Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański

Post »

wwwiola pisze:Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną :roll:
Oczywiście jakoś tam będą rosnąć ale jak nie masz dla roślin czasu to znaczy że ich nie kochasz, to już nie jest zamiłowanie tylko raczej uzupełnienie parapetów. :(
x-C-j
---

Post »

@lina pisze:No to podłoże mam inne(tzn. ziemia uniwersalna i perlit) ale podlewam deszczówką a i tak biały osad jest :?
Bo uniwersalna ziemia bardzo często ma w swoim składzie grzybnię, która właśnie tak się objawia, nie jest wskazana ale odrazu nie zabija roślin. :wink:
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

na wiosnę czas na zmiany z ziemią-ja nie narzekałam na tą mieszankę(fiołki kwitną i rosną)ale jeśli ma być im lepiej :wink: ten osad mam na pewno..ale nie wszędzie na szczęście-teraz jeszcze grzejniki gorące...podlewam odstałą ale nieprzegotowaną-to już zmienię od następnego podlewania..
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czarodziej_ pisze:
wwwiola pisze:Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną :roll:
Oczywiście jakoś tam będą rosnąć ale jak nie masz dla roślin czasu to znaczy że ich nie kochasz, to już nie jest zamiłowanie tylko raczej uzupełnienie parapetów. :(
No może masz i rację, a parapety tak uzupełniam tymi fiołkami :roll:

Obrazek

W miarę świeże zdjęcie, listopadowe
x-C-j
---

Post »

Widać jednak, że maja się dobrze skoro tak ślicznie kwitną, jeśli zostawiałabyś jedynie max osiem par liści naokoło i dawała wodę przegotowaną lub destylowaną z odżywką dla sępolii miałyby dwukrotnie więcej kwiatów tzn z każdego kąta liściowego słupek z kilkunastoma kwiatami. Znam to z praktyki, hodowałem fiołki 9 lat nim wyparte zostały przez inne rośliny. :wink:
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

wwwiolaco za kolekcja...ślicznie kwitną :D
czemu mam takie małe parapety ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Czarodziej_ pisze:Widać jednak, że maja się dobrze skoro tak ślicznie kwitną, jeśli zostawiałabyś jedynie max osiem par liści naokoło i dawała wodę przegotowaną lub destylowaną z odżywką dla sępolii miałyby dwukrotnie więcej kwiatów
Czarodzieju...powiedz mi zatem czy taki fiołeczek ma za dużo liści :?: Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Powinnam zostawić mniej, a resztę liści pousuwać...wtedy by zakwitł obficiej :?:

Obrazek

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Moim zdanie dolne liście są zbędne czyli ok 7 liści naokoło od dołu, wstrzymuje to rozwój młodych liści co za tym hamuje kwitnienie. :wink:
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Czarodzieju - one teraz miały odpoczywać, dlatego ich nie zasilałam nawozem, a taki numer zrobiły, różowe odpoczywają a niebieskie ponowiły kwitnienie.

A jaki nawóz polecasz?
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Witam bardzo mnie to zaciekawiło, zeby zostawić fiołkom tak mało liści. Nigdy nie obrywałam swoim fiołkom liści. A liści mają dużo. Kwitną bez problemu kilka razy w roku. Jedne kwiaty przekwitają to już wychodzą następne.
Jaki fiołek bedzie najlepszy do tego doświadczenia, młoda sadzonka czy już starszy fiołek?
Tak kwitną moje fiołki
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Czarodziej_ pisze:Moim zdanie dolne liście są zbędne czyli ok 7 liści naokoło od dołu, wstrzymuje to rozwój młodych liści co za tym hamuje kwitnienie. :wink:
Kiedy stale wypuszczają młode liście..to co, następne od dołu obrywać :?: . Czy takiemu fiołkowi nie zrobi się w końcu taka gęsia szyjka ?. :wink:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

A ja mam pytanie o wybarwianie się listeczków odmian variegatek :oops:
Kupiłam młodziutką sadzoneczkę odmiany (Ma^s Cosmic Wonder) która ma srebrzyste końcówki liści.Dwa listeczki(najmłodsze) są wybarwione a reszta(te,które wyrosły już u mnie) jest zielona :roll: Jaka może być tego przyczyna?Czy to brak ;:3 ?
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Zeniu ja zawsze obrywam te dolne listki jak jest ich za dużo i wtedy fiołeczki obficiej kwitną a pierwsze kwitnienia przeważnie są tak po kilka kwiatków dopiero później fiołek się rozkręca :tan
Jak zrobi Ci się w końcu gęsia szyjka to po prostu sadzisz go głębiej i w ten sposób się odmładza :wink:
Darlo fiołeczki pstrolistne pod wpływem ciepła właśnie zielenieją :roll: może spróbuj dać go w chłodniejsze miejsce ;:65
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ania.S pisze:Jak zrobi Ci się w końcu gęsia szyjka to po prostu sadzisz go głębiej i w ten sposób się odmładza :wink:
Ja robię identycznie jak Ania i nigdy nie tracę rosliny jak to się dzieje gdy roślina się zestarzeje
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Ania.S pisze: Darlo fiołeczki pstrolistne pod wpływem ciepła właśnie zielenieją :roll: może spróbuj dać go w chłodniejsze miejsce ;:65
Dziękuję Aniu ;:180
Zaraz przeniosę go w chłodniejsze miejsce ;:108 Teraz faktycznie jest na tym parapecie dosyć ciepło :roll:
A może wiesz jeszcze tylko czy po tej przeprowadzce mogę jeszcze liczyć na to,że obwódka się pojawi na tych listeczkach czy jedynie na nowo wyrastających :oops: ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”