Uwielbiam dalie , moja babcia miała w ogródku śliczne różowe o ogromnych kwiatach - przechowuje ich obraz z dzieciństwa
od wiosny tego roku mam działkę i właśnie przyszedł czas na własne dalie.
Chyba pierwsze kupię kłącza , a w przyszłym roku spróbuję już posiać.
Kiedy mogą się pojawić w sprzedaży ? Po pierwszych przymrozkach ?
Elżunia 1187 dziękuję , też właśnie doczytałam , że dopiero wiosną się sadzi , myslałam , ze teraz jesienią
jestem jeszcze zielona w niektórych sprawach , dlatego pytam i się uczę , a jak to mówia : kto pyta - nie błądzi
Witam mam pytanie do Magdy czy te wszystkie dalie były z jednej torebki czy kupiłaś kilka różnych odmian osobiscie kupilam nasiona dalie pełne i półpelne "mignon" i zastanawiam sie czy czy nie kupić innych nie chce mieć tylko jednego rodzaju. Czy z jednej będa zróżnicowane?? (pierwszy raz będe je wysiewać stąd wątpliwości)
Śliczne dalie Witam miłośników tych pięknych kwiatów postanowiłam że też w tym roku posieje z dalie z nasion:)Już nie moge się doczekać ich zachwycającego uroku.
Ja też uwielbiam dalie jednoroczne zawsze zbieram nasiona u siebie i na różnych spotkanych kląbach w mieście i co roku sieję. część sieję w lutymi trzymam na parapecie okiennymi i ich uszczykuję bo wtedy robią się gęściejsz grubsze i nie zawysokie, kwitną wcześniej od tych co sieję do gruntu .Mam też w tym roku nasionka z bordowymi liśćmi i łodygami.
Pragnę nadmienić, że nie ma dalii jednorocznych - wystarczy wykopać jesienią karpy tych posianych z nasion. Na opakowaniu nasion producenci piszą, że jest to roślina jednoroczna gdyż nie zimuje w gruncie.
MagdaMisia zgadzam się z tobą aczkolwiek kilka z kupionych dalii miniaturowych w tym sezonie nie wytworzyło kłączy do przechowania. zdziwiło mnie to. miały same korzonki a roślinki były naprawde piękne i duże, więc tak do końca nie wiem jak to jest z tymi jednorocznymi ale te siane z torebek zawsze dały się przechować
A to moje dalie z nasion z wysiewu pokazanego na pierwszej stronie tego wątku. Kilka bulw postanowiłam przechować na próbę do wiosny. Mimo tego będę wysiewać je nadal-są warte tego !!!