Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Witaj Izo!
Dziękuję za odwiedziny jest mi bardzo miło.
Twój ogród jest pięknie usytuowany a więc to musisz być
z niego dumna. Masz piękne drzewa, krzewy i byliny.
Ja stale coś zmieniam. Od kiedy jestem tu na Forum widzę ile
jeszcze chciałabym mieć roślin.
Miłego dnia
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszek pisze:Czy chcesz mnie przekonać do różowego koloru ?
Nigdy w życiu! Różowy w takim miejscu wyglądałby słodko, mdło i infantylnie. Tylko ten bordowy mi się przez myśl przewinął. Ale w żadnym razie różowy! Różowy możesz sobie gdzie indziej, ale nie tu. Zabraniam! :lol: :wink:

A bratki jak to bratki - od wiosny do mrozów :). A tak naprawdę to nie wiem. Tych przewieszających się nie hodowałam, tylko widziałam na giełdzie w Broniszach.
Agata
x-d-a

Post »

Tamaryszku, do tej donicy z przewieszjącymi się kwiatami lubiącymi półcień proponuję również begonie zwisające - są przepiękne i kwitną całe lato, albo fuksje. Tych ostatnich jest mnóstwo odmian w różnych odcieniach - również kremowo białe :D
W zeszłym roku miałam również białe begonie, ale mi się nie przechowały, więc pokażę Ci czerwone
Obrazek

Pozdrawiam cieplutko ;:3
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

[IZA] - Witaj, Izuniu ! Bacopę też bardzo lubię, jest taka delikatna...Co rok sadzę ją w donicach z pelargoniami. I bardzo się rozrasta. W tym miejscu boję się,że będzie miała za mało światła...I że np. z niecierpkami miałaby za mokro...Ale na słonecznym ganku na pewno będzie !

GORYCZKA - dobry wieczór! To mamy tak samo z tymi zmianami...Próbuję pokazać moim gosciom,że ogród jest w trakcie przemian, a lista upragnionych roślin coraz dłuższa ( przez pobyt na forum !)

RIANE - witaj Agato. TAK JEST ! - różowego nie będzie ! ( tym bardziej,że go w ogóle nie lubię...)
A wiesz,że na giełdzie w Broniszach nie byłam ani razu, chociaż mieszkam tak blisko...? Rozumiem, że warto tam jeździć ?

DALA - cieszę się,że zaglądasz do mnie ,Dalu. Myślę,że begonie będą tam dobre. Takie, jak na Twoim zdjęciu mam zwykle na tarasie. Niestety, aż tak bujnie jak Twoje nie kwitną - wiszą na płn. ścianie i w zasadzie nie pada na nie promień słońca...Te tutaj będą miały więcej światła, więc liczę na taki efekt jak na załączonym zdjęciu.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giełda na Broniszach. Bardzo zależy. Kilka razy byłam. Raz wychodzę obładowana kwiatkami, innym razem nie ma absolutnie nic. Przed świętami jest większy ruch, ale głównie ozdoby choinkowe. Za to przed wielkanocą zazwyczaj można ładne stroiki z kwitnących cebulowych kupić. Niemniej najwięcej kwiatków chyba kupiłam w castoramie ;)
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich gości jeszcze przedświątecznie !
A temat zdjęć zupełnie nie związany ze zbliżajacym się Wyjątkowym Czasem...
Chciałabym pokazać elementy małej architektury przy moim strumyku.

MOSTEK - powstał wcale nie dla ozdoby, po prostu trzeba było przekraczać wodę , płynącą w rowie, tym bardziej,że za strumykiem znajduje się druga brama i wjazd na działkę ( taki gospodarczy).
Jeszcze wtedy nie śniło mi się o urządzaniu ogrodu czy zagospodarowaniu strumyka...Zbudowany został najprostszy, drewniany mostek...

Obrazek

Potem, kiedy zaczęłam się interesować moim ogrodem, pojawiły się w nim kraty na pnącza, łuk przy wejściu na taras i tp. elementy, wszystkie z kutego żelaza. No więc pomyślałam sobie,że mostek powinien też do tego nawiązywać...Tym bardziej,że stary był już spróchniały i groził zwaleniem...
Więc zrobiłam projekt i zaniosłam do ślusarza...Ale ponieważ projektantem nie jestem, a tym bardziej inżynierem, nie wszystko wyszło ,jak powinno... ( oczywiście, miałam propozycję zrobienia wszystkiego przez fachowca, ale koszt tego dalece przekraczał moje możliwości...)
No, i rozmawiając ze ślusarzem zgodzilismy się,że mostek ma być LEKKO wyniesiony...
Ale co to znaczy- nie zostało doprecyzowane...I jak mostek przyjechał już gotowy, okazało się, że niezbyt to wyszło...
Mostek mi się nawet podoba, ale za bardzo "idzie" do góry, ale cóż...musiałam go polubić taki, jaki jest. Sama sobie jestem winna...
Mam nadzieję,że przyjmiecie mój mostek życzliwie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz rośliny są już większe i będą dalej rosły, więc wygląda to trochę lepiej...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo ;:167 dla mnie mostek jest rewelacyjny, a miejsce wokół niego przeurocze ;:138 ;:138 ;:138

Raj na Ziemie !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo, zerknąłem do Ciebie i znowu widzę interesujący temat oraz piękne zdjęcia. Mnie bardzo się podoba nawet ten "stary" drewniany mostek, chętnie bym go nad czym przerzucił ale nad czym, u nas żaden strumyk nie chce płynąć. Kiedy zrobię większe oczko to sobie sprawię jakiś sympatyczny mosteczek. Twój nowy mostek jest bardzo atrakcyjny, świetnie się komponuje z otaczającą go zielenią. To że jest środkiem podniesiony ma znaczenie nie tylko dekoracyjne ale może mieć także symboliczne, taka granica między jedną częścią ogrodu a inną. Człowiek idąc wznosi się w połowie mostu i strumienia , jakby żegna się z jedną częścią i wita z drugą, tak to odbieram. Bardzo to ciekawy element architektury krajobrazu. Strumyk i ten mostek powodują że Twój ogród Izo, bryluje na naszym forum, widać że jest tworzony przez ogrodnika bardzo świadomego tego co robi. Jesteś osobą bardzo wgłębioną w ogrodniczy temat i dlatego projekty które robisz przynoszą takie piękne efekty. Gratuluję :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Izo, "stary" mostek był przeuroczy, ale nowy też wyszedł Ci świetnie. Jeżeli to Twój autorski projekt, to gratuluję!
Ja uwielbiam połączenie drewna z kutym żelazem w takich nieco dzikich i tajemniczych ogrodach jak Twój.
Mostek świetnie się wtopił w otoczenie i myślę, że z czasem będzie nabierał jeszcze więcej patyny i uroku :P
Chętnie będę oglądać pozostałe elementy małej architektury w Twoim ogrodzie, bo mam nadzieję, że mostek to miły początek cyklu :?:
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Cześć Izo
Na dole z lewej to dąbrówka - ajuga reptans w jakiej odmianie? Variegata czy Burgundy Glow?
Wygląda cudnie, ja mam właśnie BGlow i już się nie mogę doczekać aż "zrobi się" jej tak dużo:

Obrazek

Mostek może raził jak wokół było płasko, teraz jego wypiętrzenie wygląda na zamierzone ;:63
pozdrawiam
pyzia
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A poza tym idzie się po nim do białego ogrodu. Pokazywałaś przecież zdjęcia robione przez mostek tego zakątka. A tam już baaardzo pasują takie kute balustrady.

Aż prosi się o jakąś damę z kawalerem u boku ;:166 , zatrzymujących się w trakcie romantycznej przechadzki ;:167 na takim malowniczym mostku. ;:226 ;:167 ;:167 ;:167

[no to pojechałam ;:224 :;230 ]
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w zimowy dzień ! Ogród cały przysypany śniegiem i jest ?10 ! Dobrze, że pierzynka osłania rośliny... Uwielbiam taką zimę !!!

HALINA ? dziękuję Ci za ciepłe słowa ! Tak się cieszę,że Ci się podoba...
A miejsce wokół mostka jeszcze jest dopracowywane ? zmieniam trochę rośliny...
KIEDY wreszcie będę mogła pokazać jakiś fragment ogrodu i napisać ? ta część jest już skończona i jestem z niej zadowolona...???

PIOFIGIEL ? cześć Tomku ! Dziękuję za słowa wsparcia. Jak Ty to ładnie wytłumaczyłeś...-dzięki Tobie mam już uzasadnienie takiego kształtu mostka !
Mimo,że staram się dokształcać w temacie projektowania ogrodów, ciągle robię błędy, jak widać. Tak trudno jest mi coś ocenić tylko z rysunku albo w wyobraźni.
Bardzo jestem ciekawa Twoich ?jeziorkowych? pomysłów !

DALA ? Dalu, dziękuję za uznanie! Masz rację, jak wszystko w ogrodzie i mostek potrzebuje czasu, żeby ? wrosnąć? w to miejsce... Szukam przyzwoitych zdjęć małej architektury, ale nie mam ich zbyt wiele. Pójdę zrobić teraz, w zimowej szacie !

PYZIA ? witaj, Izo! Tak , to ajuga Burgundy Glow. Rzeczywiście szybko się rozrasta. Ale widzisz ? znów brak wiedzy . Wymyśliłam sobie,że będą na tym zboczu przerastające plamy tej dąbrówki, barwinka, kwitnącego na biało i pragnii syberyjskiej. Początkowo wyglądało fajnie, ale...okazało się,że barwinek i pragnia zduszają dąbrówkę ! Są bardziej ekspansywne. W dodatku żrą ją ślimaki ( a sąsiadów ? nie ) ! Więc nie wiem, czy da się utrzymać tę kompozycję, zobaczę w tym roku. Ale faktycznie Burgundy jest bardzo dekoracyjna.

RIANE - witaj Agato! Już wyjaśniam, skąd się wzięły te kute elementy w ogrodzie.
Początkowo były grube, drewniane elementy, pomalowane na ciemny brąz ( mostek, różne kraty, meble ).
Potem zastanawiałam się nad tym ,że klimat wnętrza domu i ogrodu powinny być w miarę możliwości jednolite. I stwierdziłam, że jest to zbyt rustykalne ( choć bardzo lubię ten styl ! ), bo dom urządzony jest starymi , eklektycznymi meblami, więc doszłam do wniosku, że właśnie kute elementy będą lepiej do tego nawiązywać. I teraz takie są - tylko w pobliżu domu. Bo dalej wszystko jest bardziej swobodne i nieformalne.
A jeśli chodzi o romantyczne spotkania na mostku, to na razie najczęściej zatrzymuję się tam dla złapania oddechu, pchając taczki pełne ziemi...

Mostek w zimowej szacie...Przed chwilą

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Izo!

Mnie też oczarował mostek. W lecie kiedy obrośnięty jest bylinami
wygląda uroczo. W zimie też prezentuje się okazale.
Czy wiosną w strumyczku są kaczeńce.
Miłego dnia.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W zimowej scenerii po prostu BAJKOWO!!!
Brawo Iza, pięknie .A u mnie płowa papierków zrobiona , kawa w przerwie i forum. :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie inne elementy z kutego żelaza są u mnie w ogrodzie ?
( wszystkie sama wymyśliłam, dlatego są, jakie są )
Nie mam zbyt dobrych zdjęć , ale spróbuję...

Krata przy tarasie ? to wycinek koła , tworzy ?ścianę? tarasu z lewej strony. Porasta ją bluszcz, który wspina się dalej na ścianę domu, oraz hortensja pnąca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kraty na ścianach domu na pnącza ? są dwie. Jedna od frontu ? na niej pnie się róża. Ale chyba zmienię ją na milin. Na drugiej są wiciokrzewy. Niestety, niewiele widać te kratę, no ale tak to wygląda w sezonie. Fajnie podświetla ją wieczorem lampka z podsufitki domu.

Obrazek

Łuk- bramka ? prowadzący na taras z drugiej strony domu ( może pamiętacie tę ścieżkę z początkowych zdjęć, Elżbieta pytała, dokąd prowadzi...). Rosną przy tej konstrukcji cisy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”