Problem z ostem !!

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
bietka45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2006, o 22:50

Problem z ostem !!

Post »

Moim największym problemem na działce warzywnej,którą założyłam w tym roku po przeoranej łące jest OSET ,nie wiem czy między warzywami mogę użyć jakiegoś prepeparatu a ręczna walka z nim jest syzyfową pracą,jezeli mi nie pomożecie to chyba się poddam. : :(
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Preparatu raczej nie. Staraj się nie dopuścić do ich kwitnienia.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Jeśli osty są już wysokie można spróbować popędzlować je preperatem chwastobójczym ,ale to też jest "ręczna praca". Warzywom to nie zaszkodzi ,bo środek wniknie tylko w korzenie ostu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
bietka45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2006, o 22:50

Problem z ostem

Post »

Dzięki za rady ,spróbuję te uciążliwe chwasty wypędzlować jakimś randapem może to pomoże ,chociaż miałam cichą nadzieję że ktoś z was wie czego oset '' nie lubi'' np. azotu,wapna lub mączki bazaltowej wtedy dodałabym do gleby i po kłopocie nigdzie nie mogę tego znależć.
Dociekliwy

Re: Problem z ostem !!

Post »

bietka45 pisze:Moim największym problemem na działce warzywnej,którą założyłam w tym roku po przeoranej łące jest OSET ,nie wiem czy między warzywami mogę użyć jakiegoś prepeparatu a ręczna walka z nim jest syzyfową pracą,jezeli mi nie pomożecie to chyba się poddam. : :(
Bietko45 u mnie na działce po powodzi z 97r. też wyszły osty . Walczę z nimi Ruandapem już kilka lat . Muszę przyznać że znaczna część z nich wyginęła . Ale nie wszystkie . Dalej z nimi walczę - Ruandapem . Muszę przyznać że jest ich coraz mniej .

Tak że cierpliwość daje rezultaty .

Proponuję opryski rozcieńczonym Ruandapem 60 mg na 0,5 litra wody .
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bietko45 jak widzisz sporo pracy Cię czeka z ostem.Częste wyrywanie będzie najlepszym sposobem :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między ROUNDUP ULTRA 360SL a ROUNDUP 360SL, a jeżli mówimy o aplikatorach-mazaczach do selektywnego zwalcznia ostu /widziałam w sklepie za 33zł/ czy to jest sprzęt jednorazowego użytku? Opryskiwcze są w cenie ok 120zł . Co wybrać? Na naszej działce mamy sporo ostów a działka ma 17a.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ROUNDUP ULTRA 360SL
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ROU ... lr=lang_pl
ROUNDUP 360SL
http://www.google.pl/search?hl=pl&c2cof ... lr=lang_pl
"...aplikatorach-mazaczach do selektywnego zwalcznia ostu /widziałam w sklepie za 33zł/ czy to jest sprzęt jednorazowego użytku? ..." To jest raczej wielokrotnego użycia. Gdybyś zdecydowała się na opryskiwacz to proponuję MAROLEX - http://www.marolex.pl/htm_pl/ oraz http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=22
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Mazacze są wielokrotnego użytku. Jednorazowy wydatek 50zł byłby po prostu nie opłacalny. Ja polecałbym opryskiwacz. Najlepiej większy z osłonką, ale to już jest większy koszt. Master 2000 spokojnie może starczyć :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

dzięki za szybką odpowiedź
Taka mądra to ja nie chcę być, wystaczy że podpowiecie który Roundup stosować czy ten zwykły czy Ultra. Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Większej różnicy chyba nie ma. Powinno być napisane na opakowaniu. Może inne stężani lub coś takiego.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To co chciałam to się dowiedziałam - jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. :P
rudziaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2006, o 10:34

Post »

hej
ja mam podobny problem z ta roznica, ze kupilam dzialke z domem w stanie surowym i dookola domku sa wlasnie osty. planujemy sie wprowadzic w grudniu a od wiosny juz planuje posadzenie ladnych roslinek. mimo wyrywania rok temu te osty i w tym roku znowu wyrosly (w tym roku wyrywalismy je juz dwukrotnie). moze znacie jakis preparat ktorym bym polala ziemie i by to wyszystko padlo? podkreslam ze nic mi na dzialce nie rosnie wiec nie ma problemu ze chemia zaszkodzilaby roslinkom:)
z gory Dzięki za pomoc
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprysk Raundapem co jakiś czas. Nie dopuść do kwitnięcia ostów. W ziemi jest sporo nasion ostów więc jeszcze długo będą rosły. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
martas

Post »

rudziaczku, raundap działa cuda! Wypryskaj wszystko, a w międzyczasie, jak będzie usychało, zaplanuj sobie jak ma wyglądać Twój ogródek:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”