Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bukszpan dostałam w postaci ukorzenionej gałązki od teściowej. Ma chyba 6 lat( bukszpan, nie teściowa :wink: ).Rośnie na rabacie , w słonecznym miejscu, ale może rosnąć w półcieniu lub nawet cieniu . Gleba o odczynie obojętnym do zasadowego, średnio wilgotna. Niewymagający.

Co do kontaktu na wazy- mam nadzieję ,że pochwalisz się , co zamówiłaś? Mnie podoba się w tej pracowni wiele ceramicznych przedmiotów, ale mam ich już za dużo, nie mogę przesadzić. Oprócz waz w ogrodzie mam w domu kolumnę ( stoi na niej bluszczyk), wazon i 2 lampy. Na szczęście nie są to przedmioty występujące w co drugim domu :D , co mnie cieszy...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Dzięki za zdjęcia w ogóle -ja już sie nie mogę powtarzać ,ale jak to jest ,że U Ciebie wszystko rośnie tak okazale i zdrowo? U mnie niby roślinki podobne ,ale jakieś marne .Twój ogród robi wrażenie naprawdę ,jakby był znacznie większy . :shock: Dzięki za zdjęcie mikoryzowej szczepionki ,mama nadzieję ,że nawet jak potraktuję swoje roślinki we wrześniu ,będę tego efekty w przyszłym roku .Patrzę na Twój ogródek przecudnej urody i myślę sobie ,że chyba mnie w przyszłym roku założenie systemu nawadniającego nie ominie :roll:
Pozdrowionka
Inka
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ewelina pisze:No ja nie wiem, kto kogo umęczył !!! Goldi tak lubi się bawić , pieścić ,że specjalnej zachęty jej do tego nie trzeba , a na pierwszym zdjęciu to jest jej typowa pozycja -gdy się na nią nie zwraca uwagi , kładzie się na plecach i...czeka na pieszczoty. Potrafi tak leżeć nawet dość długo, ale z reguły szybko trafia się ktoś do głaskania brzuszka :)
Ha ha, znamy to znamy! Moja jeszcze potrafi powarkiwać jeśli jej zabiegi nie przynoszą rezultatu :lol:
Dziękuję Ewelinko za odpowiedź na mój wniosek! :D Przybyłam, zobaczyłam, wymiękłam! :D Słów brakuje...
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ewelino, poszłam sobie dziś na bardzo długi spacer po Twoim zaczarowanym, cudownym ogrodzie. Zajrzałam w każdy malowniczy kątek, posiedziałam na tarasie i powzdychałam z zachwytem i chyba z odrobiną .... zazdrości. Jak Ty masz pięknie! :shock: :D Zdaję sobie sprawę, że utrzymanie tego cuda kosztuje Cię wiele pracy, ale z pewnością warto! Ach, taki ogród mieć!!! Przy okazji mam małe pytanko - pod oknem łazienki masz posadzone obok wierzby i jałowca dwa "pstre" krzewy - co to takiego? Bukszpany?
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
asik_jk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2007, o 21:49

Post »

Ewelino, dziękuję za informacje w sprawie bukszpana. Chyba już wiem gdzie go posadzę :)

Jeżeli chodzi o zamówienie, to umówiłam się z Panią z którą rozmawiałam, że prześle mi pocztą płytkę CD z jej realizacjami i domówimy telefonicznie zamówienie. Chyba, że wybiorę się do nich i będę podziwiać na miejscu jej prace. Podobno oprócz tego co w internecie w swojej ofercie posiadają jeszcze inne przedmioty użytkowe.

Jak dokonam zakupów, zaraz się pochwalę :)

Z pozdrowieniami
Joanna
asik_jk
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino jak ja zazdroszę Tobie tylu pieknych (czytaj już dorosłych) drzew. Moje raczkujące są dopiero , tuptam przy nich , pogaduję do nich , witaminek im daję , a one ciągle małe :wink: Ale wpadam do Ciebie i mogę oko pocieszyć :D Są piękne :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pojechałam sobie wczoraj na koncert dwu Krakusów( Grzegorz T. i Andrzej S.) A tu się okazuje, że w tym czasie kilka osób mnie odwiedziło i nawet niektóre odpoczywały na tarasie :D No bardzo mi miło !
Kasiu Te "pstre krzewy pod oknem, obok wierzby" to Trzmielina Fortune'a - odmiana o zielono- białych listkach. Tnę ją tak , aby się krzewiła , a nie wybujała zbyt wysoko .
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No nie Ewelino!!! Ja protestuję !!!Chyba będę musiała jakiś namiocik koło Twojego ogrodu rozbić :lol:
Napisałaś: " ... Teraz będzie " na żółto ". To dość pospolity kolor kwiatów, ale nadzwyczajnie rozświetla rabaty i ciemniejsze zakątki ogrodu ..."
Żółty to najpiękniejszy kolor !!!

Ale to tak na wpół żartobliwie. Oczywiście dla mnie jest on najpiękniejszy. Inni mogą mieć inne preferencje kolorystyczne :D

Mój Dinusiek - goldenek też uwielbia drapanko po brzuszku, oj! uwielbia! Warga mu się przy tym podwija i kicha ile wlezie :D . Oj, mnóstwo uciechy z tymi psami, mnóstwo! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Hm... szkoda że nie mogę dopisać do mojego poprzedniego postu.
Zapomniałam się zapytać, co to są za kwiaty na czwartym zdjęciu (w tych żółtościach?)
A na pierwszym to są rudbekie? Sorki, ale jestem ciągle na etapie poznawania roślin :oops:
Pozdrawiam Cię serdecznie i wybacz, że tak rzadko Cię odwiedzam, ale nie wiem dlaczego
- za każdym razem wpadam w chandrę jak oglądam Twój śliczny ogród :wink: .
Buuu... ;:98 ja też taki chcę!!!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wisienko, bardzo się cieszę ,że mnie odwiedzasz ale nie życzę sobie, żebyś potem miała chandrę ! Dziwne , bo mnie spacerki po innych ogrodach relaksują... Gapa jestem, że nie podpisałam kwiatków, a teraz już za późno- w każdym razie są tam : Rudbekie, Języczki, Turki( Aksamitki) , Złocienie krzaczaste żółte i biało-żółte, Słoneczniczek szorstki , a na zdj. , o które pytasz - Gazania, roślinka jednoroczna. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Coraz częściej narzekamy, że wokół widać już oznaki jesieni...Rzeczywiście , kwiatów i kolorów stopniowo coraz mniej. Chciałabym jednak pokazać , jak ładny i różnorodny może być kolor zielony, który właśnie teraz zaczyna dominować w ogrodach . Zapraszam więc na spacer zielono- zielony !

Obrazek Obrazek

Sinawa zieleń Sosny himalajskiej i ciemna Hedery

Obrazek Obrazek

soczysta zieleń Rododendrona, srebrzysty odcień Hebe, a z tyłu białoobrzeżone listki Barwinka

Obrazek Obrazek

tu olbrzymie liście Brunnery (czy to normalne ,że są tak wielkie?)

Obrazek Obrazek

seledyny , zielenie, srebrzyste-zielenie, ciemne i jasne zielenie...i buraczana zieleń Pęcherznicy "Diabolo"

Obrazek Obrazek

niebieskawy odcień igiełek Sosny drobnokwiatowej i Fotergilla , która już zaczyna przebarwiać zielone listki w czerwień jesieni

Obrazek Obrazek

złotawo-zielone liście Derenia "Spaethii" i znów niebieskawa zieleń Jałowca

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

widoczki zielono- zielone. A swoją drogą ciekawe ile jest odcieni zieleni?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

mam nadzieję ,że nikogo przeglądającego ten wątek nie zdenerwuje ilość " zielonych" zdjęć. Wszak zielony kolor uspokaja :wink:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Po obejrzeniu zdjęć, zielono mi.Ta cała zieleń, która otacza i mnie i Ciebie, jest z pewnością uspokajająca.Poza tym oprócz ogromnej różnorodności omawianego koloru, zauważałam, jak zdrowe są wszystkie roślinki.Takie prosto z reklamy.Gratulacje.
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

No niestety Ewelinko mnie zdenerwował trawnik. Oczywiście mój. Strasznie słabo wypada przy Twoim. Właściwie to mógłby się zawstydzić i sam doprowadzić się do porządku.
O matko!! To leżenie chyba jakoś na mnie wpływa dziwnie? czy jakoś tak?
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Cudna ta sosna himalajska! Pozostałe rosliny też piękne, jak i same zdjęcia. Zieleń rzeczywiscie uspokaja i podobno daje odpoczynek oczom, więc na takie zdjęcia mozna patrzec bez końca :D
Grzegorz B

Post »

Ewelinko, zieleń faktycznie odcieni ma całą masę, więc można tworzyć bardzo ciekawe kompozycje. Świetnie jest z iglakami, bo i zimą możemy się cieszyć pięknym ogrodem.
Bardzo spodobało mi się połączenie bluszczu z brzozą. Super ;:215 . Muszę i ja sobie coś takiego zrobić, oczywiście pomysł jest wyłącznie Twój, będę to podkreślał znajomym. I będę namawiał, aby zobaczyli jak jest w orginale, oj "szczęka" im opadnie jak zobaczą ;:112
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”