Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kilkuletnia juka marnieje!!

Post »

Juka zrzuca Ci dolne liście bo ma za małą doniczkę, system korzeniowy jest przerośnięty a to skutkuje zrzucaniem dolnych liści, do przesadzenia. :wink:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko, że ja ją przesadzałam pół roku temu. A może to kwestia oświetlenia. Stała trochę dalej od okna. I co to są te małe odrosty i co z nimi robić? Przepraszam, ża tyle pytań, ale lubie moją roślinkę :)
x-C-j
---

Post »

Juka powinna stać najlepiej na południowym oknie nie dalej jak metr od okna, co do doniczki wydaje się ona mała na taką dużą roślinę ale skoro piszesz że była przesadzana to ok, napisz w jaka poszła ziemię, jak i ile podlewasz. Pousuwaj te schnące pozostałości po liściach a odrosty zostaw niech sobie rosną. :wink:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p

Post »

Dziękuję za pomoc ;:180 . Rośnie w ziemi do palm (gotowa z supermarketu), podlewam jak ziemia przeschnie, ale chyba leje za dużo na raz. Okno jest południowe, ale jeszcze trzy tygodnie temu stała odsunięta od niego o jakieś 2,5 m. Jak zauważyłam obsychające liście ograniczyłam podlewaie i przestawiłam pod same okno, ale i tak uschły 3 kolejne listki. Zrobie jak radzisz ibędę ją obserwować.
x-C-j
---

Post »

Co do ilości wody leje się tyle by pokazała się na podstawku a po 15 minutach już jej tam ma nie być, jeśli jest odlewasz nadmiar - to prawidłowa dawka do podlewania - musisz ją wybadać metodą prób i błędów. :wink:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p

Post »

Dzięki :D , nie będę miała już dylematu ile lać, żeby nie przedobrzyć.
Jelonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2010, o 20:05

Re: żółkną/blędną liście..

Post »

Witam,

Jestem nowy na forum,jednak już kilkakrotnie przeglądałem Wasze opinie i porady dotyczące jukki oraz draceny, jednak chciałbym prosić o pomoc. Nie mogę odnaleźć konkretnej recepty do mojej jukki. Została ona kupiona latem 2009roku. Po pewnym czasie zaczęły jej żółknąć liście. Zadzwoniłem do sklepu gdzie ją kupowałem i Pani powiedziała mi, że pewnie ją przelałem. Wyciągnąłem ją z doniczki i faktycznie ziemia była bardzo wilgotna. Osuszyłem ziemię, dodałem nowej do juk,palm i dracen, zrobiłem drenaż z keramzytu i wsadziłem do większej o 4 cm doniczki. Myślałem, że będzie ok aż tu nagle (foto).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

P.S Jukka stoi przy oknie, niedaleko kaloryfera. Temperatura ok 21 stopni, w nocy chłodniej ok 18stopni. Problemem może być światło, gdyż pokój nie jest najjaśniejszy, jednak czy tylko ono. Proszę o poradę.

Pozdrawiam.
x-C-j
---

Re: Żółkną/blędną liście...jaka jest przyczyna

Post »

To reakcja na poprzednie zalanie, jeśli system korzeniowy został uszkodzony poprzednio poprzez nadmiar wody to są to tego dalsze etapy pomimo twoich działań jakie podjąłeś (jak najbardziej zresztą prawidłowych), pozostaje czekać i ostrożnie z wodą. Nie zapominaj że juka musi stać nie dalej jak metr od okna i to najlepiej południowego ew. wschodniego, to roślina potrzebująca sporo światła. :wink:
Jelonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za info. Jednak nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: tych liści zżółkniętych i już wcześniej "oberwanych" było sporo - kilkanaście sztuk. To cały czas jest efekt poprzedniego przelania?

Pozdrawiam.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Najlepsze miejsce dla jukki na zimę to miejsce chłodne.
Przy oknie pewnie masz kaloryfer i wysoką temperaturę.
Ja bym ją postawił daleko od kaloryfera i nie podlewał dopóki ziemia nie przeschnie, a potem niewielkie ilości, aż do marca.
Wtedy przyda się jej więcej światła.
Nie obrywaj liści dopóki nie zaschną zupełnie.
x-C-j
---

Post »

Wtedy był to efekt zalania, zbyt mokrego podłoża, korzenie z pewnością przestały prawidłowo asymilować wodę a co za tym idzie póki ten stan się nie unormuje nadal będą żółkły liście. :wink:
Jelonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tydzień mnie nie było, po powrocie widzę że jukka wypuszcza nowe liście, niestety jeszcze niektóre usychają. Dziękuję Wam za wszystkie informacje - pozostaje mi tylko czekać.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mączniak prawdziwy na yucce

Post »

Od 3 lat walczę bezskutecznie z szarą pleśnią na yucce. W ubiegłym sezonie stała całe lato w ogrodzie i była pryskana z 10 razy przeróżnymi grzybobójami. Wszystko było w porządku do tej pory. Niestety, wczoraj zobaczyłam, że pleśń zaczęła powracać. Co robić? Jak pozbyć się jej skutecznie? Jakim środkiem mogę spryskiwać roślinę w domu? Dodam, że nie mam nawet możliwości przeniesienia jej do ustronnego pomieszczenia, gdyż wraz z donicą waży ponad 100 kilo. Bardzo mi zależy na uratowaniu drzewka.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Re: Szara pleśń na yucce

Post »

Na pniu? Na ziemi ? Fotki ?
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szara pleśń na yucce

Post »

Na liściach - zarażone ulegają zwijaniu :(
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”