Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Izo, nie zamieniaj róży na milin , nie jest tego wart.Chyba,że masz u siebie i jesteś zadowolona.
Nieciekawy od dołu , kwitnie krótko, mam od kilku lat, co prawda przy siatce ogrodzeniowej, więc nie najlepsze stanowisko, i chyba tylko z sentymentu go nie wyrzuciłam.
x-d-a

Post »

Izo, myślę podobnie jak Iga - zostaw te różę :!: jest naprawdę piękna i świetnie wygląda w tej kompozycji z iglakami i bordowym krzewem (perukowiec, berberys?) przy ścianie domu.
Milin kwitnie znacznie krócej i -moim zdaniem- mniej efektownie.
Miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, bardzo mi się podoba twój mostek. Ma właśnie dużo uroku bo jest taki 'wzniesiony'
choć z taczkami to pewnie trochę trudniej to docenić. :;230
Reszta małej architektury też cudna i tak dobrze wkomponowana w całość.

Podobnie jaka Dala i Iga też ci odradzam milin przy ścianie domu, on potrafi zniszczyć fundamenty bo ma
silny system korzeniowy tak jak glicynia. Najlepiej je sadzić dość oddalone od domu przynajmniej ze trzy
metry ;:223
Zresztą róża pięknie rośnie i kwitnie w tym miejscu. Czemu chcesz ją zmienić :?:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Pamiętam pytanie z Twojego wątku, ?do jakiego ogrodu dążę?? Odpowiedziałaś przez zaprzeczenia, że w tym miejscu nie czułabyś się dobrze, w ogrodach kolekcjonerskich,w ogrodach wschodnich, w ogrodach współczesnych,w ogrodach wiejskich,w ogrodach ascetycznych.
Twój ogród leży w pobliżu lasu i część jego wchodzi na Twój teren.
W Twoim ogrodzie umiejętnie łączysz takie elementy jak strumyk,wrzosowisko i ogród biały
Ogród biały jest w pobliżu domu.
Domyślam się, że wnętrze Twojego domu jest elegancje i kontynuacja tego wnętrza znajduje się w ogrodzie białym
Świadczy o tym wypielęgnowany trawnik,na ścianach rzeźby,kamienna ławeczka i kolor, który wprowadzasz
Twój ogród jest wytworny,stylowy,szykowny
Pozdrawiam Elżbieta
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj
W Hanutkowie forumowicz rispetto pokazał ogród który często odwiedza
pierwsze rośliny wsadzone 100 lat temu jest tam stary japoński klon
pozdrawiam Elżbieta
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

GORYCZKA ? Dziękuję ! Są kaczeńce , Krysiu , są ! Oczywiście , chcę ich dosadzić więcej.
Dla Ciebie ich zdjęcia ? wokół trochę łyso, bo rośliny dopiero wyłażą z ziemi...

Obrazek

Obrazek

IGA ? witaj, Igo. Jakie miłe są takie pochwały ! Uwielbiam zimowe bajki... ( chyba jestem w mniejszości na forum...)
Ależ to forum uzależnia ? czy nikt nie dostał nagany w pracy albo nie został ?wypisany? z rodziny za przesiadywanie przed komputerem ? Bo mnie to grozi...
Zaintrygowałaś mnie tą uwagą o milinie i róży...Znam go tylko ze zdjęć, myślałam,że kwitnie całe lato...Widzę,że muszę sprawę przemyśleć ! Mówisz,że zostawić różę...

DALA ? co ja bym bez Was , Dziewczyny , zrobiła ! Dziękuję za szczere rady !
Wiesz, Dalu, że moja córka (jest grafikiem ) też zwróciła uwagę na tę kolorystyczną relację róża ? berberys. Ja chyba jej ? specjalnie? nie widzę, bo nie lubię tego odcienia !
Ta róża kwitnie raz , w zasadzie cały czerwiec. A cyprysika Boulevard już nie ma.

ABEILLE ? Wiesiu, dziękuję za odwiedziny ! Cieszę się,że podobają Ci się moje konstrukcje.
A skąd pomysł wywalenia róży...?
- ma kolor w odcieniu, którego nie lubię ( amarant )
- kwitnie raz w roku ( co prawda cały czerwiec )
- i przede wszystkim ciągle choruje ? skoczek, mączniak i nie wiem ,co jeszcze. Co rok bez przerwy pryskanie i nigdy cały sezon nie wygląda ładnie. To jest bardzo gorące miejsce i nie ma tam przewiewu, wystawa płd.- zach., jeszcze ta tuja ją osłania. Może dlatego tak choruje,że nie jest to dobre miejsce dla róży
I stąd te moje pomysły...
Co na to poradzicie...? Czy inna róża ..?

KAJPEJ ? cieszę się,że znów mnie odwiedziłaś, Elu !
Pytanie ? jaki ma być mój ogród cały czas wraca...
Staram się połączyć klimat otoczenia ( las ) i wnętrza domu. Stąd próba zagospodarowania otoczenia domu w sposób bardziej elegancki, z formalnymi elementami.
A dalej od domu ? bardziej swobodne aranżacje i kompozycje.
Natomiast WSZĘDZIE mają być rośliny swojskie w charakterze, żeby tym właśnie elementem roślinnym powiązać całość działki.
A w ogrodzie rustykalnym czułabym się dobrze ! Ale dom urządzony inaczej i po długim namyśle ten styl odrzuciłam.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Tamaryszek pisze:A cyprysika Boulevard już nie ma
Chcesz powiedzieć, że tego pięknego srebrnego iglaka wywaliłaś??? Czy mówisz o jakimś innym? Straszne ;:103
A jeśli róża choruje i Ci się nie podoba to faktycznie trzeba ją wywalić. Jeśli chcesz wsadzić na tym samym miejscu nową różę, to koniecznie wymień podłoże. Bo inaczej choróbska zostaną. Nie mówiąc już nic o zmęczeniu ziemi (róża po róży bardzo słabo rośnie i kwitnie).
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

RIANE - Agato, nie ma tego Boulevarda...To wynik mojego braku wiedzy. Posadziłam go dawno, rósł sobie pieknie , a jak się ocknęłam było za późno - zasłonił całe okno ! Nie przycinałam go w ogóle, wiec w środku po tylu latach był ogołocony. Próbowałam mu obciąć czubek, ale że to był "duży czubek" , to wyglądało to fatalnie... Więc, niestety...Błagałam go o wybaczenie w trakcie egzekucji...
To piękne krzewy i będę chciała gdzieś taki posadzić, tym razem bardziej rozsądnie...
A z różą to mnie pocieszyłaś...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja w tym roku wywaliłam dwie róże. Nawet kwitły, ale słabo. Ciągle chorowały, łapały robale i ogałacały się z liści. Nigdy nie były ładne. Wywaliłam. I wiesz co? Bardzo mi z tym dobrze. Poczułam siłę :). Że nie tylko sadzę, ale i mogę usunąć jak coś mi nie pasuję. Wyzwalające uczucie.
Agata
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Fajne masz kraty, chyba pomyślę o czymś podobnym. Uroczo wygląda mostek w zimowej szacie. Woda, a sciślej mówiąc wszystkie strumyczki i mostki, szalenie mi się podobają. Uważam, że dodają ogrodowi masę uroku.
Wywalanie roślin jest sztuka trudniejszą od sadzenia, zawsze z tej okazji mam rozterki.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

A skąd pomysł wywalenia róży...?
- ma kolor w odcieniu, którego nie lubię ( amarant )
- kwitnie raz w roku ( co prawda cały czerwiec )
- i przede wszystkim ciągle choruje ? skoczek, mączniak i nie wiem ,co jeszcze. Co rok bez przerwy pryskanie i nigdy cały sezon nie wygląda ładnie. To jest bardzo gorące miejsce i nie ma tam przewiewu, wystawa płd.- zach., jeszcze ta tuja ją osłania. Może dlatego tak choruje,że nie jest to dobre miejsce dla róży
I stąd te moje pomysły...
Co na to poradzicie...? Czy inna róża ..?
Milin też ma swoje wady i zalety.
Może sie ogałacać od dołu - ja specjalnie przycinam, żeby łatwiej było pod nim chodzić.
Lubią go mrówki, a co za tym idzie mszyce (albo odwrotnie :wink: )
Kwiaty opadając śmiecą.
Bardzo! mocno rośnie i może wejść pod podbitkę. U cioci na działce przerósł do środka domku (domek stary)
Natomiast pięknie i długo (ok. miesiąca) kwitnie - koniec lipca-sierpień
Ładnie zasłania i ocienia (u mnie od południa zasłania taras i ma już 4m, a ja go mocno tnę), ale na ścianie aż tak nie jest Ci to potrzebne.
Może być w kolorze żółtym lub ceglastym.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Wiosenny strumień działa energetyzująco, szczególnie teraz, gdy za oknem mroźna zima.
Metalowe elementy małej architektury ładnie komponują się z Twoim ogrodem.
Ja dopiero w tym roku posadziłam milin, jest malutki, czytam wypowiedzi
i ...... zastanawiam się, czy w dobrym miejscu rośnie :?:
Wydaje mi się, że każda roślina ma w sezonie okres świetności i trochę ... gorszy.
Usuwanie wyrośniętych roślin jest zawsze przykre, ale czasem konieczne :wink:

A jeśli chodzi o forum - czas tu spędzany ... hmmmmm... tak to jest,
każdy to chyba przechodził. :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Izo, masz może zdjęcia z dalszej perspektywy twojej pergoli przy tarasie-tej o kształcie wycinka koła, oraz zimową fotkę pergoli z różą? Chciałabym się dokładniej przyjrzeć jak wyglada pergola, a jak nie ma liści to więcej widać :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj imienniczko! :wink:
Spotkałam Cię w kilku zaprzyjaźnionych wątkach więc wpadłam zobaczyć Twój ogród. Nie będę ukrywać, że jestem pod wrażeniem! Masz piękny, klimatyczny i przemyślany ogród. Gratuluję!
W tym roku wymyśliłam sobie białą rabatę...i zrobiłam. Przy Twojej to maleństwo - na dodatek z tymczasową lokalizacją :( Szczerze polecam Ci odętkę wirginijską - to roślina nie do zdarcia o eleganckiej prezencji, rośnie chyba w każdych warunkach. Koniecznie kup lilie. Z własnego doświadczenia wiem, że czasem lepiej nie wiedzieć zbyt dużo :wink: U mnie rosną lilie azjatyckie i orientalne bez specjalnej opieki. A klimat dość ostry, ziemia raczej gliniasta - ale to był mój pierwszy zakup na działkę i nie miałam pojęcia, że potrzebują specjalnego traktowania :oops:
A Forum wciąga, oj wciąga!
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo
a teraz moje trzy grosze.
biel tak ,ale ta zimna czysta w swej barwie, i w niewielkiej ilości i w dużej ilości zielenii i żeby była rozproszona ,jak wiosną przebiśniegi ,jak latem gaura (kwitnie lipiec -październik)
pozdrawiam Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”