Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

ale wybraliście przysmaki na święto , co prawda ślimaki próbowałam z zamkniętymi oczami i gdy mi wmówiono że wyglądają jak maślaki ale jeść ich nie będę .. inne owoce morza są smaczne ,ostryg nie próbowałam ale próbowałam udek żabich , są bardzo delikatne ale to nie dla nas wychowanych na schabowych ,podłoże ,pyzach i pierogach ,, pomału smaki róznych kultur się przenikają i w kuchni będzie też tak jak w z Euro wszyscy bedą jesć to samo .. może tylko potrawy regionalne beda rarytasem ,bo trzeba trochę nad nimi postać jak nad potrawami na wigilię .. zyczę spokojnych ,radosnych i szczęśliwych świąt w gronie rodzinnym...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj byłam na targu i kupowałam między innymi sery. Zwykle sprzedawca kroi maleńkie kawałeczki sera i rozdaje oczekującym na swoją kolej klientom. Tym razem też tak było i przyszła mi wtedy do głowy pewna refleksja. Otóż, kiedy przyjeżdżałam do Francji jako turystka nie jadłam francuskich serów, bo wydawały mi się zbyt mocne w smaku, a ich aromat był dla mnie trudny do zniesienia. Potem, kiedy zamieszkałam tu, miałam ciągle okazje do próbowania wielu gatunków i tak krok po kroku zaczęłam odkrywać bogactwo ich smaków. Teraz, kawałeczek aromatycznego sera jest dla mnie wyśmienitym sposobem na zamknięcie posiłku i dziś sprzedawca dał mi skosztować nieznany mi, nowy gatunek, który miał smak wytrawnego wina. Co za rozkosze podniebienia...

Hurrrra! Mamy już prawdziwą choinkę ;:138 !

Janko, przygotowałam też i polskie potrawy. Wigilia nie mogłaby się u manie odbyć bez uszek z grzybami w czerwonym barszczu. Załuję tylko, że nie można tu kupić karpia. A tu na dowód moje uszka.
Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

my z córką zrobiliśmy już pierogi i uszka i i zamrożone czekają na wigilię , barszcz czerwony gotujemy dzień przed wigilią , z obranych buraków z jabłkiem cebulą i czosnkiem a buraki ścieramy na jarzynkę w wigilię smażymy tylko ryby i resztę dań wigilinych .. zazdroszczę ci tych serów bardzo ich lubię i często podgryzam ..nawet te pleśniowe kupuję od czasu do czasu bo tylko ja je zjadam .. również bardzo lubię ryby smieją się ze mnie że po wigili mam jedzenia na całe święta , bo wyjadam do ostatniego dzwonka ,, tylko za śledziami nie przepadam a bardzo lubią je domownicy ..a choinki jeszcze nie mam zawsze ścinałam swoje a w tym roku muszę kupić bo moje wyrosły za duże ..ale w leśniczówce jest ich sporo i nawet w wigilię można dostac i to za połowę ceny ... życzę miłych chwil spędzonych wraz z rodziną ..

Obrazek Obrazek Obrazek
tak teraz wyglądaja moje świerki , na wiosnę muszę znowu posadzić kilka małych aby mieć swoje ..
Mój album
x-d-a

Post »

Feluś, uszka zrobiłaś artystyczne - zgrabniutkie i malutkie ;:63
A sery też lubię; dobrze, że u nas też praktycznie już wszystkie gatunki są dostępne.
Różnica polega na tym, że Francuzi jedzą sery po posiłku (Le repas sans fromage c'est comme une belle fille sans un oeil - znasz takie przysłowie?), a my raczej do kanapek. Ostatnio to trochę się zmienia, bo niektórzy podają tacę z serami i n.p. oliwkami lub kiścią winogron jako przystawkę lub przekąskę...
Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, takiego przysłowia nie znałam. Nie wydaje Ci się ono nieco makabryczne :;230 ? Dalu, bardzo dziękuję, z uszek jestem dumna, a grzybowy farsz wyszedł doskonały, bo zrobiłam go dzięki podpowiedziom Tadeo. Właśnie dziś udało mi się kupić na targu surowe buraki na barszcz. To niełatwe, bo zwykle sprzedawane są już ugotowane. Zrobiłam też dla moich sąsiadów 40 pierożków z kapustą i grzybami. Ciekawe czy będą im smakować ... Jak dotąd pierogi z mięsem mają tu ogromne wzięcie i jedna z moich sąsiadek poprosiła mnie ostatnio, abym nauczyła ją je robić. W ten oto sposób polskie pierogi pojawią się na bretońskich stołach. Co do serów Dalu to tutaj na targ przyjeżdżają sami producenci, aby sprzedawać swe towary i te sery kupione u drobnych fromagers są najlepsze. Kiedy pomyślimy, że jest około czterystu gatunków, to z ich smakowaniem można mieć niezłą zabawę :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, w Polsce też jadłam sery, zwłaszcza , gdy brakowało mi czasu na normalny obiad. Zjadałam wtedy rożek camemberta z orzechami włoskimi i z nową energią powracałam do pracy. Ty Janko zazdrościsz mi sera, a ja Tobie ryb, bo tu oprócz pstrąga nie widziałam innych słodkowodnych ryb. Tak chętnie zjadłabym smażonego karpia...w galarecie też...i jeszcze faszerowanego, bo ze śledzi, tak jak Ty mogę zrezygnować, choć czasem...
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Felu jak już Dala powiedziałam uszka mistrzostwo świata idealne , aż będzie szkoda je zjeść .
Co do serów to uwielbiam ,tylko znowu problem cal .JA wszystko przeliczam na cal ,dobrze że idą święta , choć nie wie czy nie będzie jak w zeszłym roku że nawet kawałka ciasta ni e zjadłam we wszystkim widziałam tylko cal .
Genia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem czemu nie mogę przejść na swoją stronę klikając na link pod napisem , może ktoś mi pomoże bo nikt nie będzie odwiedzał mojej strony ..Moje marzenie - maniusika ..
życzę wszystkim wesołych i szczęśliwych świąt Bożego narodzenia i miłych chwil spędzanych z całą rodziną przy wigilinym stole i przez całe święta ...
Mój album
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witam Cię Felu zimowo-świątecznie i wszystkich Twoich gości Obrazek

Ale się tu Ciebie dzieje, ja mam jednak straszne tyły po weekndzie bez komputera!
Ślimaki jadłam i bardzo mi smakowały - podane z grilla w takich małych kokilkach z masłem czosnkowym mmmmm :heja . Próbowałam też marynowanych i też były smaczne :D
Odkąd mieszkamy w nowym domu to wigilię spędzamy u nas z rodzicami mojego M i moją mama i z naszymi dziećmi. Tak więc oprócz uszek, które zleciłam teściowej wszystko będę przygotowywać sama, ale ... ja to lubię. Pomarudzę tylko troszkę, że znowu wszystko sama i na marudzeniu się skończy.
A co do serów... to podobnie jak Ty z czasem dojrzałam do ich jedzenie, jednak z wiekiem bardzo się smaki zmieniają. Niestety u nas w małych miejscowościach jest strasznie marny wybór serów a na dodatek są drogie. A kalorie w nich?? no cóż...coś trzeba wybrać... :;230 albo sery albo talia...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

maniusika pisze:nie wiem czemu nie mogę przejść na swoją stronę klikając na link pod napisem , może ktoś mi pomoże bo nikt nie będzie odwiedzał mojej strony ..Moje marzenie - maniusika ..
życzę wszystkim wesołych i szczęśliwych świąt Bożego narodzenia i miłych chwil spędzanych z całą rodziną przy wigilinym stole i przez całe święta ...
Maniusika, masz chyba źle skonfigurowany podpis i dlatego nie możesz wejść. Musisz sprawdzic w ustawieniach. :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko coś jest żle z Twoim adresem. Na górze po lewej stronie wejdż w profil, potem w podpis i sprawdż, bo może Ci brak jakiegoś nawiasika. Nie mogę zajrzeć do Twego profilu, ale u mnie jest tak :
Niestety nie moge go wyslac. jeśli bedziesz miala nadal klopot zwroc sie do KaRo
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, dziękuję za uznanie, starałam się, bo one pięknie potem wyglądają w czerwonym barszczu. Sery to ja tylko smakuję i trzy malutkie kawałeczki nie mają znaczenia. A z ciast i słodyczy można zrezygnować, bo one uzależniają.
Aniu, miło Cię widzieć ponownie. Już myślałam, że zginęłaś w ferworze świątecznych przygotowań. U Ciebie duża rodzina, to i pracy więcej, ale za to będzie weselej.
Aniu, Geniu myślę, że to nie problem kalorii, to siedzenie przy kompie tuczy. Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochanie przy kompie siedzę od roku, a w tym roku schudłam około 20 kg więc to nie to .
Wtedy muszę pracować na większych obrotach żeby z wszystkim zdążyć .

Genia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

20 kilo w ciągu roku?!?! :shock: To doskonały rezultat!!! ;:138 Geniu, jesteś wielka!!! To sukces!!! ;:138 Obrazek
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak dokładniej 18kg ale jeszcze powinnam z 10 kg schudnąć .Ale chyba nie dam rady
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”