Regulówka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Regulówka

Post »

Lex mogę się mylić ale ja bym zrobił tak:skosił to zgrabił i spalił.Spryskał roundapem(patrz termin i karencję pryskania) i zaorał to wszystko w taką skibę w jaką się orze na zimę.Fachowca tylko trzeba bo inni orzą za płytko(chwasty idą że aż szumi) lub za głęboko(przy dzisiejszych ciągnikach można zrobić tak że żyzną wsadzi się w dół a tzw.martwą ziemię bez składników na górę i ...............).Myślę(mogę się mylić)ale 25-35cm powinno być ok.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lex pisze: To regulówka byłaby taka głęboką, albo nawet bardzo głęboką orka. Tylko jak to wykonać?

Pozdrawiam serdecznie
No tak: wpisać w gogle regulówka. Tam są nawet obrazki, bez których opisać to trudno i się nie chce :wink: , a bodaj tu:
http://www.ogrody.orzysz.org.pl/abc/gle ... nianie.htm
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

głęboka orka ,potem kultywator a potem brona- wyciągniesz z 80% kłączy to co zostanie w ziemi jak tylko odrośnie trzeba będzie potraktować Roundupem z siarczanem amonu w stosunku 3l środka na 5kg nawozu - to jest dawka na 1 ha po 4 tygodniach powinno być po wszystkim :wink:Jest jeszcze kwestia nasion które sa w glebie i jest ich pewnie mnóstwo tak ze po jakimś czasie moze sie pojawić nowe pokolenie- wiec przez rok bym sobie dal spokój i tylko odchwaszczał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”