Och Agatko, nie uraziłaś mnie, ja tylko ot tak napisałam, że biały jest piękny, ale nie potrafię robić ekstra fotek więc tego tak bardzo nie widać hi hi
Ja mam jeszcze jednego takiego ciemnego bordo (właśnie za niedługo będzie kwitł). One mają coś w sobie te bordaski Eh mi tam się wszystkie kwiaty podobają, nawet pokrzywa jak kwitnie jest piękna
Witaj Halinko - Bardzo dawno do Ciebie nie zaglądałem , ogladam ile Ci wspaniałych piękności przybyło ! Jetsem pod wielkim wrazeniem , zeby tak moja mama tak kochala storczyki.. , a nie narzekała ciagle na moja manię.. .
Wstrząsneły mna chorowitki , ale trzymam mocno kciuki , zeby wyzdrowiały i w to głeboko wierze że Sobie Dasz z nimi radę .
Ostatnio brak natchnienia na pisanie na forum, ale za namową koleżanki, pokaże zakupione tydzień temu moje nowości
Oto co dotarło do mnie - Phalaenopsis GOLDEN JAGUAR i Paphiopedilum
Jeszcze mój upragniony rarytasik, który już zaczyna przekwitać, zmęczony trudami podróży i niepogody - Phalaenopsis Tetraspis
Ponadto z nowości zawitały u mnie jeszcze :Brassocattleya Binosa, Epidendrum vitellinum (tripunktatum x semialperta), Brassavola nodosa, Phalaenopsis mannii fma. black. Fotek na razie nie mam. Jak zrobię to pokażę te maluchy
U moich pupili pojawiło się kilka pędów, niektóre lada dzień pokażą swoje wdzięki, ale to jeszcze nie pora na fotki. Potrzymam Was w oczekiwaniu hi hi
Nareszcie u moich upartych cambrii zaczęło się coś dziać ale nie chcę zapeszać. Ciekawa jestem jak długo jeszcze poczekam na rozwinięcie pąków? Czekam cierpliwie
Halinko, ale się u Ciebie dzieje! Gratuluję nowych nabytków i pędzików!
Phal. "Złoty Jaguar" jest prześliczny, pierwszy raz taki widzę, ma ładne kolorki i kształt płatków niezwykle oryginalny!
Paph. to ostatnio moje marzenie, a jakoś spełnić go nie mogę, strasznie lubię te "obuwikowate" kwiaty!
Phal. Tetraspis widać, że wymęczony, ale liście ma piękne i lśniące. Czy dobrze widzę u niego nowy pęd? Koniecznie pokaż jak zakwitnie
Nie mam doświadczenia z Cambriami, moje uparciuch kwitnąć nie chcą, więc nie podpowiem ile trzeba czekać na kwiaty.
Kamilko dobre masz oczka, właśnie wypuszcza trzeci pędzik, będę czekała na kwiatuszka, chociażby jednego, ale żeby był i cieszył. Przyznam szczerze, że ten tetraspis marzył mi się bardzo długo. Mam dwa maluchy, ale jeszcze poczekam na kwiatki u nich. Prawdę powiedziawszy to inny tetraspis jest moim docelowym marzeniem. Może się spełni kiedyś to moje marzenie
Gratuluję nowych nabytków. Moim faworytem jest Paphiopedilum. Śliczne 'Złoty Jaguar' peloric ciekawy, ale przyznam, że od kedy trafiła mi się pH.'bellina' peloric, to traktuję je jako roślinki z anomaliami, czyli coś interesującego inaczej ;:59
Super, że pH.tetraspis jeszcze zakwitnie, żebyś sie nacieszyła młodym kwiatuszkiem. A marzy Ci się zapewne pH. tetraspis C#1 ?
Co do pędów cambrii - tak, trwa to dojrzewanie dość długo, ale jak zaczyna otwierać kwiaty, to sama radość !
Czekam Halinko na dalsze nowinki