Piękna kolekcja nie tylko kaktusów. Powiedz proszę czy grusoni ten duży kwitł u Ciebie? Skoro ma 30cm to powinien(ile ma lat?). Może założysz wątek z kwiatami chętnie zobaczyła bym bonsai gdybyś zechciał pokazać?
Pozdrawiam Aga
Coś w tym musi być, gdyż trudno znaleźć o tym kaktusie coś konkretnego. Najbardziej prawdopodobna jest wersja, którą przeczytałem na jednej ze stron, że minimalnie różniące się takie same rośliny sprzedawane są pod różnymi nazwami i zapewne tak jest i w tym przypadku. Co do tego, czy jest to klon, czy forma monstrualna, zdania są podzielone.blabla pisze:W przypadku tej roślinki trudno mówić o konkretnej botanicznej nazwie gatunkowej, bo jest to jakaś bliżej nieokreślona zdegenerowana lub monstrualna forma nie występująca w przyrodzie. Prawdopodobnie wszystkie te roślinki to jeden niekwitnący klon.
Chodzi mi o to, że roślinka raczej na 100% nie jest rozmnażana generatywnie (przez nasiona) tylko wegetatywnie przez ukorzenianie odrostów. Zatem prawdopodobnie wszystkie te roślinki mają dokładnie ten sam kod genetyczny więc są jednym klonem. Klonowanie roślin jest zdecydowanie łatwiejsze niż zwierząt. Wystarczy ukorzenić odrostGrzdyl pisze:Co do tego, czy jest to klon, czy forma monstrualna, zdania są podzielone.
7. to Oreocereus. Pewnie O.trollii. Wydaje mi się, że autor zdjęć miał wątpliwości tylko do dwóch pierwszych fotek.Grzdyl pisze:6. Prawdopodobnie jest to rzadsza forma Cereus peruvianus monstrosus.
7. Espostoa churinensis.