Ale i ochojnik go nie rusza.
Każdy świerk znosi cięcie. Mniej nadają się światłożądne, czyli np. kłujący. Choć żywopłot, zwłaszcza z siewki o zróżnicowanym wybarwieniu na linii północ-południe jest prześliczny.
Jak każdy świerk- żywopłot musi mieć przekrój trapezu, nigdy prostokąta.
Ja na żywopłot polecałabym jednak szybkorosnące, niewymagające cięcia, powtarzające kwitnienie krzewuszki Bristol Ruby, Variegata, decora, Eva Radtke też, choć wolniej rośnie.
Oprócz tego pęcherznicę kalinolistną (Luteus, Diabolo), kaliny (np.koralowa), bez czarny odm o barwnych liściach.
Żylistki dla obfitego kwitnienia w następnym sezonie trzeba jednak przycinać po kwitnieniu (wg mnie najlepsza odm to ż.szorstki), odm. Strawberry Field ma ładniejsze kwiaty, ale wolniej rośnie, toż samo Pink Pom Pom.
Do przycięcia dla obfitego kwitnienia porzeczka krwista, no i przede wszystkim buddleje.
Żylistek nie może być bo żylistek lubią pszczoły a pszczoły bardzo ale to bardzo nie lubią zapachu koni , to musi być roślina która nie jest miododajna tzn kwitnie ale pszczoły na nią nie latają albo latają ale słabo - Jakaś tawuła była by najlepsza tyle ze nie napisałeś czy to ma być żywopłot strzyżony czy nie
Bardzo proszę o pomoc,chciałabym posadzić żywopłot ale nie wiem jakie rośliny się przyjmą w moim ogrodzie.W 90% moja ziemia składa się z piachu. Z góry dziękuje za pomoc.
Napisz może chociaż czy chcesz iglasty czy liściasty-jak liściasty to okresowo czy zimozielony.
Po nieraz jak nawet ziemia słaba to przy odrobinie większej pracy można cuda zdziałać.
Pozdrawiam.
Wpadłem na pomysł żeby zrobić żywopłot z sosny.
Myślałem nad dwoma gatunkami-sosna czarna lub sosna Bośniacka.
Która rośnie szybciej(bo myślę że czarna)
A i najważniejsze jak gęsto to sadzić żeby i w przyszłości miało to ,,ręce i nogi''
Dziękuję.
Witam!
A ja zrobiłam na jesieni żywopłot z derenia odmiany Sibirica poprzeplatany odmianą Aurea.Już teraz wyglądają pięknie czerwone badylki a w lecie będzie jeszcze piękniej
Jest to wprawdzie niedługi żywopłot(ok 10 m),bo oddzielający wewnętrzne części ogrodu,ale i tak spodziewam się super efektu po paru latach.Oczywiście żywopłot będzie silnie cięty
Fallenangelv pisze:Wpadłem na pomysł żeby zrobić żywopłot z sosny.
Myślałem nad dwoma gatunkami-sosna czarna lub sosna Bośniacka.
Która rośnie szybciej(bo myślę że czarna)
A i najważniejsze jak gęsto to sadzić żeby i w przyszłości miało to ,,ręce i nogi''
Dziękuję.
No nie najlepszy pomysł.
Żywopłot robi się z roślin dobrze znoszących cięcie, zagęszczających się i w miarę cienioznośnych.
Sosna nijak do tych wymagań nie pasuje...
Mirku ale ja w sumie nie zamierzam jej ciąć.Zrobić tylko ścianę zieleni która ochraniałaby od wiatru.Strona południowa, i z tej strony nic nie ma naokoło wiatr hula, słońce przez cały dzień.Myslałem że będzie dobra-piach tam jest,woda nie zalega po opadach.
Widziałem posadzoną obok sosnę czarną i po 10 latach osiągnęła rozmiar zadowalający,nie rozrosła się za bardzo na boki i w górę,sugerowałem się tym.
: