Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja

Post »

Co się stało z moimi cytrynami??? ;:98

Cytrynki miały po 7 lat, owocowały już kilkakrotnie, często na jesień gubiły liście, ale puszczały na nowo.
Pięknie rozrośnięte zabrałem z balkonu we wrześniu, każdej z roślinek zostawiłem po 2 owoce, wkrótce zauważyłem że cytryny zaczynają szybko gubić liście.
Wkrótce odpadły też owoce, w ciągu dwóch tygodni, cytrynki zostały gołe, miałem nadzieję że jeszcze puszczą ale niestety wszystkie pędy uschły, o zalaniu nie ma mowy.

tak wyglądały korzenie:

Obrazek

Widać wyraźnie że coś złego działo się z korzeniami
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wirus, nie do uratowania. :wink:
Awatar użytkownika
Krzysztof
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 19:24

Post »

Czarodziej_ pisze:Wirus, nie do uratowania. :wink:
Czy można było temu jakoś zapobiec, skąd się wziął ten wirus?, rośliny miały po siedem lat i nigdy czegoś podobnego nie przechodziły
x-C-j
---

Post »

Nie można zapobiec, często wirusa wnosimy do domu z dworu już z rośliną i póki ona jest na dworze nic się nie dzieje a w momencie kiedy zmienimy warunki w jakich rosła następuje jego uaktywnienie, jedynym sposobem na zahamowanie to prawidłowe zimowanie cytrusów z bardzo ograniczonym podlewaniem, można również podlać Bioseptem. :wink:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

Już chyba niedługo będzie się nadawać do herbatki ? Może to głupie pytanie :oops: :oops: ,ale jak to jest - mam poczekać aż sama odpadnie ,czy po prostu ją zerwać jak będzie mi się wydawała już wystarczająco dojrzała ? Obrazek
x-C-j
---

Post »

Poczekaj jak sama spadnie wtedy będzie w pełni dojrzała. :wink:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

Dzięki za odpowiedź .Tak też podejrzewałam. Już się nie mogę doczekać aż spadnie ,bo owoc pachnie tak...cytrynowo , zupełnie inaczej niż te marketowe cytryny .
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witam

W domku mam takiego wyrośniętego ponad 2 metry dwudziesto/paroletniego cytrusa , nigdy nie kwitł ale to mi nie przeszkadza bo i tak jest ładniutki :D . Ja z prośbą o rozpoznanie co to jest , wiem tylko tyle że na pewno nie cytryna :oops:
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Z uwagi na petiolę liściową i kształt liści sądzę że to pomarańcza lub grapefruit, zerwij jeden z liści i pognieć w dłoni potem opisz wyczuwalny zapach, sądzę jednak że to prędzej będzie pomarańcza. :wink:
x-ja
---

Post »

Trudno opisać zapach ale spróbuję :lol: słodki z nutką kwasoty :oops: , czy to określenie nie będzie też pasowało do grapefruita ?
x-C-j
---

Post »

To masz ślicznego grapefruita, pomarańcza pachnie inaczej bardziej jak skórka jej owocu pocierana ręką. :wink:
x-ja
---

Post »

Czarodziej_ pisze:To masz ślicznego grapefruita, pomarańcza pachnie inaczej bardziej jak skórka jej owocu pocierana ręką. :wink:
Dziękuję za identyfikację ;:180 , teraz jak ktoś będzie pytał cóż zaś to będę mogła zabłysnąć wiedzą :wink:
sowatm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2010, o 14:37

Post »

Witam
Moja cytryna skierniewicka ostatnio zakwitła. Czy to niedziwne, że w stanie odpoczynku się to stało?? Czy muszę oberwać kwiaty?? W tych kwiatach nie ma pręcików co trzeba zrobić aby w kwiatkach pojawiły się pręciki?? Ostatnio zauważyłem, że w ziemi chodzą a właściwie to wiją się małe dżdżownice czy one są szkodliwe, jeśli tak to czym je usunąć??
x-C-j
---

Post »

Skoro nie ma w kwiatach cytrusów to oznacza że nie będzie owoców, kwiaty opadną, nie ma na to wpływu, roślina sama wytworzy w odpowiednim czasie kwiaty które będą miały zarówno męskie jak i żeńskie części składowe kwiatów. Nic nie musisz obrywać, a to że zakwitła cytryna w okresie spoczynku to norma, widocznie już się roślina wybudza, może dostała więcej słoneczka lub wyższą temp. i zaczęły już w niej krążyć soki. Dżdżownicami się nie przejmuj wytwarzają naturalny biohumus w ziemi nie są szkodliwe dla cytrusów. :wink:
lunord
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2009, o 13:59

Post »

Czy jest już odpowiednia pora, aby przesadzać cytrusy, bo mam w jednej doniczce cytrusa razem z krasnokwiatem katarzyny i chce je rozsadzić?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”