Kwiatki i nie tylko- w ogródku mojej Żony
- Bogdan Sz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatki i nie tyko w ogródku mojej Zony
Witam u mnie żeby było błoto to by musiało padać dzień i noc przez kilka dni.Właśnie po to robię tę wymianę gruntu.Kopię na40cm,na spód kładę warstwę gliny,w jednym miejscu położyłem folię,zobaczymy co lepiej przytrzyma wilgoć,wykopaną ziemię mieszalem z torfem,na glinie i folii układałem ok 20cm wymieszanej ziemi na to przekompostowany obornik od przeżuwaczy i na wierzch to co zostało,myślę że warunki pokarmowo wilgociowe będą dobre,został mi jeszcze jeden pasek ok 60m ale to pewnie dopiero na wiosnę bo trochę za mocno przymarzło i nie idzie kopać.Sadzonki dali i cann trzymam w specjalnie do tego zrobionej piwnicy pod weiściem do domu,tem. około 4-8st przy otwartej wetylacji nie wiem czy nie powinienem zrobić okna.jest to ciemne pomieszczenie,mogę włączyć oświetlenie ale chyba zdecyduję się na okno.Cann mam już około 60szt,dali też coś koło tego.canny są w skrzynkach dalie zadołowane,jak dotrą wszystkie canny i dalie pewnie i te też będę musiał włożyc do skrzynek,ale się rozpisałem pozdrawiam 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Bogdanie to co roku będzie dużo pracy z wykopywaniem i zimowaniem tych dalii i kann .
Lepsze były by chyba byliny , mniej przy tym pracy , a z drugiej strony większość bylin kwitnie krótko , a dalie i kanny jak zakwitną to aż kwitną do zimy .
Z tą wymianą ziemi to dużo pracy , ja muszę w przeciwną stronę, u mnie ziemia za ścisła , gliniasta , tylko mam jej nie wiele to i pracy tak dużo nie miałam .
Kanny będziesz sadził od razu do gruntu , czy tak jak ja w marcu do donic i będziesz trzymał w ciepłym , jasnym pomieszczeniu i w połowie maja dopiero do gruntu ?
Genia
Lepsze były by chyba byliny , mniej przy tym pracy , a z drugiej strony większość bylin kwitnie krótko , a dalie i kanny jak zakwitną to aż kwitną do zimy .
Z tą wymianą ziemi to dużo pracy , ja muszę w przeciwną stronę, u mnie ziemia za ścisła , gliniasta , tylko mam jej nie wiele to i pracy tak dużo nie miałam .
Kanny będziesz sadził od razu do gruntu , czy tak jak ja w marcu do donic i będziesz trzymał w ciepłym , jasnym pomieszczeniu i w połowie maja dopiero do gruntu ?
Genia
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam poświątecznie
Bogdanie a po co Ty chcesz czyścic takie piękne kamienie? Ja się zastanawiam, co zrobic, żeby moje szybciej mchem porosły, a Ty swoje czyścić chcesz...
Bardzo podoba mi się Wasz pomysł z daliami i kannami, mam nadzieje, że jak juz zagospodaruję swoje obejście, to tez uda mi sie taki szpaler zrobić.
Na razie kann mam 12 sztuk i kilka dalii (minn., te od Ciebie) Kanny w tym roku chyba jednak zasadze w donicach jeszcze, ale daliom muszę znaleźć dobre miejsce w gruncie. DObrze, że działka duża, mogę poszaleć.
Pozdrawiam...

Bardzo podoba mi się Wasz pomysł z daliami i kannami, mam nadzieje, że jak juz zagospodaruję swoje obejście, to tez uda mi sie taki szpaler zrobić.
Na razie kann mam 12 sztuk i kilka dalii (minn., te od Ciebie) Kanny w tym roku chyba jednak zasadze w donicach jeszcze, ale daliom muszę znaleźć dobre miejsce w gruncie. DObrze, że działka duża, mogę poszaleć.
Pozdrawiam...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Bogdan Sz
Witam Gieniu pracy jest sporo,byliny pewnie bylyby lepsze bo mniej pracy,mamy też już posadzone ale jeszcze ich nie pokazywalem kilka kolorow liliowców i irysow holenderskich,rosną na uboczu,denerwóją mnie bo podwóch tygodniach już przekwitaja.Dalie i canny będę sadzil dopiero w maju u nas w tym lesie bywają zastoiska mrozu że wcześniejsze ich sadzenie byłoby ryzykiem.Zarono canny jak i dalie przenoszę w marcu do szklarni,dalie trochę póżniej,tu je podpędzam i do gruntu,najważniejsze że kwitną do przymrozków,pracy jest sporo z sadzeniem i wykoptwaniem ale i tak uważam że mniej niż z bylinami przy których trzeba chodzić na okragło. 

- e-genia
Jak widać wszystko ma swoje złe i dobre strony .Z dali zrezygnowałam z 6 lat temu , kanny na razie jeszcze mam ale mam mały ogródek i co roku coraz mniej miejsca .
Genia
Genia
- Bogdan Sz
Witaj Aniu Swięta minęły spokojnie i zdrowo.Kamienie chcę umyć bo każdy z nich ma inny kolor i warto by było go odsłonić.Dalie jak wytrzymasz do wiosny to Ci kilka szt podeślę wiosną.Szukałem daleko a okazalo się że całkie blisko mnie młody facet zaklada plantacje,brałem od niego dla siebie w ramach wymiany za dynie i nasiona pomidorow,obiecałem mu białe datury to w zamian wezmę jeszcze trochę.Dużo mixów,wielokolorowa,ale bez nazwy,doniczkowych tych nie brałem bo nie mam gdzie postawić ze względu na psy.Jak chcerz mieć w miarę szybko mech zasłoń dostęp do słońca powinno to przśpieszyć ich wzrost.O daliach przypomnij się na wiosnę. 

- Bogdan Sz
U nas miejsca aż naddto dlatego tyle sadzimy ja jestem fanem kwiatów cebulowych ,kłączowych itp 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Super:) bardzo chętnie skorzystam...Bogdan Szczepanski pisze:Witaj Aniu Swięta minęły spokojnie i zdrowo.Kamienie chcę umyć bo każdy z nich ma inny kolor i warto by było go odsłonić.Dalie jak wytrzymasz do wiosny to Ci kilka szt podeślę wiosną.Szukałem daleko a okazalo się że całkie blisko mnie młody facet zaklada plantacje,brałem od niego dla siebie w ramach wymiany za dynie i nasiona pomidorow,obiecałem mu białe datury to w zamian wezmę jeszcze trochę.Dużo mixów,wielokolorowa,ale bez nazwy,doniczkowych tych nie brałem bo nie mam gdzie postawić ze względu na psy.Jak chcerz mieć w miarę szybko mech zasłoń dostęp do słońca powinno to przśpieszyć ich wzrost.O daliach przypomnij się na wiosnę.
Niestety dostępu słoneczka nie da się u mnie zmiejszyć, ale poczekam cierpliwie to może mech mi kamyki porośnie wreszcie. Wyczytałam gdzieś, że można też jogurtem smarować te kamulce i wtedy szybciej porasta. My mamy tylko wapień u nas więc kolory jakie są każdy wie, ale faktycznie jeśli Wasze są kolorowe to warto je pokazać. Może jakimiś środkiem chemicznym do czyszczenia kamienny pomników? Potem trzeba by po wyczyszczeniu odpowienim środkiem zaimpregnować, że ochronić przed ponownym omszeniem.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- e-genia
Szczęśliwego Nowego Roku Tobie i Żonie życzę , spełnienia wszystkich marzeń .
Genia
Genia
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Jestem z rewizytą, piękny ogród ale zaciekawiły mnie też pomidory
będę podpytywać.
A tymczasem Szczęśliwego Nowego Roku.

A tymczasem Szczęśliwego Nowego Roku.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Piękne widoki
Super pięknie u was. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę
Zapraszam ponownie

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Nieźle się napracowałeś przy tej wymianie ziemi .
Też co roku sadzę mnóstwo dalii i cann ,wiem ile to pracy .

Też co roku sadzę mnóstwo dalii i cann ,wiem ile to pracy .

-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Kontakt:
Bogdanie jest u Ciebie cudnie a te bratki to robią wrażenie,A co tych twoich przyjaciół zaskrońców to chyba nabawiłabym się zawału.Ja okropnie ich się boję.A Ty uważasz że nic nie robią nie to na moje nerwy.A ogród to piękny jest co podziwiadż.
Zbliża się cichutko
zimowy wieczorek.
może złoty księżyc
poprawi nam humorek.
Tak ponuro i ciemno
za oknem się zrobiło
tylko księżyc i gwiazdki
niebo rozjaśniło.
A jak widzę te gwiazdki
i księżyc na niebie
to poproszę je pięknie
o bajeczne sny dla Ciebie.

Zbliża się cichutko
zimowy wieczorek.
może złoty księżyc
poprawi nam humorek.
Tak ponuro i ciemno
za oknem się zrobiło
tylko księżyc i gwiazdki
niebo rozjaśniło.
A jak widzę te gwiazdki
i księżyc na niebie
to poproszę je pięknie
o bajeczne sny dla Ciebie.
- Bogdan Sz
Szukam nasion:Lewisja,Goryczka Jesienna,Delospermum,jeśli ktoś z odwiedzających tę strone ma taką możliwość bardzo proszę o pomoc wszelkie koszty zakupu i przesyłki pokrywam.Byłem już w kilkunastu sklepach owszem zapisują nazwy ale nie gwarantują zalatwienia,nawet na allegro nie ma tych nasion 

- e-genia
Bogdan witaj pewnie będzie trudno ,ja też jeżdżę i szukam ,z lewizji zebrałam nasionka i wsiałam do skrzynki w ogrodzie jestem ciekawa czy coś tego będzie .
Nasion musiałbyś szukać na alegro lub w sklepach internetowych .
Genia
Nasion musiałbyś szukać na alegro lub w sklepach internetowych .
Genia