W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

Halineczko piekne bratki ja tez muszę wzbogacić w nie mój ogród :) Dziękuje za piękne zdjęcie w zimowy dzień ogladać ciepłe widoki :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iguniu ;:167 Irenko ;:167 Grażynko ;:167 pięknie dziękuję za życzenia świąteczne ;:196

Dzisiaj pojechałam z M na działeczkę, było zimną i wiał silny wiatr, ale trochę zdjęć porobiłam :D

Mój ogródek w dniu dzisiejszym :lol:

Obrazek

Obrazek

Żeby zachęcić Was do sadzenia w ogrodach berberysów, ponieważ są one naprawdę cudną ozdoba ogrodu zimą :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nooo, i sumak octowaty, ponieważ on też pięknie zdobi teraz mój ogród :lol:

Obrazek

Obrazek

Mahonia

Obrazek

rododendron

Obrazek

i jakaś wierzba, chyba ? ... też ładnie się prezentuje :lol:

Obrazek

Obrazek

i wierzba mandżurska

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko dziękuje za piękne zimowe widoki z działki.
U nas jest cały czas +2 stopnie i śnieg się topi .
Jest brudno i nieprzyjemnie.
Szkoda , ze ta piękna zima nie dotrwała do świąt.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Halinko gdyby nie ta biała pierzynka na ziemi to patrząc na zdjęcie z baziami można pomyśleć, że to Wielkanoc. Jakoś u ciebie kalendarz leci prędzej do przodu.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rzeczywiście, Twoje berberysy pięknie wyglądają w tym śniegu, Halinko :D Mahonia również, ale największy podziw (i zazdrość) wzbudził we mnie rododendron! On ma zupełnie nie zwinięte liście :shock:
A mój cały w rulonikach ... Myslałam, że jak się robi zimno, to jest normalne, ale po tym, jak zobaczyłam Twojego, to już nie wiem :?
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Halinko! Śliczne zdjęcia zimowe! Berberysy cudne. ;:138 ;:138 Jak długo już rosną? Ja mam 2 sztuki, ale nie są jeszcze tak okazałe jak u Ciebie. Moje mają 2 lata, ale ziemia jest licha, to pewnie słabiej rosną. Dzisiaj też pojechalam na działke, ale szybko uciekłam, bo bylo nieprzyjemnie i wietrznie. Teraz u mnie za oknem zero stopni i zaczyna padac mżawka. OKROPNA POGODA! ;:196
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Izo zwijanie liści u Rh jest ponoć normalne-ogranicza przed nadmiernym ogrzewaniem i transpiracją. Ale to co się porobiło z tych liści
tej zimy..to już obłęd-u mnie też ruloniki...zastanawiam się czy to już nie odmrożenia?!
Halinko-jestem w pełni przekonana do berberysów po takiej sesji zdjęciowej...a do ogników już dawno byłam..tylko jakoś do nich szczęścia nie mam :roll:
Przepiękna zima !!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Judyto, tak myślałam dotąd, ale dlaczego Rh Halinki ma takie "otwarte" liście? ...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem Izuś :roll: ..sama byłam zaskoczona i podobnie jak Ty przyrównywałam do swojego. Mój przy tym wygląda jak ścierka.
Ale myślę sobie, że u Halinki może jest jakoś osłonięty drzewami, albo tam tak nie mrozi i nie wieje :roll:

W ubiegłym roku narzuciłam na swoje Rh fizelinę i wtedy tylko lekko wygięły blaszki liściowe, a w tym niestety nie osłoniłam i wiszą ruloniki...ale u mnie wygwizdów jest i było -20 stopni.
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47

Post »

Oh jakie cudne widoki pokazałaś berberysy okazałe i takie piekne mój to dzieciątko przy nich :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu Droga ;:167 moje rododendrony rosną pod sosnami w zacisznym miejscu i zauważyłam, że odkąd mają więcej cienia, to wyglądają lepiej :? One chyba nie lubią za dużo słońca :;230
Izuniu, moje mają takie zwinięte liście w suche upalne lato.
Na zimę ich jeszcze nigdy, niczym nie otulałam.
Wokół ziemi gdzie rosną rozkładam gałęzie iglaków i to wszystko - jak wszystkie dorosłe roślinki przechodzą szkołę przetrwania :;230

Olu ;:167 dziękuję ;:196

Irenko ;:167 jak zobaczyłam te bazie, to sama byłam w szoku, a jak one cudnie pobłyskują na drzewie.

Iguniu ;:167 masz rację. W Starym Sączu nie zanosiło się na topnienie śniegu, a jak wróciliśmy do Nowego, to kolo garażu chlapa, na termometrze +2.
W Starym Sączu zimno strasznie było i ten silny wiatr, aż grał na gałęziach świerków. Przez chwilę staliśmy, żeby posłuchać tej uroczej muzyki.

Goryczko ;:167 ślicznie dziękuję.

Grażynko ;:167 moje berberysy rosną już 5 lat, nie podcinałam ich tylko obcinałam gałęzie, które wchodzą w ścieżkę.

Judytko Droga ;:167 cieszę się, bo berberysy zasługują na to, żeby rosły w naszych ogrodach, a w dodatku są takie bezproblemowe, tyle tylko, że kują.
Ogniki ładnie rosną w miejscach osłoniętych i nasłonecznionych i nie trzeba ich wtedy okrywać na zimne.

Mariolko ;:167 nawet się nie oglądniesz, a będziesz miała taki duży krzaczek, one bardzo szybko rosną.

Obrazek

A tu w przyszłości ma być mój "Biały Zakątek". Brzoza ma być punktem centralnym i miejscem wypoczynku, a na razie mieści się tutaj przedszkole - wszystkie nowe roślinki, o które szczególnie dbam i nie spuszczam z oka :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halina Kwak pisze:moje rododendrony rosną pod sosnami w zacisznym miejscu i zauważyłam, że odkąd mają więcej cienia, to wyglądają lepiej :? One chyba nie lubią za dużo słońca :;230
Izuniu, moje mają takie zwinięte liście w suche upalne lato.
Na zimę ich jeszcze nigdy, niczym nie otulałam.
..tak przypuszczałam, że są osłonięte :D ...chronią je igły. ;:138 U mnie rosną pod jabłonką :lol: i teraz nie mają zacienienia...nie mogą się bidulki przyzwyczaić do nagich konarów jabłonki :roll:
Muszę, koniecznie muszę wzbogacić ogród w ogniki. Widziałam kompozycję trzech kolorów obok siebie...przecudnie to wyglądało.
Moja pierwsza próba zasadzenia skończyła się niepowodzeniem, przypuszczam, ze przedobrzyłam z osłoniętym miejscem-posadziłam zbyt blisko ściany domu na południowej wystawie-chyba się upiekł :oops: Ale nie odpuszczę-będę próbowała dalej zadomowić go u siebie !...no i oczywiście berberysy też !!! :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

u mnie też rododendrony i azalie lepiej rosną osłonięte od wiatru drzewami ,natomiast ogniki i irgy rosną u mnie w słońcu i ładnie kwitną i owocują , najbardziej im szkodzi wiosenny przymrozek gdy juz zaczną rozwijać się pąki ,wtedy przemarzaja jak moje w tym roku ,odbiły i ładnie rosną ale owoców juz nie miały ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Moje RH..także nie rosną najlepiej choć w zaciszu wśród drzew. Jesienią zakwaszałam glebę...może się odkwasiła. Zobaczymy na wiosnę. Twoje Halinko wyglądają na takie zdrowo rosnące. Pozdrawiam i zmykam....dziś dzień pełen pracy.

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, śliczne zimowe zdjęcia :D Rh wygląda bardzo zdrowo :)
Wracam do szaleństw w kuchni :lol: :lol:
Miłego dnia ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”