cieplej wody. Po 5 minutach płyn odcedzamy przez gęste, stylonowe sitko i wlewamy do 31 wody (ciepłej, najlepiej przegotowanej). Połową tej ilości myjemy solidnie włosy przy pomocy dobrego, wypróbowanego i łagodnie działającego szamponu, zaś drugą połowę stosujemy do ich ostatniego płukania, oczywiście po spłukaniu już obfite) piany.
Po kilku takich zabiegach włosy nabierają pięknego, jedwabistego połysku, stają się także mocniejsze i nie dokucza im łupież.

Maseczka do włosów wysuszonych i zniszczonych zabiegami kosmetyczymi

2 żółtka, 1łyżka nafty kosmetycznej, 1łyżka olejku rycynowego, 1 wyciśnięta cytryna to wszystko dokładnie wymieszać tak by wyszła papka.
Dobrze nia nasmarować włosy,nałożyć folię na głowę i przykryć recznikiem na 10 minut. Następnie dokładnie umyć włosy.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

cilla77 pisze:KaRo czy mogłabyś dokładnie podać jak uzyskać ten sok z rzepy, w jakiej ilości, czy coś się dodaje itd? z góry dziękuje :D
Kupujemy zazwyczaj 3-4 szt. czarnej rzepy,
Myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach na miazgę lub w mikserze ,sokowirówce.
Ponieważ to są małe ilości córka robi to na małej tarce (żeby uniknąć mycia tyyylu elementów sokowirówki-przecież to straszna praca :shock: dla niej :D ).
Przecedza przez gazę na sitku lub przez chusteczkę od nosa .Potem wllewa w jakieś naczynie np.szklany słoik i przetrzymuje w lodówce do czasu zużycia.
Nic nie dodaje się - sama natura.

A tak jak pisałam przed każdym myciem wciera w skórę głowy dość dużo i tak pozostawia tak długo jak tylko może .Nie ma ustalonego limitu czasu trzymnania tego na głowie - to kwestia dyspozycji i wytrzymałości .
Kolor i zapach okropny ale efekt jest już po 2-3 wcieraniach.

Stosuje to dopóki nie zużyje potem jakaś przerwa nieokreślona i znowu.
Teraz już sporadycznie ze 3 razy w roku po kilka wcierań.
Włosy córka ma grube i lśniące.
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Hej, a może macie jakiś sprawdzony sposób na nadmierne wypadanie włosów? Będę wdzięczna! Już całe podłogi usłane są moimi włosami... że nie wspomnę o odpływie w brodziku itp. Poradźcie coś, proszę. ;:103 ;:115
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

leo pisze:Hej, a może macie jakiś sprawdzony sposób na nadmierne wypadanie włosów? Będę wdzięczna! Już całe podłogi usłane są moimi włosami... że nie wspomnę o odpływie w brodziku itp. Poradźcie coś, proszę. ;:103 ;:115

Jeżeli twoje włosy nadmiernie wypadają , powinnaś zastosować ziołowe kosmetyki .
Łyżkę szałwii lekarskiej wymieszaj z łyżką herbaty i zalej 2 szklankami wrzątku . Gotuj na małym ogniu , aż połowa wody wyparuje . Do odcedzonego odwaru dodaj odrobinę wódki . Przygotowany płyn wcieraj w skórę głowy codziennie przez tydzień .
Musisz wiedzieć, że ten odwar likwiduje też łupież i lekko przyciemnia włosy .

Przy słabych i wypadających włosach stosuj okłady ze świeżo utartego chrzanu pospolitego .
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Dziękuję Diaga za szybką odpowiedź.
Jeżeli twoje włosy nadmiernie wypadają , powinnaś zastosować ziołowe kosmetyki .
Otóż problem w tym, że kuracja płukanką ziołową - zestaw przeciw wypadaniu włosów, nie dała żadnego efektu. Podobnie pastylki skrzypu i pokrzywy i inne ziołowe zestawy z apteki, które łykałam. Moje włosy nie są osłabione, a mimo to wypadają garściami. Czy ktoś z Was miał podobnie?
stosuj okłady ze świeżo utartego chrzanu pospolitego .
Może tego spróbuję. Oby zadziałało. A czy Ty stosowałaś ten chrzan? Nie piekła po nim skóra głowy?
Pozdrawiam serdecznie. ;:115 ;:218 ;:115
Awatar użytkownika
olvana
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2007, o 19:44

Post »

Leo wklejam linka do artykułu o wypadaniu własów , bo możliwe że wskazana by była wizyta u lekarza ... przeczytaj .. zdziwiło mnie że np. własy wypadają nawet po trzech miesiącach od stresiku ;) albo od nadmiernego eksponowania na słońcu .. no i hormonki też są odpowiedzialne za wypadanie ..dlatego może warto przebadać się żeby uratować bujne kędzior
ki ;)

http://www.farmacjaija.pl/archiwum.php?aid=42
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie neguję wszystkich czynników powodujących wypadanie włosów .
Z innych rzeczy jakie mi się nasuwają podpowiem:
U siebie zauważyłam , że przejście na dietę *jogurtową* znacznie osłabia moją :wink: czuprynkę.
Lubię jogurty w każdej postaci, kefiry, desery jogurtowe z owocami.I zawsze po takich smakowaniach jakby w nadmiarze (-np.przez tydzień ) pojawiają się kłopoty z włosami.
Być może?jestem wyjątkowo uwrażliwiona na *coś*---dla mnie jest to jedyna droga
przyswajania tej postaci mleka.
Niestety po takich sensacjach kończę dietę jogurtową na pewien czas-zjawisko ustępuje.
A ja i tak do tego wracam po....x dniach.

Być może ktoś u siebie zauważył podobne zależności.??? w stosunku do konsumowanych produktów.

pozdrawiam
JOVANKA :P
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Witam.
Niestety Jovanko nigdy nie miałam podobnych reakcji chociaż jogurty są mi bliskie, za to mleka moę nie oglądać wcale.
Olvana jestem po lekturze artykułu, jednak nie ma tam sprawdzonej metody, która pomaga zwalczyć nadmierne wypadanie włosów. Wiem, że przyczyn może być wiele i są one zazwyczaj złożone, ale szukam domowego sposobu, który okazał się pomocny dla kogoś - chociaż w jakimś stopniu. Liczę też na polecane przez Was środki np. z apteki dające zauważalny efekt. Dziękuję z góry za pomoc.
KaRo, czy opisany przez Ciebie sposób ma też wpływ na wypadanie włosów? Pozdrawiam. :roll: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”