Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Na dwóch pierwszych zdjęciach pergoli byłem przekonany, że to trompe l'oeil. Dopiero trzecie wyjaśniło, że to taka perspektywa :wink:

A czytając o Twojej róży odniosłem wrażenie, że piszesz o jednej z tych, które zastałem w swoim ogródku. Kolor, kwitnienie, choroby, nawet miejsce zasadzenia i sąsiedztwo... :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

RIANE ? witaj Agata! Wiem, że mogę wywalić każdą roślinę z ogrodu i czasem trzeba...
Ale zawsze mam skrupuły...to przecież żywa istota, a z powodu moich błędów ma zakończyć życie.

FRIDA ? witam Cię, Danusiu, miło mi,że Ci się podoba ! Tak jak napisałam wyżej, trudno mi usuwać rośliny...A woda w ogrodzie jest niewątpliwą atrakcją...Miałam to szczęście, że u mnie po prostu była i trzeba ją było tylko zagospodarować.

ATKA ? Beato, dziękuję za odwiedziny i nowe informacje o milinie ! Z tego , co piszesz wynika ,że na to moje miejsce jest po prostu za duży ( pomijając inne zastrzeżenia ). Ku mojemu zdziwieniu wcale nie kwitnie dłużej niż moja róża. Może posadzę go na ogrodzeniu... Dobrze,że mam zimę na podjęcie decyzji, co zrobić.

ELSI - miło Elu,że zaglądasz... i że Ci się podoba ! Mam ?zagwozdkę? z tą różą i milinem. Rzeczywiście tak jest ? każda roślina ma okresy większej atrakcyjności , w innych zaś ginie w tłumie pozostałych. I to chyba dobrze - każda ma szansę zabłysnąć , a ogród zmienia się na naszych oczach. Tylko wiesz, front domu powinien przez cały czas wyglądać przyzwoicie...dlatego tak kombinuję

MAŁA RYBKA ? Witaj Rybko ! To przy tarasie to nie jest pergola ? to ażurowa ścianka w kształcie wycinka koła, odchodząca od ściany domu pod kątem prostym. Za nią jest rabata. Niestety, nie mam lepszego zdjęcia. Gdybyś robiła coś podobnego, zwróć uwagę na grubość prętów ? za cienkie mogą źle wyglądać . ( oczywiście , zależy też z jakiej odległości będzie się na to patrzeć ). Moje mają 1,3 ?1,5 cm. Znalazłam stare zdjęcie, na którym lepiej widać tę kratę z przodu domu..

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TU.JA - dziękuję, Izo, za odwiedziny ! i bardzo mi miło czytać Twoje pochwały...Zaraz pójdę szukać Twojego białego zakatka. Odętki wirgińskiej nie znam, ale już wciągam na listę! Na szczęście ta cześć ogrodu będzie powiększana, bo tyle mam nowych pomysłów...Dzięki Wam !
Lilie dziewczyny mi bardzo polecają. Masz rację,że chyba czasem trzeba bardziej iść na żywioł. Muszę po prostu spróbować i już. Zapraszam Cię znowu !

KAJPEJ ? Elżbieto, lubię Twoje ? trzy grosze? ! Opinie właścicielki tak pięknego ogrodu są bardzo cenne.
Nie wiedziałam,że z czystą bielą trzeba ostrożnie. U mnie chyba nie będzie problemów. Widziałaś, że posadziłam sporo iglaków i zielonych roślin. Kwiaty w założeniu mają być pomiędzy nimi, jako białe plamy, nadające lekkości. A dbałość o odcień bieli na razie sobie odpuszczam, trzeba to chyba zweryfikować w praktyce. Ze zdjęć trudno to ocenić, najwyżej będę zmieniać.

BISHOP ? witaj Krzysztofie ! Dziękuję za odwiedziny. Aż takich wyrafinowanych środków w swoim ogrodzie na razie nie stosowałam...Ale mam nadzieję,że efekt Ci się spodobał .
A co robisz ze swoją ?nieszczęsną? różą ? Bo ja już sama nie wiem...

Małe zimowe widoczki...
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nic nie robię :wink:
Ta róża ma wartośc sentymentalną :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo!

Wpadłam na moment, aby zostawić gorące całuski
w zimny, mroźny dzień. ;:196
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Izo, tak sobie pomyślałam patrząc na twoją różaną "zagwozdkę" - jakby wymienić tę różę na Westerlanda, który kwitnie prawie bez przerwy w pomarańczowo-żółtych tonacjach... :idea:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo ;:167 cały czas zaglądam i czytam :wit

Biała Odętka wirgińska z mojego ogrodu dla Ciebie, na razie wirtualnie, ale mogę wysłać wiosną :D

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obrazek

Witaj Izo!

Jestem ostatnio zapracowana,miałam duże zaległości.
A co do zdjęć to w większości robił mój syn /ja dopiero
w tej branży raczkuję/. Ale na ogrodzie się znam
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Izo witaj, u Ciebie w ogrodzie też piękna zima, piękne to ujęcie na tle domu - stare drzewa, mosteczek i te trawki ośnieżone. Ładnie fotografujesz, oczywiście masz co fotografować, każde nowe zdjęcia które prezentujesz pokazują nam urokliwe zakątki. Zawsze Izo w Twoim ogrodzie można zobaczyć coś atrakcyjnego, zauważyłem że stopniujesz mam odkrywanie całości, masz jeszcze piękne miejsca których nie widzieliśmy, ja to czuję :D

Życzę zdrowych, mile spędzonych Świąt Bożego Narodzenia
a w Nowym 2010 Roku samych szczęśliwych dni oraz spełnienia marzeń osobistych i dotyczących ogrodu.

Pozdrawiam Tomek ;:15
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BISHOP ? no, tak, Krzysztofie, taką różę trzeba po prostu kochać z wszystkimi jej słabościami...

GORYCZKA ? dziękuję ! Na dworze mroźno , ale serca ogrodników zawsze cieplutkie...
Że znasz się na ogrodzie , nie mam żadnych wątpliwości ! Jest wyjątkowy. A synowi przekaż wyrazy uznania.

ZANNA ? witaj Aniu ! Ja marzę o Westerlandzie ! Wiesz,że uwielbiam takie kolory. Chcę go kupić, postanowiłam dać mu szansę w moim mało różanym ogrodzie. Podobno jest silny. Ale to chyba duży krzew, planowałam go posadzić na nowej rabacie we właściwym ogrodzie, gdzie będzie miał dużo miejsca. Tu myślałam o róży pnącej ? boję się, że Westerland się tu nie zmieści...Jak myślisz ? A może znasz takiego pnącego Westerlanda?

HALINA ? dziękuję za odętkę ! jest śliczna. Jeszcze nie sprawdziłam, jak długo kwitnie.
Ale bardzo chętnie się przypomnę wiosną o prawdziwą ? już dziękuję !

PIOFIGIEL - witaj Tomku ! dziękuję... Uwielbiam taką zimę w ogrodzie !
Troszkę ładnych zdjęć jeszcze wybrałam, ale prawdę mówiąc, więcej jest miejsc jeszcze zupełnie nieciekawych, czekających na przeróbkę lub w ogóle zrobienie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, masz piękną zimę :)
Pytałaś o sasanki- rosną świetnie po jesiennym zastosowaniu dolomitu. Rozsypuję mniej więcej garść wokół rośliny.
Miłego wieczoru :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Tamaryszek pisze: Tu myślałam o róży pnącej ? boję się, że Westerland się tu nie zmieści...Jak myślisz ? A może znasz takiego pnącego Westerlanda?
Izo, ależ Westerland zalicza się do ramblerów, (róż pnących o pędach sztywnych do 3 m wysokości), u mnie osiąga ze 2 metry, tzn. chciałby osiągnąć, ale jest bezlitośnie ciachany :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MONIA - witaj Moniko ! W odróżnieniu od większości ludzi bardzo lubię prawdziwą zimę i zawsze mnie cieszą takie widoki w ogrodzie ! Fajnie,że w leśnym ogrodzie sasanki mogą ładnie rosnąć. Dopiero się zorientowałam, jakie mogą być atrakcyjne i obowiązkowo je posadzę.

ZANNA - Aniu, dziękuję za oświecenie mnie, nie miałam o tym pojęcia ! Muszę więc pozmieniać moje plany nasadzeń.

Zimowy strumyk...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla wszystkich moich gości...

GDY ZALŚNI NA NIEBIE PIERWSZA GWIAZDKA,
GDY ZABRZMI PRZY WIGILIJNYM STOLE DOBRA NOWINA,
NIECH RADOŚĆ I NADZIEJA ZAWITA WŚRÓD NAS
I SPEŁNIĄ SIĘ NASZE MARZENIA !

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Izo!
Lubię wiosnę wszystko budzi się do życia.
Zima też musi być bo nie tęskniłibyśmy za wiosną,
no i musimy odpocząć od pracy w ogrodzie.
Miłego wieczoru ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”