Kochane, witam Was serdecznie
Przede wszystkim chciałam Wam podziekować za odwiedziny, miłe słowa i życzenia

Jestem naprawdę wzruszona... Specjalne podziękowania dla
Halinki, Geni, Krysi i Ani za piękne zdjęcia, a dla
Idy za wyjątkowe maliny
Od soboty juz nie gorączkuję, ale trudno mi powiedzieć, kiedy dojdę do siebie...jestem potwornie słaba

Święta za pasaem, a ja ledwo łażę... Na szczęście nie muszę sprzątać, ale czeka mnie świąteczny obiad, a wcześniej duże zakupy. W tym tygodniu muszę przygotować paczki dla pięciu rodzin- od kilku lat staram się, aby miały lepsze święta, a jeszcze niczego nie kupiłam... Ta choroba przyszła zupełnie nie w porę i mam nadzieję, że przyszły rok będzie lepszy, bo w tym jakoś wyjątkowo dużo chorowaliśmy.
Za oknem trochę śniegu i niewielki mróz. Oby spadło go więcej, bo podobno nadchodzą prawdziwe mrozy
Jolu, specjalnie dla Ciebie przepis na gęś. Podaję dwa, bo może ktoś będzie robił całą.
Gęś duszona
ok. 1 kg gęsich porcji
30 g masła
1 marchewka
1 cebula
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
W garnku na rozgrzanym maśle obrumienić porcje ze wszystkich stron. Cebulę i marchew pokroić w talarki, dodać do gęsi. Zalać wodą i winem, dodać koncentrat, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. półtorej godziny. Podawać z ziemniakami z wody i pieczonymi jabłkami napełnionymi smażonymi borówkami (najlepsza szara reneta).
Gęś pieczona
gęś o wadze ok. 3 kg
farsz: 2 wątróbki z drobiu, kilka plastrów tłustej szynki, 2 cebule, pęczek natki, szczypta szałwii, 2 kwaśne jabłka, 1 jajko, 1 bułka bez skórki, 100 g mleka, 60 g masła, sól, pieprz
Przygotować farsz- posiekać drobno wątróbkę, szynkę, cebulę, natkę i szałwię (jeśli świeża). Bułkę namoczyć w mleku. Obrane jabłka podsmażyć na maśle (30g) i zdjąć z patelni. Roztopić 15 g masła i smażyć posiekane składniki farszu na wolnym ogniu ok. 10 min stale mieszając drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Bułkę odcisnąć. Połączyć masę z patelni z bułką, jabłkami, jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
Odciąć szyję i skrzydła z gęsi, napełnić farszem. Zaszyć wszystkie otwory bawełnianą nicią, posmarować resztą masła, oprószyć solą i pieprzem. Piec na ruszcie z rynienką w temperaturze 180 st. przez ok. 2 h 30 min- licząc 25 minut na każde 500 g gęsi. W połowie pieczenia wlać do rynienki szklankę wody. Gęś pokroić i ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos, który wycieknie podczas krojenia, połączyć z sosem z pieczenia i podać w sosjerce. Najlepiej smakuje z pieczonymi jabłkami jw.