Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo juz się cieszę ;:33
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też ;:1
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A czy to jest chryzantema z rodzaju pomponowych ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie wiem? :oops: Chyba raczej maja coś wspólnego z maruną, bo są nieduże, ok. 4cm srednicy.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Są setki odmian chryzantem, więc pewno trudno będzie ją zidentyfikować.
Już wymyśliłam jak przechować melisę, żeby nie tracić aromatu - że też prędzej na to nie wpadłam - zamrozić w słoiku. :roll: :lol: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Piękne Słoneczniki i jaki okazały Miskant szkoda, że nie mam miejsca na takie cudo.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znowu zwiedzam i podziwiam, Izo. Na chryzantemach zupełnie się nie znam, choć co roku w listopadzie
ląduje jakiś krzaczek na ogrodzie .. Jest ich taka mnogość, że pewnie nawet producenci mają problemy
z ich nazewnictwem (?).
Czy te białe kwiatki to lewkonia ? Nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy .. :oops:

Ps. Zajrzyj za chwilę na pw.
Grzegorz B

Post »

Iza, miałem małe zaległości u Ciebie :oops: , jednak nadrobiłem i jest mi bardzo przykro z powodu tych nornic, ja na szczęście ich nie mam, choć kretów to mam całą masę. One chociaż nie zjadają roślin, ale niektóre usychają. Zgadzam się z Tobą, że lepiej walczyć z ich pożywieniem. U mnie dżdżownic cała masa a pędraków jeszcze więcej. Ja dałem sobie już spokój z kretem, świec nakupiłem całą masę, ale ileż można wydawać na nie pieniędzy skoro codzienie trzy świece musiał bym mieć, a jak tylko niezastosuję, to kopczyki się pojawiają jak grzyby po deszczu. Gdzie najbardziej ryły, wyrwałem trawę przy okazji pozbywając się pędraków i dżdżownic, posadziłem iglaki i w tym miejscu już nie ryją :D.

Izuniu, a czy już się ich pozbyłaś. :?: Te brzęczki to nie tylko na krety ale również i nornice, choć to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto. Przynajmniej na kreta nie działa bo mi wykopał to z ziemi. Z bezsilności tylko się śmiałem, cóż mi pozostało.

Mam nadzieję, żę wygrasz tę wojnę, czego Ci serdecznie życzę :wink:

A jeżeli chodzi o ogród, to jak zwykle bardzo kolorowy i urzekający swym pięknem. Oj słoneczniczki w pełni kwitnienia. U mnie też, ale ja już mam ich dość, bo mi marnieją rośliny posadzone przy nich. Te słoneczniki to wielkie głodomory i niewiele pozostaje pozostałym roślinom. Czy też masz takie doświadczenia z nimi :?:

Bardzo mi się podoba ten miskant, przepiękny :shock: . i ten ognik obsypany koralikami cudowny. Ja też mam ale mój dopiero się przebarwia i jest malutki, Twój to spory więc i efekt o wiele piękniejszy.

Iza, ta nawłoć jest bardzo ładna, ona chyba jest pospolita, bo moja mama mówiła mi, że widziała roślinę z jej opisu jakby tą, na nieużytkach. Czy ona rośnie gdzieś na łąkach, czy to jakaś szlachetna odmiana :?: Ja chętnie bym ją sprowadził, do siebie. W skupisku musi wyglądać "kosmicznie".

Iza pięknie i smakowicie ;:8 , życzę poskromienia gryzoni i uśmiechu na twarzy ;:91
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zgadza się, to białe, to lewkonia, która znów mnie zawiodła. Miała byc pachnąca :(
Aniu, wiem, ze jest masa odmian chryzantem, dlatego nie chodzi mi o konkretna nazwę, tylko grupę, do jakiej się zalicza. Nie za bardzo sie orientuję w tym temacie, a lubię wiedzieć co mam. Sama nazwa "chryzantema" to dla mnie mało :lol:

Dorotko, ten miskant nie jest taki duzy :D Ma trochę ponad metr i jakieś trzydzieści parę cm średnicy. Nie wiem jakie są jego mozliwości, ale myslę, ze na szerokość to mozna go jakoś utrzymać w ryzach, a na wysokość - nie ma potrzeby ;)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, nadrobiłeś, to widać po długosci postu :D
Widzisz, znalazłeś sposób na kreta! Zlikwidowałeś pędraki , to się krecik przeniósł!
No dobrze, nie powiem :"a nie mówiłam".
Szkoda tylko, ze z nornicami tak się nie da :cry: Brzęczyki są różne, podobno niektóre są skuteczne, więc chyba nie będę miała wyjścia i będę musiała sie w to urządzenie zaopatrzyć, bo inaczej te wandale, złoczyńcy i barbarzyńcy, zniszcza mi cały ogród . Właśnie bardzo dokładnie, miejsce koło miejsca i dookoła każdej rosliny, zryły moje piękne zawilce, cykorię i cudnego wielosiła od KaRo! ;:145 Taki juz był sliczny, a dziś listki zwieszone, oklapniety i mizerny. Jak sytuacja sie powtórzy, to nie wiem jak on to zniesie :(
Muszę spróbować z tym brzeczkiem, bo trutki nie chcą żreć, paskudne szczurzyska! :evil:

Grzesiu, słoneczniki są rzeczywiście bardzo żarłoczne, dlatego dobrze je sadzić na oborniku.
Ja robię doek na głębokość 1 szpadla, wrzucam do niego łopatę obornika i przysypuję. Po wyrównaniu ziemi wsadzam nasionko :D
Nawłoć jest bardzo pospolita i występuje bodaj w trzech odmianach : późna, olbrzymia i kanadyjska. U mnie rosnie ta pospolita, tylko nie jestem pewna która i ogrodowa odmiana kanadyjskiej. Na zdjęciu jest ta szlachetna :D Nie znam jednak nazwy, bo ona rosnie tu od lat.
Ogrodowa ma ciemniejsze i gładsze liście i trochę inne, kształtniejsze kwiatostany. Różnice są jednak bardzo niewielkie. Możesz wyłopatkować te dziką, ale jak by Ci zależało na ogrodowej, to mogę Ci wysłać :D
Ognik chyba dość szybko rosnie, więc na przyszły rok będziesz miał pewnie podobnego :D
Dziękuje za zyczenia, nawzajem grzesiu :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Izo, roślinka, o którą pytałaś - niebieski kwiatek- to chyba Trzykrotka Andersona, wydaje mi się , że Ariel ma coś podobnego u siebie, ale z bardziej liliowym kwiatkiem ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie, Ewelino, to nie ta trzykrotka :( Alfa znalazła, ze wirginijska i Andersona to to samo. Mam wirginijską, ale ta jest zupełnie inna. Muszę zrobic lepsze zdjęcia, zeby było dokładniej widać.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

wszedłem dziś i nie mogłem wyjść.. ja tu dzisiaj sobie myślę że dam fajne zdjęcia a tu takie cos :D baaardzo mi się u Ciebie podoba pozdr
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Janek pisze:.. ja tu dzisiaj sobie myślę że dam fajne zdjęcia a tu takie cos :D
Czy mam przez to rozumieć, że moje zdjęcia są fajniejsze? ;:113
No nie, Janku, dziękuję za super komplement, ale poważnie tak chyba nie myslisz?
Widziałam przeciez, robisz świetne zdjęcia :D I rosliny masz piękne. Ta dzisejsza bugenwilla to okaz wystawowy! :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chyba znudziły Wam się juz moje ziółka, ale...jeszcze Was trochę ponudzę ;)

Przywrotnik pospolity (Alchemilla silvestris)

Obrazek Obrazek

No i dziś więcej nudzić nie będę, bo Fotosik znowu nie chce współpracować :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”