Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Nowe są tylko te dwa pierwsze (nakrapiany z pomarańczowawą warżką i woskowy), a żółty, Philadelphia i pozostałe to starsze storczyki. Tych nakrapianych jest 2.

A dzisiaj wszystkie Phalaenopsis podlewałam, bo już miały sucho. Niedługo będą następne kwitły, bo kilka ma pąki na pędzikach. Na początku nowego roku powinny zakwitnąć.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dusia, pięknie te Twoje phal. nowości rewelacyjne widać, ze zdrowiutkie, pięknie masz w swoim pokoju.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:))

Cieszę się, że ci się podobają. Te co są 2 mają trochę nienajlepsze korzonki, ale mam nadzieję, że się zabiorą. Pewnie były przelane, bo miały glony na ściankach doniczek, ale za tak niską cenę można się było skusić. Ładniutkie są, mają cudne kropeczki, a ja uwielbiam kropki, piegi, cętki :) .

W pokoju rzeczywiście jest dość ładnie, teraz kwitnie z 15 Phal. (dzisiaj znowu zaczął kwitnienie woskowy pomarańczowy, który kwitł bez przerwy od chwili kupienia). Ten pomarańczowy kupiłam w biedronce dzień przed jesienną wystawą storczyków w 2008 roku i od tamtej pory często cieszy mnie kwiatami, bo zawsze jak jeden zrzucił, otwierał następny. Teraz przekwitł jakiś czas temu i od razu puścił nowy pęd. Cudna, chętna do kwitnienia roślina.

A ja teraz mam ferie i się bardzo z tego cieszę, mogę rysować ile tylko zechcę, gapić się na storczyki albo zajmować się jeszcze innymi pasjami. Dzisiaj cały dzień rysowałam, mogę zrobić rysunkom fotki, jak chcecie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnie tylko 15 Phalaenopsis, ale następne już zaczynają puszczać pąki. Niedługo zakwitnie biały w różowe piegi, biały w bordowe plamki, rózowy z białą warżką, biały w duże różowe kropki i żółty. Jeszcze parę ma pędziki, ale mniejsze.

A dzisiaj oddzieliłam keiki Phal. pink panther. Uznałam, że czas go oddzielić, bo jest już spory i może sobie poradzić sam. A poza tym dużej roślinie ciężko by było z 8 (3 pędy z keika i 5 z rośliny: 2 nowe i 3 stare) pędami i 2 keikami. Mam nadzieję, że mimo oddzielenia keiki zakwitnie i że się przyzwyczai do bycia w doniczce i podlewania, a wcześniej nigdy nie miał kontaktu z wodą.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia oglądam ten twój wątek i podziwiam.
Jak ty się w tak młodym wieku na storczykach znasz. ;:63
Masz naprawdę piękne rośliny.
Niech ci długo i obficie kwitną
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia masz bardzo ładne nowe storczyki, szczególnie podoba mi się ten bordowo-żółty.
15 kwitnących w jednym pokoju to już musi być naprawdę wspaniały widoczek. Zresztą widać to częściowo na fotkach. :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia61 pisze:Dusia oglądam ten twój wątek i podziwiam.
Jak ty się w tak młodym wieku na storczykach znasz. ;:63
Masz naprawdę piękne rośliny.
Niech ci długo i obficie kwitną
Cieszę się, że tak uważasz ;) . Wcześnie zaczęłam storczykową pasję, bo w wieku 11 lat, ale tak mnie te rośliny zainteresowały, że zbieram je do dziś i mam już ponad 70. Dużo marzeń storczykowych przybyło odkąd jestem na tym forum. Lubię tu pisać, jeszcze na żadnym forum nie byłam tak długo (z każdego mnie szybko wyrzucano ;PPP, w końcu nie mam łatwego charakteru). Zanim zaczęłam zbierać storczyki zbierałam zwykłe kwiatki, miałam też swój ogródek. Ogródek interesował mnie gdy miałam 6-10 lat, później już mniej, a teraz wcale. Bardzo się nie lubię babrać w ziemi i przebywać na świeżym powietrzu (które, prawdę mówiąc, u mnie wcale takie świeże nie jest). Od 5 lat i 2 miesięcy zbieram storczyki i ta pasja daje mi bardzo dużo radości. Nie żałuję, że kupiłam swojego pierwszego storczyka. Pasja to coś wspaniałego i mimo braku akceptacji cieszę się, że ją mam.
Dusia masz bardzo ładne nowe storczyki, szczególnie podoba mi się ten bordowo-żółty.
15 kwitnących w jednym pokoju to już musi być naprawdę wspaniały widoczek. Zresztą widać to częściowo na fotkach
Cieszę się ;) . Moje storczykowe okno wygląda pięknie, ale 2 kwitnące są u R., wyniosłam je tam jak dostały plam i tak już zostały. Na razie tylko na jednym oknie w moim pokoju są kwitnienia, drugie stoi puste (na tym drugim są głównie Vandowate oraz Phalaenopsisy botaniczne). Lubię, jak kwitnie dużo storczyków, ale nie umiem się doczekać kwitnień botanicznych, zwłaszcza lueddemanian. Mam 2, jedna dochodzi do siebie po utracie wszystkich korzeni, ale już jej urosło kilka nowych i puszcza nowe liścia.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Wspaniałe osiągnięcia,cudne są wszystkie i trudno wybrać ten najpiękniejszy.Jak tak dalej pójdzie to będziesz musiała odstąpić storczykom swój pokój.Trzymaj się nasza mała ekspertko.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Piękny masz parapecik -tyle kwitnących kwiatów to jak nadejście wiosny ;:138 ;:138 gratulacje .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ksiegowa pisze:Wspaniałe osiągnięcia,cudne są wszystkie i trudno wybrać ten najpiękniejszy.Jak tak dalej pójdzie to będziesz musiała odstąpić storczykom swój pokój.Trzymaj się nasza mała ekspertko.
Piękny masz parapecik -tyle kwitnących kwiatów to jak nadejście wiosny gratulacje .
Aż tak źle chyba nie będzie, ale chciałabym mieć więcej miejsca na storczyki. Na razie mam w sumie tylko jedno pomieszczenie na nie (mój pokój), ale kiedyś chciałabym mieć więcej pokoi, to i storczyków mogłoby być więcej. Marzy mi się piękna, duża kolekcja, gdzieś 300-400 storczyków. Może kiedyś uda mi się taką mieć. Najważniejsze, to mieć pasję i realizować się w niej.
A tyle kwitnień to rzeczywiście jak wiosna, nie umiem się doczekać, kiedy nadejdzie naprawdę, bo nienawidzę zimy i śniegu. Wiosnę i lato mogłabym mieć cały rok (no i wakacje, bo wtedy można być cały czas w domu i rozwijać pasje).
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnie kilkanaście Phalaenopsis. Porobiłam dzisiaj dużo zdjęć, wstawię, jak pozmniejszam. Bardzo nie lubię zmniejszania, bo to długo trwa na moim starym, powolnym komputerze, ale aparat robi zdjęcia wielkie na 3000 ileś na 2000 ileś, więc trzeba je zmniejszać. Ale dzisiaj będą ;) . Bardzo lubię robić zdjęcia, więc staram się robić je jak najczęściej.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Może zainstaluj program Image Resizer zmniejsza piorunem zdjęcia na starym kompie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia storczyków:
Phal. philadelphia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Phal. pink panther:
Obrazek
Obrazek
Keiki pink panther po oddzieleniu:
Obrazek
Inne Phalaenopsis:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Parę zdjęć grupowych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Parę rysunków:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudny cudny widok :) naprawdę dech w piersi zapiera widok tylu kwiatów razem :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Bossskie widoki , przepieknosci , zazdroszczę Ci poważnie takiego ukwieconego pokoju , ja juz nie moge sie doczekac na swoje :evil: :roll: . Keiki zadziwiajace , ma 3 pedy , to doczekasz sie pięknego kwitnienia :D . Długie , szablowate liscie cymbidii dodaja im jeszcze wiekszego uroku :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”