Leśny ogród Moni68 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.5

Post »

Joluś, takie Święta to zastrzyk pozytywnej energii na długi czas :D Jesteśmy zmęczone, ale szczęśliwe :lol: :lol:
Zanim się obejrzysz, Twoje hosty też takie będą :) Jak z Sylwestrem?
Serdecznie Cię pozdrawiam :wit ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W Sylwestra ,jak co roku ,będę ostro balować, do samego rana .
Pewnie znów ,jako ostatni wyjdziemy z balu . :oops: :;230 :;230 :;230
Na takie piękne hosty już nie mogę się doczekać .Pewnie za rok lub dwa się doczekam . :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, życzę Wam wspaniałej zabawy!! Lubię takie bale, mają niepowtarzalną atmosferę :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko !
Podziwiam Twoje dorodne funkie...Czy możesz zdradzić nazwy odmian różaneczników na ostatnich zdjeciach ? Bardzo są piękne.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Izo :D Na pierwszym zdjęciu jest rh yakushimanum Percy Wiseman, na drugim Madame Masson.
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz zajrzałam do katalogu szkółkarzy, tam Percy Wiseman ma zupełnie inny kolor. Twój mi się bardziej podoba, jest taki subtelny...
Piszą,że " kwiaty ma jasnożółte , w miarę rozwoju w tonacji łososioworóżowej ". Czy u Ciebie też tak jest ? Wiem,że miejsce i ziemia ma na to wpływ. Czy rośnie u Ciebie w zacisznym miejscu? No, generalnie czy go polecasz ? Muszę u siebie dosadzić trochę różaneczników.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, na zdjęciu jest jedno ze stadiów rozwoju kwiatów Wisemana, nigdy jednak nie są żółte. U kilku osób widziałam identyczne kwiaty, ta sama nazwa odmiany. Żółtawy jest Bernstein, mój ulubieniec :lol: :lol:
Obrazek

Obie odmiany polecam, są wyjątkowo piękne i zdrowe :) PW jako yakushimanum nigdy dużych rozmiarów nie osiągnie, ale warto go mieć :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Monia-dlaczego już nie piszesz o Afryce??? byłam...czytałam....może pobieżnie,bo chciałam szybciej i więcej.....ale coś przeczytałam :wink: zaglądam tam co jakis czas.....ale cisza....czy to już koniec?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję za lekturę afrykańskiego wątku :D Do pisania wrócę w najbliższym czasie- primo wcześniej był sezon ogrodowy, wakacje, więc i totalny brak czasu na dodatkowe pisanie, secundo- mnóstwo tłumaczeń i choroby przed Świętami skutecznie mnie od tego oderwały. Niebawem wybieram się z Bratem do Angoli i Namibii, będą więc i nowe spostrzeżenia :) Wyjeżdżamy najpóźniej w lutym, czekam tylko na sygnał od Niego, czy może wziąć miesięczny urlop :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

No to będzie się działo! Mam na myśli Twoją podróż do Afryki. Ja ją znam tylko z literatury, a najbardziej podobała mi się widziana oczami Ryszarda Kapuścińskiego, ale czytałam, że nie bardzo podzielasz jego punkt widzenia.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, ja mu po prostu nie wierzę... a autor reportaży powinien być wiarygodny. Byliśmy w tym samym czasie w Angoli, kiedy o niej pisał...w ogóle nie opuścił pokoju hotelowego...
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, jestem zaskoczona !
Też lubię czytać Kapuścińskiego, w Afryce nie byłam, a Twoje opowieści przeczytałam jednym tchem. Już się cieszę,że będzie coś nowego !
Ale czytałam,że właśnie on widział, to , o czym pisał,że uczestniczył, że nie był kanapowym reporterem...

A wracając do różaneczników- wpisałam Twoje propozycje na listę. A może przedstawisz nam swego ulubieńca, Bernseina ? Jestem bardzo ciekawa.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś ;:167 Witam poświątecznie :lol: Chyba się trochę rozleniwiliśmy :?:
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Moniu Twoje opowiadania przeczytałam w zeszłym roku,kiedy jeszcze nie byłam zalogowana na tym forum.
Już się cieszę na powrót do tej lektury.Miesiąc pobytu w Afryce-będzie co czytać!
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Moniu,zważ, że piszemy w internecie i podobne oskarżenia będą widoczne za sprawą jednego kliknięcia. Możesz oczywiście nie wierzyć, ale trzeba też pamiętać, że Ryszard Kapuściński był chorym człowiekiem.
http://www.national-geographic.pl/artyk ... -pinska/2/
?W samym środku Czarnej Afryki Rysiek zachorował na malarię mózgową, która nieleczona kończy się śmiercią. Odnowiła mu się też wojenna gruźlica, co ukrywał przed redakcją. Chodził do bezpłatnej przychodni dla miejscowej ludności, zamiast udać się do szpitala, gdzie leczono skutecznie, ale za pieniądze. Gdyby jednak tam poszedł i wysłał rachunek do Warszawy, Centrala dowiedziałaby się o jego chorobie. Rysiek obawiał się, że kazano by mu natychmiast wracać. Zresztą chciał być jak najbliżej opisywanych ludzi, żyć choć trochę ich życiem. Nie mieszkał w hotelach dla białych, ale w zarobaczonych murzyńskich ?pensjonatach?, w ubogich domach swych ugandyjskich czy tanzańskich przyjaciół. Sądzę, że był to z jego strony akt lojalności wobec miejscowych, wśród których żył miesiącami i z którymi się przyjaźnił. Gdy w końcu się przyznał, iż ?ma kłopoty ze zdrowiem?, PAP wysłała Alicję, jego żonę lekarkę, do Tanganiki, aby zajęła się leczeniem męża. Alicja umieściła go nawet na jakiś czas w szpitalu.?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”