Rośliny do cienia pod orzech
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rośliny do cienia pod orzech
Cześć!
mam takie pytanie... z tyłu w moim ogrodzie rośnie wielki orzech i zastanawiam się czy są w ogóle jakieś rośliny, które mogłyby pod nim rosnąć? bo cienia tam jest co niemiara.
i pytanie nr 2 czy coś moze rosnąć w cieniu 2m żywopłotu z forsycji, nad którym góruje 7m czereśnia?
wiem, ze dużo wymagam, ale mze ktoś ma jakiś pomysł. z góry wielkie dzięki!
mam takie pytanie... z tyłu w moim ogrodzie rośnie wielki orzech i zastanawiam się czy są w ogóle jakieś rośliny, które mogłyby pod nim rosnąć? bo cienia tam jest co niemiara.
i pytanie nr 2 czy coś moze rosnąć w cieniu 2m żywopłotu z forsycji, nad którym góruje 7m czereśnia?
wiem, ze dużo wymagam, ale mze ktoś ma jakiś pomysł. z góry wielkie dzięki!
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, ja mam 5 letnią rabatę pod orzechem włoskim na której rosną m.innymi
bergenia,orlik,turzyca ptasie łapki,kryptotenia,dąbrówka,ciemierniki 2 rodzaje,ułudka wiosenna,zanokcica,fiłek wonny,laurowiśnia,funkia,pierwiosnek kubkowy,paproć a pień orzecha
spowity jest winnobluszczem ,który mocno przycinam wiosną...
Może coś jeszcze rośnie ale nie pamiętam w tej chwili...
bergenia,orlik,turzyca ptasie łapki,kryptotenia,dąbrówka,ciemierniki 2 rodzaje,ułudka wiosenna,zanokcica,fiłek wonny,laurowiśnia,funkia,pierwiosnek kubkowy,paproć a pień orzecha
spowity jest winnobluszczem ,który mocno przycinam wiosną...
Może coś jeszcze rośnie ale nie pamiętam w tej chwili...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
U mnie jak u Nemo
A poza tym tuwałki , hosty, stokrotki, dzwoneczek karpacki, gożdziki chińskie , dąbrówka, rozchodnik ,azalia , różanecznik chyba tyle

A poza tym tuwałki , hosty, stokrotki, dzwoneczek karpacki, gożdziki chińskie , dąbrówka, rozchodnik ,azalia , różanecznik chyba tyle

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Kontakt:
baaardzo dziękuję za podpowiedzi! nigsy bym sie nie spodziewał, ze tam coś może rosnąć skoro nawet trawa niemrawa jest... no ale skoro macie takie doświadczenia to musze spróbować. chyba tylko musze podciąć dolne gałęzie, zeby było więcej miejsca i spróbuję na wiosnę się za to zabra! jeszcze raz serdeczne dzięki!
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiosną a zimą powinieneś ciąć orzecha .
Poszukaj gdzieś a forum pisaliśmy o tym a ja opisywałam jak tnę swój na" pendulę"
co teraz pod obciążeniem liści i orzechów daje efekt parasola.
Nprawdę fajnie się spisuje mój orzech jako parasol a w tym roku był ścięty zupełnie z jednej strony i tylko po jednej stronie pnia stworzyła się kopulasta korona parasola.
Poszukaj gdzieś a forum pisaliśmy o tym a ja opisywałam jak tnę swój na" pendulę"
co teraz pod obciążeniem liści i orzechów daje efekt parasola.
Nprawdę fajnie się spisuje mój orzech jako parasol a w tym roku był ścięty zupełnie z jednej strony i tylko po jednej stronie pnia stworzyła się kopulasta korona parasola.

Witam Was, kochani forumowicze! Jakże miło poczytać, co tak frywolnie sobie piszecie o orzechach i sadzeniu
różnych ciekawych roślinek (wielkie dzięki, skorzystam z podpowiedzi), zwłaszcza o altankach.... Te ikonki są rozbrajające
, aż milej na duszy :P
. Jestem nowicjuszką wśród Was, ale cvhyba szybko awansuję, bo z Wami mogę coraz więcej, a takie lightowe podejście do sprawy mi baaardzo pasuje. Thanks!!!

dobroć powraca