Początki storczykomanii - Affa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki storczykomanii - Affa

Post »

Postanowiłam dowiedzieć się jak nazywają się moje storczyki i oto co znalazłam. Proszę o poprawę w przypadku pomyłki :)
Obrazek
Cattleya Lime Yellow i Beallara Peggy Ruth Carpenter "Morning Joy"
Obrazek
Cymbidium Red Beauty Roy i Phalaenopsis Amabillis lub Japanese (podają, że Amabilis ma kwiaty wielkości do 6cm a Japanese do 8-9cm więc bardziej pasowałby mi ten drugi).
Pozostałe będę nazywać sukcesywnie w miarę rozkwitu.
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczykowa, storczyki kupiłam albo w Obi (wyprzedaż listopadowa - 2 cymbidium i cambria) albo w LM (najnowsze nabytki). Masz piękne storczyki , gratuluję. Powiedz mi proszę, kiedy mocujesz nowy wyrastający pęd kwiatowy. Dwukrotnie w moim cytrynku chciałam przypiąć rosnący pęd tak aby nie rósł na szybę i chociaż robiłam to bardzo delikatnie i minimalnie zmieniałam tor wzrostu za każdym razem kończyło się to zaschnięciem całego pędu . Po czym od razu wypuszczał nowy Po tych doświadczeniach boję się dotykać pędów i niekiedy rosną prawie poziomo
Ja czasem jeżdżę do LM w Sosnowcu, a w obi ostatnio byłam w maju. Może w przyszłym roku pojadę. Ty też masz piękne storczyki, jakie są twoje ulubione rodzaje?
A pęd Phalaenopsisa trzeba podpierać, gdy ma już kilkanaście cm. Trzeba wbić obok patyczek i delikatnie przypiąć pędzik spineczką. Gdy rośnie, trzeba go podpinać, żeby rósł przy patyczku. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby potem pęd usechł, a złamać pędzik zdazyło mi się raz, ale w sumie nie własnoręcznie, tylko mu w złym miejscu dałam spinkę. To ten cudny biały, który teraz kwitnie z przedłużenia tego złamanego pędu.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Z ostatniej chwili. Cattleye rozwinęły drugie pączki i wyglądają tak :D
Obrazek Obrazek
Storczykowa - do niedawna miałam tylko Phalaenopsis i bardzo je lubię. Warunki jakie u mnie mają odpowiadają im :wink: bo kwitną 2 razy do roku, najczęściej na dwóch pędach. Super kwiaty! Dopiero od niedawna poznaję pozostałe rodzaje. Mam ten luksus, że mam pomieszczenia w domu, w których mogę bez problemu obniżyć temperaturę do ok 12-15 st w zimę (cymbidium chyba to doceni :) ) a jeżeli trzeba będzie przenieść sabotka na czas zimowego spoczynku na kilka tygodni do temp 4-7 st (jak przeczytałam, wymaga tego, aby zawiązać pędy) to garaż jest duży i widny. Zobaczymy czy nowo nabyte storczyki polubią mój dom tak samo jak Phalaenopsis :wink: .
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa - do niedawna miałam tylko Phalaenopsis i bardzo je lubię. Warunki jakie u mnie mają odpowiadają im bo kwitną 2 razy do roku, najczęściej na dwóch pędach. Super kwiaty! Dopiero od niedawna poznaję pozostałe rodzaje. Mam ten luksus, że mam pomieszczenia w domu, w których mogę bez problemu obniżyć temperaturę do ok 12-15 st w zimę (cymbidium chyba to doceni ) a jeżeli trzeba będzie przenieść sabotka na czas zimowego spoczynku na kilka tygodni do temp 4-7 st (jak przeczytałam, wymaga tego, aby zawiązać pędy) to garaż jest duży i widny. Zobaczymy czy nowo nabyte storczyki polubią mój dom tak samo jak Phalaenopsis

Ja niestety nie mam takiej możliwości, w moim pokoju i tak jest za zimno (17-19 stopni, Phal. zrzucają pąki). Zbieram obecnie same Phalaenopsis i Vandowate, mam też jedno Cymbidium. Inne rodzaje zbierałam kilka lat temu, ale od 2 lat pozostaję przy moich ulubionych: Phalaenopsis i Vanda. Cattleye też mi się podobają, ale żadna u mnie nie kwitła. Ale twoje są piękne. To twoje kwitnienia czy kupne?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Wpadam do Ciebie z przyjemnością, by co jakiś czas nacieszyć oczy Twoimi Catleyami- ta biało zielona jest rewelacyjna.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Wszystkiego dobrego w okresie świąteczno-noworocznym ;:3
Dziękuję śnieżko za wizytę :D (wybacz, że dopiero teraz, ale byłam troszeczkę zajęta w ostatnich dniach ). Tobie też gratuluję pięknych kwiatów a grupowe zdjęcie sabotków mnie urzekło ;:1 . I specjalnie dla ciebie dzisiejsze zdjęcie obu kwiatów Lime Yellow
Obrazek
Pokaże wam moje nowości - 2 phalaenopsis. Prezent - różowy z białą obwódką wokół ważki, nigdy wcześniej takiego nie widziałam oraz biały z purpurową ważką :D. Pomiędzy dwoma pędami widać w tle rozwijające się pączki mojego bordowego. Różowy sprawia wrażenie niesamowicie delikatnego a w rzeczywistości to "kawał kwiatu", ma ponad 50cm wysoki pęd. Natomiast biało-purpurowy to jak dla mnie perfekcja w zestawieniu kolorów
Obrazek Obrazek
A moja druga cattleya oprócz przepieknych kwiatów ma 2 pączki ;:138 i coś małego pojawia się w kolejnej pseudobulwie
Obrazek Obrazek Czyżby zapowiadało się dłuższe kwitnienie ;:65?
Pozdrawiam. Anna
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wśród storczykomanów. :wit
Masz wspaniałą i różnorodną kolekcję. Cudne Cattleye i Cymbidium. ;:138 ;:138
Mam taką samą Beallarę, moja pachnie. :D
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Joane - witam w moim wątku i dziękuję. Kolekcja niewielka i zobaczymy jak sobie poradzę z innymi niż Phalaenopsis storczykami. Obie moje Cambrie pachną :D lecz Nelly Isler zdecydowanie mocniej
Kilka fotek - dla odmiany większych
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Nie mogę sie doczekać moich własnych kwitnień - pączki są na wszystkich falkach.
Pozdrawiam. Anna
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno dasz sobie wspaniale radę z innymi rodzajami. Te falki też są piękne. U mnie też więcej pączkujących niż kwitnących. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne... Ten bladoróżowy bardzo przypomina mi cudo, którym do niedawna zachwycałam się w kwiaciarni, ale już go nie ma :( . Skąd wzięłaś swojego?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

affa pisze:Dziękuję śnieżko za wizytę :D (wybacz, że dopiero teraz, ale byłam troszeczkę zajęta w ostatnich dniach ). Tobie też gratuluję pięknych kwiatów a grupowe zdjęcie sabotków mnie urzekło ;:1 . I specjalnie dla ciebie dzisiejsze zdjęcie obu kwiatów Lime Yellow
Oj, chyba wszystkie byłyśmy mocno zajęte w ostatnich dniach.
Dziękuje w imieniu moich sabotków za miłe słowa i oczywiście w swoim za fotkę - te kwiaty są tak urzekające i takie eleganckie w swoim kształcie i kolorystyce, że po prostu nie mogę od nich oczu oderwać. :shock:
Inne storczyki oczywiście też masz śliczne.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Cambrie cudne ,o takiej czerwonej marzę i jeszcze katleja mi się śni czasami nad ranem ,zawsze chciałam żółta z czerwona warżką ale Twoja zielona też jest wspaniała,gratuluję ;:138 ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Witaj Aniu, storczyki przepiękne ;:63
Bardzo różnorodne.
Cattleya ta blado lilowa zauroczyła mnie dokładnie :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Witajcie Alusiu i Agnieszko i w imieniu storczyków dziękuję :D. Mam nadzieję, że będziecie często zaglądały do mnie.
Agnieszko - dużo żółtych katlejek z czerwoną ważką było w ostatniej dostawie do LM w Sosnowcu i to właśnie na ich tle wybijały się ta "przyszłe" moje, jako jedne z niewielu innego koloru :lol:
Alusiu - masz cudną!!! kolekcję ;:138 ale Phal.Leopard Prinz peloric, Phal. Kaleidoscope Golden Treasure peloric i Brassia caudata spowodowały ;:97. Nie będę ich sobie wybijać z głowy - człowiek musi mieć marzenia :lol:
Storczykowa - różowego Phalaenopsis dostałam w prezencie, nie wiem skąd.

I osiągnęłam już pewien sukces - mój M, zainteresowany co tak przesiaduję przed komputerem, przejrzał ten wątek i z etapu " nie znoś mi więcej tego zielska do domu, wystarczy ogród" przeszedł do "pamiętaj, że to JA ;:119 się nimi opiekowałem kiedy ciebie nie było w kraju" :lol: Żeby bylo jasne :wink: - prace w ogrodzie chętnie wykonuje i wszelkie moje pomysły i zakupy nie tylko akceptuje ale czynnie uczestniczy.
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa - różowego Phalaenopsis dostałam w prezencie, nie wiem skąd.
Aha, bo tak sobie pomyślałam, że może to ten sam, którym się tak zachwycałam, twój jest bardzo podobny, może jest z tej samej hodowli... Ten co widziałam też miał długi pęd i odgałęzienie w pąkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”