Moje kryteria wyboru odmian. Przyjmując kolejność alfabetyczną na pierwszym miejscu mam bób. Lubię bób a zwłaszcza wiosną (na targu często w tym okresie cena oscyluje ok. 10zł za kilogram.) Początki były trudne bo większość roślin była zaatakowana przez strąkowca i nasiona nie nadawały się do konsumpcji. Albo więc opryski albo... No właśnie! I tu mamy duże pole do popisu dobierając sposób uprawy i właściwą odmianę. Ponieważ nie mrożę nasion (do mrożenia lepsze są odmiany o mniejszych nasionach) a dodatkowo małżonka obiera każde nasionko bobu z łupinki moją uwagę przyciągnęły odmiany o dużych nasionach. Jako drugie z kryteriów przyjąłem wczesność odmiany (łatwiej oszukać strąkowce). I tak powstała lista: Bizon (dł. okresu wegetacji 70-75 dni, masa 1000 świeżych nasion 4300-4400g , Dragon (75-80, nie ważyłem ale duże), Bachus -nie zdołałem kupić i Kasjer.
Pierwsze 2 zdjęcia (wysiew 2009) są z 12 lutego, kiełkowanie w warunkach domowych 19 luty, kwitnienie 12 maj i zbiór 16 czerwiec. Nasiona są bardzo duże ale to wiaderko ma pojemność 20l więc ktoś mógłby sądzić, że nie są za wielkie. Pierwsze nasiona nadawały się do jedzenia na początku czerwca. Nasiona Bizona wysiałem w tunelu 24 lutego.
No właśnie z pierścieniami mam kłopot. Te, które mam o średnicy 10 i 7 cm pochodzą jeszcze z czasów gdy bawiłem się w uprawę pomidorów na skalę towarową. Robił je wtedy jakiś gość z Lubartowa. W sklepach ogrodniczych nie mogę trafić, zwykła folia ogrodnicza to już nie to samo a potrzebuję na nowy sezon jeszcze mniejsze do sadzonek cebuli.
Pierwsze rośliny przeniesione z mieszkania do tunelu (przykrycie włókniną) 11 marca. Następne zdjęcia z 4 kwietnia (sadzenie do gruntu) a ostatnie z 21 maja.
No i co dalej z tym bobem
Przetwarzasz,czy sprzedajesz
Czy jest duże zainteresowanie na rynku Jak cenowo przy sprzedaży to wygląda
Poszukuję czegoś innego ,czegoś co by przyciągnęło ludzi na stoisko
Droga Ido. Obecnie moja przygoda z ogrodnictwem to już tylko czyste hobby. Ja ten bób po prostu zjadam na bieżąco choć w czerwcu na straganach bobu prawie nie widać a cena w granicach 10-12zł/kg. W większych ilościach pojawia się raczej dopiero pod koniec czerwca i w lipcu ale wtedy jest już po 2 zł. Jeżeli masz swój stragan to jest to jakiś pomysł na coś innego. W strąkach może tydzień poleżeć, jakby nie było amatorów.
Drogi Przemku.Stragan mam sezonowy -maliny i truskawki.Poszukuje czegoś ,coby zachęciło ludzi do odwiedzenia mojego -właśnie -stoiska.Truskawkami i malinami handlują wszyscy i dlatego potrzebna mi dodatkowa przynęta .
Ido 74. Bób może być razem z truskawkami ale wtedy koniecznie musi być z rozsady i wczesne odmiany. Może dodatkowo warto jeszcze spróbować marchew w pęczkach (uprawa pod włókniną) koniecznie bardzo wczesna odmiana np. Napoli F1, Namdal F1, Calibra F1, Invicta F1 lub Tempo F1. Ja osobiście uprawiałem tylko Napoli F1.
ja polecam lagune - inne odmiany sa sprzedawane w bardzo dużych paczkach , są bardzo drogie ale tez wczesniejsze od napoli . a może brokuły i kalafiorki ?? jeśli brokuł to lord F1 a kalafior altamira F1 moze byc ładna