Nie widzę w Twoim spisie chleba, czyżbyś nie próbowała sama takiego pachnącego na zakwasie?
Małe co nieco od Ave ...
Re: Małe co nieco od Ave ...
Dzięki Ave, wiesz to była próba przedświąteczna..........bardzo udana, teraz będę ostrożniejsza z wyjmowaniem i chyba muszę podwoić składniki
masz rację, że jak siadło to bez znaczenia, ale było go mniej 
Nie widzę w Twoim spisie chleba, czyżbyś nie próbowała sama takiego pachnącego na zakwasie?
Nie widzę w Twoim spisie chleba, czyżbyś nie próbowała sama takiego pachnącego na zakwasie?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Chleba na zakwasie nie robiłam, jakoś nie miałam śmiałości ;) ale robiłam chleb z ziarnami, na drożdżach.
Teraz nie mam tyle czasu na pichcenie, co kiedyś... ogródek pochłonął mnie zupełnie

Teraz nie mam tyle czasu na pichcenie, co kiedyś... ogródek pochłonął mnie zupełnie
Re: Małe co nieco od Ave ...
zobaczymy jak Ci mąż zbuduje kuchnię letnią
mnie tak mój urządził cobym połączyła przyjemne z pożytecznym 
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Posty: 7483
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ciasto jest bez jaj. Tylko mąka, twaróg, masło. Sadzę ,że jak każde kruche można zamrozić , ale...ja jeszcze tego nie robiłam . Moi domowi ciastko-pożeracze zawsze zżerają "na pniu" wszystko, nie ma czego zamrażaćmenia pisze:Ewelinko dziękuję
Tak ściślej to chodziło mi czy te gotowe ciasteczka można zamrozić ;) I to jest ciasto bez jaj?
Re: Małe co nieco od Ave ...
No to robimy o dobre,wiejskie jajeczka trudno ;).Ewelina pisze:Ciasto jest bez jaj. Tylko mąka, twaróg, masło. Sadzę ,że jak każde kruche można zamrozić , ale...ja jeszcze tego nie robiłam . Moi domowi ciastko-pożeracze zawsze zżerają "na pniu" wszystko, nie ma czego zamrażaćmenia pisze:Ewelinko dziękuję
Tak ściślej to chodziło mi czy te gotowe ciasteczka można zamrozić ;) I to jest ciasto bez jaj?
Dzięki Ewelinko
-
Mariolas
- 500p

- Posty: 961
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Sernik własnie wyjełam
Mam nadzieję że udał się tak jak poprzednio sledzie w twarogu tez juz sa
a w zamian :
O mogę wam polecić pyszną sałatke ;
1 paczka selera naciowego
pierś kurczaka
paczka sezamu
paczka pestek dyni
paczka pestek słonecznika
sól pieprz do smaku łyżka majonezu.
Selera opłukać pokroić w cenkie (lecz nie przeżroczyste)plasterki
Pierś ugotować z dodatkiem wegety pokroic w plasterki małe i dodac do selera .Pestki dodać do wcześniejszych składników doprawić do smaku .Smacznego
O mogę wam polecić pyszną sałatke ;
1 paczka selera naciowego
pierś kurczaka
paczka sezamu
paczka pestek dyni
paczka pestek słonecznika
sól pieprz do smaku łyżka majonezu.
Selera opłukać pokroić w cenkie (lecz nie przeżroczyste)plasterki
Pierś ugotować z dodatkiem wegety pokroic w plasterki małe i dodac do selera .Pestki dodać do wcześniejszych składników doprawić do smaku .Smacznego
Re: Małe co nieco od Ave ...
a propos ziarenek, ja do ziemniaków puree albo takich utłuczonych zawsze dodaję jakieś ziarna, przeważnie słonecznik lub dynia, albo kukurydzę z puszki, tak mi kiedyś wyszło niechcący i zostało do dzisiaj, a jak zależy mi na efekcie (albo ma to być zachęta dla małych dzieci niejadków) to te ziemniaczki nabieram taką specjalną plastikową łyżką do lodów tzw. kulek, ta łyżka niby nic a wiele dekoracji mi załatwia
Ave będę szaleć
zrobię Twój Tort makowy z kremem śmietankowym, bo widzę że to chwila moment i może mi się uda
Ewelina to Twoje ciasto z masła, twarogu i mąki znam, kiedyś z niego zrobiłam pierożki nadziewane wędzoną śliwką, maźnęłam tylko rozbełtanym jajkiem, ładniej wyglądają po upieczeniu. dzieci były zachwycone, a często robię z niego duży pieróg nadziewany farszem ze słodkiej kapusty z grzybami i wędzonką
Ave będę szaleć
Ewelina to Twoje ciasto z masła, twarogu i mąki znam, kiedyś z niego zrobiłam pierożki nadziewane wędzoną śliwką, maźnęłam tylko rozbełtanym jajkiem, ładniej wyglądają po upieczeniu. dzieci były zachwycone, a często robię z niego duży pieróg nadziewany farszem ze słodkiej kapusty z grzybami i wędzonką
-
Mariolas
- 500p

- Posty: 961
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Polecam szybkie i smaczne ciasteczka z jabłkiem
CIASTECZKA Z JABŁKIEM
250 g Kasi
250 g mąki
250 g zmielonego twarogu
jabłka
cukier puder
Z mąki, Kasi i sera w proporcjach zagniatamy ciasto.Wałkujemy niezbyt cienko i szklanką wykrawamy krążki.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.Na kazdym krażku układamy jabłko i składamy ciasto na pół dociskajac brzegi.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy do zarumienienia. Na koniec ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem.

CIASTECZKA Z JABŁKIEM
250 g Kasi
250 g mąki
250 g zmielonego twarogu
jabłka
cukier puder
Z mąki, Kasi i sera w proporcjach zagniatamy ciasto.Wałkujemy niezbyt cienko i szklanką wykrawamy krążki.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.Na kazdym krażku układamy jabłko i składamy ciasto na pół dociskajac brzegi.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy do zarumienienia. Na koniec ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem.

- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Małe co nieco od Ave ...
Też zrobiłam ciasteczka twarogowe 
Z nadzieniem z białego maku z rodzynkami i śmietaną, jak do rogali Świętomarcińskich
Kształty różne, od pierożków (podobne do tych z jabłkami Marioli, bo niektóre się w czasie pieczenia rozkleiły i wyglądają jak książeczki), przez roladki krojone na plasterki i pieczone na płasko, aż po rogaliki i kulki nadziewane tą samą masą.
Pycha!!!
A w mądrych książkach (Kuchnia Polska z 1969r.) napisali, że jest to ciasto półfrancuskie, bo ma od 35 do 60% tłuszczu i się listkuje. Jak na takie prawie francuskie, to się jakoś rewelacyjnie szybko i łatwo robi!!! Dzięki za przepis!!!
A teraz pytanie o indyka. Czy ktoś piekł niewielkiego indyka w całości i jeśli tak, to JAK??? Proszę o podpowiedzi co robić!!!
Z nadzieniem z białego maku z rodzynkami i śmietaną, jak do rogali Świętomarcińskich
Kształty różne, od pierożków (podobne do tych z jabłkami Marioli, bo niektóre się w czasie pieczenia rozkleiły i wyglądają jak książeczki), przez roladki krojone na plasterki i pieczone na płasko, aż po rogaliki i kulki nadziewane tą samą masą.
Pycha!!!
A w mądrych książkach (Kuchnia Polska z 1969r.) napisali, że jest to ciasto półfrancuskie, bo ma od 35 do 60% tłuszczu i się listkuje. Jak na takie prawie francuskie, to się jakoś rewelacyjnie szybko i łatwo robi!!! Dzięki za przepis!!!
A teraz pytanie o indyka. Czy ktoś piekł niewielkiego indyka w całości i jeśli tak, to JAK??? Proszę o podpowiedzi co robić!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Sama się z wielka ciekawością dowiem, co z tym indykiem...
Dziewczęta Kochane - jak sie cieszę, że wklepujecie tu swoje wypróbowane i PYSZNE przepisy

Dziewczęta Kochane - jak sie cieszę, że wklepujecie tu swoje wypróbowane i PYSZNE przepisy
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
A ja robiłam kruche babeczki.Same babeczki są tak pyszne,że gdybym ich nie schowała ,to nie miałabym w co wkładać krem.
Wiesz Ave,u mnie w święta większość potraw będzie z Twoich przepisów.Będę robiła sernik z rosą,tort makowy,śledzie pod pierzynką,kurczak w cieście francuskim i karczek w sosie własnym.Mam nadzieję,że wszystko będzie tak pysznie wyglądało i smakowało jak u Ciebie.
Mam kupione filety z dorsza i potrzebuje przepisu jak go przyrządzić,najlepiej na dziś.Może miałabyś pomysł na mojego dorsza ?Będę bardzo wdzięczna.
Wiesz Ave,u mnie w święta większość potraw będzie z Twoich przepisów.Będę robiła sernik z rosą,tort makowy,śledzie pod pierzynką,kurczak w cieście francuskim i karczek w sosie własnym.Mam nadzieję,że wszystko będzie tak pysznie wyglądało i smakowało jak u Ciebie.
Mam kupione filety z dorsza i potrzebuje przepisu jak go przyrządzić,najlepiej na dziś.Może miałabyś pomysł na mojego dorsza ?Będę bardzo wdzięczna.
Re: Małe co nieco od Ave ...
Edyta 74 dorsz jest świetny zapiekany w warzywach Ave podała przepis tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Małe co nieco od Ave ...
@.monka ,bardzo Ci dziękuję .
Re: Małe co nieco od Ave ...
bardzo proszę, gdyby Ci jednak nie smakował podlany śmietanką, to możesz osobno poddusić jarzyny w niewielkiej ilości wywaru z przepisu Ave +masło (na pół miękko i możesz dodać też inne jarzyny, seler pietruszka), naczynie do pieczenia posmarować dokładnie masłem, ułożyć kawałki ryby, na rybę wióreczki masła, przykryć jarzynami, na jarzyny warto położyć plastry surowego pomidora bez skórki, potem tarty ser, jak został wywar z gotowanych jarzyn to wylac na ser i posypać wszystko tartą bułka . Piec ok 30 min. bez przykrycia.
Wariacji na temat sposobów zapiekania ryb jest mnóstwo. Muszę spróbować z wędzonym serem bo do tej pory robiłam ze zwykłym żółtym
Wariacji na temat sposobów zapiekania ryb jest mnóstwo. Muszę spróbować z wędzonym serem bo do tej pory robiłam ze zwykłym żółtym



