Ewelinko Dusia pewnie nie odpowie na to pytanie tak samo jak olała pytanie o imię.Ewelina pisze:"Oryginalna storczykomaniaczko" (cytuję za :zawód -w profilu autora)
Najpierw byłaś "ze storczykowej krainy" teraz jesteś "z kwiatu orchidei", a przecież tak naprawdę wpisujemy miejscowość lub region , z którego piszemy w bardzo konkretnym celu...
Czy wstydzisz się podać skąd jesteś , czy po prostu usiłujesz nas zdezorientować tą pozorną tajemniczością?
Storczyki Storczykowej cz. 2
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wioleta pisze:Ewelinko Dusia pewnie nie odpowie na to pytanie tak samo jak olała pytanie o imię.Ewelina pisze:"Oryginalna storczykomaniaczko" (cytuję za :zawód -w profilu autora)
Najpierw byłaś "ze storczykowej krainy" teraz jesteś "z kwiatu orchidei", a przecież tak naprawdę wpisujemy miejscowość lub region , z którego piszemy w bardzo konkretnym celu...
Czy wstydzisz się podać skąd jesteś , czy po prostu usiłujesz nas zdezorientować tą pozorną tajemniczością?
Wpisuję sobie do profilu takie rzeczy, jakie uznam za stosowne. Równie dobrze mogę nic nie wpisać, jak tak to wszystkim przeszkadza. Jakoś nie zauważyłam, by wszyscy pisali skąd są.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Wnuczkę mam i bardzo się ciesze, że choć pasje mamy różne, to jednak więcej kultury ma ona, niż ty, choć od ciebie młodsza.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Dusia-śliczne to Twoje Cymbidium i fajnie, że miniaturka. Mam nadzieję, że uda Ci się go doprowadzić do ponownego kwitnienia. Widzę też, że już sporo Phalaenopsis Ci kwitnie i jakie ładne.
- Storczykowa
śnieżka pisze:Dusia-śliczne to Twoje Cymbidium i fajnie, że miniaturka. Mam nadzieję, że uda Ci się go doprowadzić do ponownego kwitnienia. Widzę też, że już sporo Phalaenopsis Ci kwitnie i jakie ładne.
Bardzo się cieszę, że storczyki i ich kwitnienia się podobają

Co do Cymbidium, chciałam miniaturkę, bo pełnowymiarowe Cymbidia są bardzo duże, a ja miejsca nie mam za bardzo. To będzie w lato na podwórku, a resztę roku w domu, ale nie jest jakieś bardzo wielkie. Jest tylko wyższe od Phal. i liścia ma długie, ale jest w normalnej doniczce 12 cm jak Phal., ale nieprzezroczystej. Mój żółty Phal., ten z tymi czerwonymi piegami, zajmuje dużo więcej miejsca niż to Cymbidium. Może tyle, co 2 takie Cymbidia, bo jest bardzo duży. Żółty Phal. rośnie w doniczce 15 cm, najdłuższy liść ma 35 cm. Już jak go kupiłam, to był większy od przeciętnego, a potem jeszcze urósł, a mam go ponad 2,5 roku. Ale kwiaty ma teraz tak cudne, że lubię na niego patrzyć.
A Phalaenopsis kwitnie teraz tylko 10, kilka z nich ma jeszcze drugie pędy w pąkach, same pędy ma jeszcze 13 lub 14 (było więcej, ale część z tych pędów już zakwitła).
- śnieżka
No to jeszcze wiele kwitnień przed Tobą i mam nadzieję, że wkleisz fotki, jak będą kwitły?
- Storczykowa
Na pewno wkleję
. Kończy mi się już miejsce w aparacie, więc niedługo będę musiała zanieść część zdjęć do wywołania, żeby mieć nie tylko w kompie, ale i w albumie. Bardzo ciężko coś wybrać z prawie tysiąca ładnych zdjęć, ale będę mieć trochę
. Niektóre już niedługo będą kwitły, może jeszcze pod koniec tego roku, bo rosną im pąki. Największe pąki ma jeden z Phal. philadelphia, biały w małe różowe piegi, biały i biały w bordowe kropki (te 2 ostatnie już kwitną na starszych pędach).

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Piękne to nowe cymbidium. Śliczne są też kwiaty na zdjęciach !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
Cieszę się
. Teraz często się patrzę na moje Cymbidium, bo ciągle nie umiem uwierzyć, że go mam. Zawsze podobały mi się Cymbidia, kilka lat temu je miałam, ale nie wiedziałam, jak się zajmować to uschły. A bardzo byłam zdziwiona, jak wróciłam i zobaczyłam to cudo czekające na mnie. Dzisiaj w kwiaciarni widziałam trzypędowe, duże Cymbidium w nieokreślonym kolorze. Nawet się nie pytałam o cenę, bo pewnie była bardzo wysoka. Ale moje i tak mi się bardziej podoba, mimo, że na kilku kwiatach brak warżek.

Przejrzałam cały wątek, gratuluję pięknie Ci kwitną szczególnie Vanda ale ma ładny kolor. Czytałam że są trudne w uprawie czy to prawda 

- Storczykowa
Nie, Vandy nie są trudne, są po prostu inne w uprawie niż np. Phalaenopsis. Vanda rośnie bez podłoża, w wazonie lub na wisząco, musi być kąpana w wiaderku z wodą (ja używam wody ze studni, od deszczówki mi 2 Vandy uschły). Kąpie się ze 2 razy w tygodniu. Moje kwitną zwykle raz w roku, ale niebieska mi w tym roku kwitła 2 razy. Lubię Vandy, zwłaszcza wielkokwiatowe.Anna11 pisze:Przejrzałam cały wątek, gratuluję pięknie Ci kwitną szczególnie Vanda ale ma ładny kolor. Czytałam że są trudne w uprawie czy to prawda
A na mojej nieudanej żółtej znowu znalazłam pęd. Jak zakwitnie, to dam jej szansę i zostawię u siebie, jak znowu zrzuci, to sprzedam, może komuś zakwitnie, bo u mnie coś jej nie pasuje. Na razie wisi na haczyku nad innymi Vandami, bo nie ma miejsca, żeby stała. Ale może niedługo będzie znowu stać, bo ta słaba z LM usycha. Ma tylko 3 liścia i marnieje. Szkoda, że nie udało się jej uratować. Widocznie było już za późno, w LM pewnie ani razu nie była kąpana ani nawet pryskana, tak bardzo zasuszona była, gdy ją kupiłam, ale miała ostatnie żywe korzenie i myślałam, że przeżyje, jak będzie kąpana.
- śnieżka
No przykre, że ta Vanda jednak nie daje się odratować. Szkoda, bo wiem jak bardzo uwielbiasz Vandy. Ale za to storczyki inne pocieszą Cię swoimi kwiatami. Może niedługo nowa Vanda się trafi?
- Storczykowa
No bardzo mi szkoda, nigdy się nie dowiem, jak by kwitła... Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś jakaś fajna Vanda mi się trafi, chciałabym białą... Jeszcze w tym roku zamierzam być w LM, bo muszę sobie kupić zestaw ołówków, porozglądam się za przecenionymi Vandami i oczywiście Phalaenopsisami, najlepiej woskowymi lub innymi oryginalnymi.śnieżka pisze:No przykre, że ta Vanda jednak nie daje się odratować. Szkoda, bo wiem jak bardzo uwielbiasz Vandy. Ale za to storczyki inne pocieszą Cię swoimi kwiatami. Może niedługo nowa Vanda się trafi?
A teraz parę zdjęć. mało, bo nic nowego mi nie zakwitło. A Cymbidium niestety już zaczyna przekwitać.

- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj to strasznie szkoda tej Vandy z LM - czasem nie jesteśmy nic w stanie zrobić bo inni tak załatwią Storczyka
Cała reszta pięknie kwitnie - ten ostatni ma świetny kolor
A Vandę żółtą ja osobiście postraszyła bym sprzedażą - może weźmie się za siebie i zakwitnie

Cała reszta pięknie kwitnie - ten ostatni ma świetny kolor

A Vandę żółtą ja osobiście postraszyła bym sprzedażą - może weźmie się za siebie i zakwitnie

- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Storczykowa cymbidium piękne,może masz za gorąco w pokoju i dlatego już przekwita.pokaż jak ta Twoja biedna vanda wygląda ,może jednak da się ją uratować
Pozdrawiam Iwona